• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nevakcinēta meitenīte mirusi ar difteriju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2005., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113846

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

04.08.2005., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nevakcinēta meitenīte mirusi ar difteriju

Trīsgadīga meitenīte, kas nav bijusi vakcinēta pret difteriju un nav bijusi pierakstīta pie ģimenes ārsta, mirusi ar difteriju.

30.jūlijā bērns hospitalizēts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. 1.augustā Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologi sākuši epidemioloģisko izmeklēšanu. Noskaidrots, ka tuvā kontaktā ar slimo bērnu bijuši trīs cilvēki, tai skaitā viens bērns – māsa. Neviens no trijiem nav vakcinēts pret difteriju. Epidemiologi laboratoriski izmeklēja kontakta personas, kā arī organizēja noslēguma dezinfekciju.
Par notikušo SVA ziņojusi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai (VOAVA), kā arī attiecīgā pagasta ģimenes ārstam, kur ģimene vasarā dzīvojusi, par nepieciešamību veikt kontakta personu medicīnisko novērošanu un vakcināciju. Difterijas gadījumā kontakta personu medicīnisko novērošanu veic septiņas dienas, lai saslimšanas gadījumā pēc iespējas ātrāk izolētu slimnieku un sāktu ārstēšanu.
Pēdējos gados imunizācijas valsts programmas īstenošanas rezultātā izdevies ievērojami mazināt saslimstību ar difteriju. Tomēr difterijas izraisītāja cirkulācija turpinās. Infekciju izplata pārsvarā bezsimptomu difterijas izraisītāju nēsātāji. Tādējādi joprojām ir apdraudēti cilvēki, kuri nav vakcinēti pret difteriju.
Nav pieļaujams, ka bērni nav vakcinēti pret difteriju, jo runa ir par viņu dzīvību, uzskata SVA epidemiologi. Difterijas izplatība Latvijā ir saistīta ar iedzīvotāju sociāli ekonomiskajiem apstākļiem. Ievērojama daļa saslimušo, tajā skaitā arī bērni, ir cilvēki no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, kuri nav reģistrējušies pie ģimenes ārsta, un līdz ar to tiem nav pieejama informācija par vakcinācijas nepieciešamību.
SVA atgādina, ka ārstniecības iestādēs ir par valsts budžeta līdzekļiem iepirktās vakcīnas pret difteriju bērnu un pieaugušo vakcinācijai.

Vakcinācijas kalendārs paredz:
• Līdz viena gada vecumam bērns saņem trīs potes – trijos, četros ar pusi un sešos mēnešos, tā ir pamatimunizācija.
• Revakcināciju veic 18 mēnešos, septiņu gadu un 14 gadu vecumā.
• Revakcināciju atkārto ik pēc 10 gadiem visa mūža garumā (riska grupām biežāk).

Pēc SVA informācijas

Uzziņai:

* Izraisītājs ir toksīnu veidojošā difterijas baktērija, kas, iekļūstot organismā caur elpceļiem vai bojātu ādu, izraisa ļoti smagu saslimšanu nepotētam cilvēkam. Inficēties var no difterijas slimnieka vai vesela cilvēka – difterijas baktērijas nēsātāja.
* Slimības pazīmes. Baktēriju izdalītā toksīna iedarbībā veidojas specifisks iekaisums rīkles galā, balsenē, degunā vai ādā. Rīkles galā un balsenē var veidoties plēves, kas apgrūtina elpošanu un var izraisīt smakšanu.
* Sekas. Baktērijas izdalītais toksīns var izplatīties pa visu organismu un izraisīt smagas komplikācijas, piemēram, sirds un nieru audu iekaisumu, paralīzi vai pat letālu iznākumu 10% saslimušo.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!