• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzīves kvalitātē ieguldīs 14 miljonus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2005., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts apmaksās nelaimes gadījumu speciālās izmeklēšanas izdevumus

Vēl šajā numurā

10.08.2005., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzīves kvalitātē ieguldīs 14 miljonus

Valdība vakar, 9.augustā, apstiprināja invaliditātes un tās izraisīto seku mazināšanas politikas pamatnostādnes, kuru īstenošanai turpmākajos dažos gados vajadzīgi vairāk nekā 14 miljoni latu.

Kā “LV” 2.augusta numurā jau rakstīts, pamatnostādnes nosaka galvenos virzienus, lai invalīdam vai cilvēkam, kam draud invaliditāte, uzlabotos dzīves kvalitāte. Latvijā iecerēts turpmāk viņiem piedāvāt plašākas iespējas profilaksē, nodarbinātībā un sociālajā aizsardzībā.
Pēc pamatnostādņu apstiprināšanas Labklājības ministrija (LM) aptuveni divu mēnešu laikā izstrādās rīcības plānu ar konkrētām aktivitātēm invalīdu sociālās aizsardzības, nodarbinātības un invalīdu integrācijas veicināšanā. Tajā jāprecizē arī, cik līdzekļu vajadzēs, lai iecerētais pārtaptu īstenībā. Pēc LM aptuveniem aprēķiniem, no 2006. līdz 2010.gadam nepieciešams vairāk nekā 14 miljonu latu. Pamatnostādnes ir ilgtermiņa plānošanas dokuments desmit gadiem.
LM speciālisti uzsver, ka jauno pakalpojumu sistēmu paredzēts attīstīt laikā līdz 2010.gadam un tikai pēc tam ieviest jaunu sistēmu invaliditātes smaguma noteikšanai.
No 2011.gada Latvijā iecerēts ieviest divas invaliditātes grupas. Pašlaik Latvijā tādas ir trīs. Divas grupas plānots ieviest tāpēc, ka valstī nevarēs novērst invalīdu nabadzību un sociālo atstumtību, ja viņi paļausies tikai uz iespēju saņemt invaliditātes un citus pabalstus. LM norāda, ka cilvēkam ar darbspēju zaudējumu, kas mazāks par 50%, ir jāsaņem medicīniskā, sociālā un nepieciešamības gadījumā arī profesionālā rehabilitācija, kas ļauj iegūt ekonomisko patstāvību.
Nākotnē plānots arī ieviest divas invaliditātes grupas bērniem. Pašlaik bērniem ir tikai vienas grupas invaliditāte.

“LV” informācija

Uzziņai:

2005.gada aprīlī Latvijā bija vairāk nekā 111 000 invalīdu:
* gandrīz 8000 invalīdu noteikta 1.grupa,
* vairāk nekā 9000 ir bērni invalīdi,
* gandrīz 60 000 noteikta 2.grupa,
* aptuveni 35 000 invalīdiem piešķirta 3.grupa.

Avots: LM

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!