• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kavēkļi trešā operatora ceļā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2005., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113803

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Emocionālās atmiņas spēks un vājums

Vēl šajā numurā

04.08.2005., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kavēkļi trešā operatora ceļā

Trešā mobilo telefonsakaru operatora “BITE Latvija” vadība pauž neapmierinātību ar nosacījumiem, kādi viņiem tiek piedāvāti Latvijas tirgū. Iniciatīvu problēmu risināšanā uzņēmies satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, kurš uzsver nepieciešamību veicināt konkurenci un tarifu pazemināšanos.

BITE.JPG (13709 bytes)
“TDC Group” prezidents un izpilddirektors Henings Dīremoss un “BITE” uzņēmumu grupas izpilddirektors Jespers Teils Eriksens preses konferences laikā
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

TDC Group” prezidenta un izpilddirektora Heninga Dīremosa vizīte Latvijā aktualizēja jautājumus par iespējām, kas piešķiramas jaunajam mobilajam operatoram. Kompānijas vadība atkārtoti izteikusi neapmierinātību ar nosacījumiem, kādi viņiem tiek piedāvāti Latvijas mobilo telekomunikāciju tirgū.

Vēlas vairāk numuru

H.Dīremoss Latvijas apmeklējuma laikā pauda gandarījumu par godīgu un caurskatāmu trešās mobilo sakaru licences izsoli. Tomēr viņš arī uzsvēra – uzņēmuma attīstībai nepieciešams lielāks valdības atbalsts, jo “TDC Group” ienākšana Latvijas tirgū nodrošinātu lētākus tarifus un abonēšanas maksu. Konkurences veicināšana ir valsts interesēs, tāpēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) būtu jāpārskata lēmums piešķirt “BITE Latvija” tikai 60 000 numuru, sacīja H.Dīremoss. Kā zināms, “BITE Latvija” vēlējās saņemt 210 000 numuru.
“BITE” uzņēmumu grupas izpilddirektors Jespers Teils Eriksens uzsvēra, ka numuru skaits nav uzskatāms par izsmeļamu resursu. Viņš izteica cerību, ka Latvijas Satiksmes ministrija nodrošinās numuru resursu nepārtrauktu pieejamību, kas ļautu pilnā apjomā īstenot kompānijas iecerētās investīcijas Latvijā. J.Eriksens teica: “Mēs piedāvājam noteikt skaidrus kritērijus un caurskatāmu numuru piešķiršanas procedūru, kuras īstenošana būtu jāveic SPRK.” “BITE Group” pārstāvji uzskata, ka šobrīd Tele2 un LMT atrodas privileģētā stāvoklī un godīgai konkurencei nepieciešams lielāks SPRK atbalsts.
Tomēr jau agrāk SPRK padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka pārmetumus par nevienlīdzīgiem noteikumiem vērtēja kā nepamatotus. I.Šteinbuka izteica viedokli, ka “BITE Latvija” piešķirto numuru skaits ir pietiekams darbības sākumam, bet vairāk numuru būs iespējams piešķirt nākotnē, iespējams, vēl līdz 2006.gada martam. Šobrīd brīvu numuru resursu vairs nav, bet SIA “Lattelekom” nākamgad sola atbrīvot 500 000 numurus. Taču “BITE Latvija” vadītāji piedāvātos termiņus uzskata par netaisnīgiem un paredz, ka uzņēmuma attīstības tempu diktētais pieprasījums pārsniegs pieejamo numuru skaitu. J.Eriksens prognozē, ka līdz 2006.gada pavasarim viņa uzņēmuma klientu skaits palielināsies tādā apjomā, ka izveidosies numuru deficīts. Šobrīd “TDC Group” vadība nolēmusi turpināt diskusijas ar SPRK un Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvjiem, lai panāktu sev izdevīgākus nosacījumus.

Jaunā operatora ambiciozie plāni

Kompānijas vadība arī paudusi vēlmi pēc iespējas ātrāk vienoties par “BITE Latvija” starpsavienojumiem ar SIA “Latvijas Mobilais telefons” (LMT) un SIA “Tele2”. Pēc trešā operatora pārstāvju domām, arī šajā jautājumā nepieciešama SPRK iejaukšanās. J.Eriksens uzskata, ka normālai uzņēmuma attīstībai starpsavienojumi ar citiem tīkliem nepieciešami iespējami drīz. “BITE Latvija” šobrīd jau parakstījusi pirmos starpsavienojuma līgumus ar “Lattelekom” un “Telekom Baltija”, kas sniedz pakalpojumus ar zīmolu “Triatel”.
“BITE Latvija” Latvijā jau īstenojis vairākus plānus, piemēram, uzstādītas četras bāzes stacijas Daugavpilī un sākta tīkla izveide Rīgā. 2.augustā J.T.Eriksens veica pirmo testa zvanu “BITE Latvija” tīklā, sazinoties ar uzņēmuma pārstāvi Daugavpilī. Uzņēmuma izpilddirektors uzskata, ka jaunā operatora attīstības tempi prasa arī drīzāku bāzes staciju uzstādīšanas atļauju saņemšanu. Apņemdamies izveidot patstāvīgu pārklājuma tīklu, “BITE Latvija” pārstāvji izsaka gatavību izmantot arī jau esošo infrastruktūru. Telekomunikāciju pakalpojumu piedāvāšanu “BITE Latvija” vadība iecerējusi sākt vēl šogad. Uzņēmums plāno tuvākajā laikā iegūt nepieciešamo papildu numuru skaitu un aizņemt 20 procentus mobilo sakaru tirgus. Kā plašsaziņas līdzekļiem pastāstīja “BITE Lietuva” valdes loceklis Darus Montvila, vairāki Latvijas uzņēmumi izrādījuši interesi par “BITE Latvija” veidotā mobilo sakaru tīkla izmantošanas iespējām. D.Montvila paskaidroja, ka operators ir gatavs daļu sava tīkla nodot virtuālajiem operatoriem. Uzņēmumam, kas vēlēsies izmantot “BITE Latvija” tīklu, būs jāatbilst noteiktiem kritērijiem attiecībā uz biznesa plānu, paredzēto klientu skaitu, finansiālo nodrošinājumu un tehniskajiem standartiem. Šobrīd Latvijas tirgū darbojas viens virtuālais mobilo sakaru operators – priekšapmaksas sarunu karšu “Amigo” izplatītājs SIA “Zetcom”.
Kompānija “TDC Group” ir starptautisks uzņēmums, kam pieder ievērojama telekomunikāciju tirgus daļa Dānijā un Šveicē. Tā darbojas arī Ziemeļeiropas valstīs, Polijā, Vācijā, Austrijā un Lietuvā. “TDC Group” pakalpojumus un tīklu izmanto vairāk nekā 13,4 miljoni klientu. 2004.gadā uzņēmuma ieņēmumi sasniedza 5,64 miljardus eiro. Trešais UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) /GSM (Global System for Mobile Communications) mobilais operators Latvijā “BITE Latvija” ir daļa no “TDC Group” Baltijas reģiona meitasuzņēmumu grupas “BITE Group”, kas darbojas arī Lietuvā.

Ministrs mudina atbrīvot numurus

Reaģējot uz “BITE Latvija” vadības izteikto vēlmi pēc SPRK ietekmes sarunās ar LMT, SPRK Ekonomiskās analīzes departamenta Pārskatu nodaļas vadītājs Andris Sproģis paskaidroja – SPRK rīcībā nav informācijas par nepieciešamību iejaukties abu mobilo sakaru uzņēmumu sarunās. Regulatoram ir ziņas, ka sarunas ir sāktas, un tas lūdzis “BITE Latvija” regulāri sniegt informāciju par sarunu gaitu. A.Sproģis norādīja, ka par savu pārstāvju deleģēšanu sarunās par starpsavienojumu līgumu slēgšanu regulators lemj tad, ja operatori nespēj paši vienoties par līguma nosacījumiem.
Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers pēc tikšanās ar H.Dīremosu un J.T.Eriksenu paziņoja, ka nolēmis uzņemties iniciatīvu konkurences veicināšanā telekomunikāciju nozarē, lai jau tuvākā gada laikā divkārt samazinātos pakalpojumu tarifi. Ministrs uzdevis Satiksmes ministrijas atbildīgajām amatpersonām tuvākajā laikā sarīkot tikšanos ar SPRK, “Lattelekom”, LMT un, ja nepieciešams, arī citu institūciju un uzņēmumu pārstāvjiem, lai atrisinātu numerācijas resursu deficīta un starpsavienojumu problēmas. A.Šlesers uzskata, ka “Lattelekom” būtu vēl šogad jāspēj atbrīvot un SPRK rīcībā nodot vismaz 200 000 numuru. Savukārt SPRK būtu jāvienojas ar “BITE Latvija” par operatora attīstībai nepieciešamo numuru resursu piešķiršanu. Satiksmes ministrs arī norādīja, ka LMT un “Tele2” vilcina starpsavienojuma līgumu noslēgšanu ar “BITE Latvija”, tādējādi kavējot jaunā operatora ienākšanu tirgū vēl šajā gadā. A.Šlesers atgādināja, ka trešā operatora licences mērķis bija konkurences veicināšana un cenu samazināšanās, un uzsvēra: “No iepriekš solītā es neatkāpšos.”
Atsaucoties uz ministra paziņojumu, “Lattelekom” vadība norādīja – numuru atbrīvošanu varēs sākt tikai tad, kad valsts institūcijas būs apstiprinājušas koncepciju numerācijas problēmu risināšanai. Uzņēmuma vadītāji uzsver, ka “Lattelekom” nevar patvaļīgi rīkoties ar valsts resursiem, tos aizņemot, atdodot vai atbrīvojot. Turklāt numuru atbrīvošanai vajadzīgi vismaz seši mēneši, tāpēc šogad to veikt vairs nebūšot iespējams.

Jānis Nicmanis,

Juris Bārtulis, “LV”
juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!