• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Savienība zaudē strīdā par banānu importu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2005., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113802

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Profesionālā orientācija Latvijā - bērna autiņos

Vēl šajā numurā

04.08.2005., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Savienība zaudē strīdā par banānu importu

BANANI2.JPG (27026 bytes)
Foto: EPA/A.F.I.

Pasaules tirdzniecības organizācija (PTO) atzinusi par nelikumīgiem Eiropas Savienības (ES) noteiktos banānu importa tarifus, ziņo “EUobserver”. Šī tarifu sistēma paredz, ka par katru tonnu banānu, kas ES importēta no Latīņamerikas valstīm, būs jāmaksā fiksēta summa – 230 eiro. Latīņamerikas valstis uzskata, ka noteiktā tarifa mērķis ir aizsargāt Āfrikas, Klusā okeāna un Karību jūras valstu banānu audzētājus, kuriem joprojām saglabājas brīva pieeja ES tirgum. Bija paredzēts, ka jaunais tarifs stāsies spēka 2006.gada 1.janvārī.
Latīņamerikas valstis arī uzskata, ka tarifa ieviešana bija atbildes reakcija uz aizvien pieaugošo banānu importu no šā reģiona valstīm. Šobrīd banānu imports no Latīņamerikas valstīm veido 60 procentus no ES banānu tirgus, bet no Āfrikas un Karību jūras valstīm importēti tikai 20 procenti banānu, informē BBC. Pārējie 20 procenti audzēti ES valstīs. Āfrikas, Klusā okeāna un Karību jūras valstīm Eiropa parasti piemēro labvēlīgākus nosacījumus, jo daudzas valstis no šiem reģioniem ir bijušās ES valstu kolonijas.
Latīņamerikas valstis paudušas, ka jaunā tarifa ieviešana ļoti negatīvi ietekmēs to ekonomiku, jo banānu audzēšana ir būtisks ienākumu avots. Tāpēc deviņas Latīņamerikas valstis – Brazīlija, Kostarika, Kolumbija, Ekvadora, Gvatemala, Hondurasa, Nikaragva, Panama un Venecuēla – iesniedza sūdzību PTO. Tajā tika apšaubīts, vai tarifu noteikšana nozīmēs vienlīdzīgu ES tirgus pieejamību visām banānu eksportētājvalstīm, kā arī paustas šaubas par ES noteiktā tarifa – 230 eiro – pamatotību.
PTO atzina Latīņamerikas valstu iesniegto sūdzību par pamatotu. ES tika dotas 10 dienas laika, lai sāktu diskusijas ar Latīņamerikas valstu eksportētājiem. Ja puses nespēs vienoties par jauniem banānu importa nosacījumiem, tās var atkārtoti vērsties PTO. ES tirdzniecības komisārs Pīters Mendelsons cer, ka visas iesaistītās puses sadarbosies, lai rastu labāko risinājumu.
P.Mendelsons arī norādījis, ka ES nav bijis nekādu negodīgu mērķu. Piedāvātais tarifs bija neitrāls un godīgs iepriekšējās tarifu sistēmas pārrēķins, kas visiem banānu importētājiem saglabātu līdzšinējo pieeju ES tirgum, teica P.Mendelsons. Pēc līdzšinējās tarifu sistēmas pirmajiem 2,7 miljoniem tonnu banānu piemērotais tarifs ir 75 eiro, bet par katru nākamo tonnu tas palielinās līdz 680 eiro.
“Eiropas Komisija rūpīgi izskatīs arbitra ziņojumu un apzinās iespējas procesu turpināt. Joprojām paliek spēkā apņemšanās jauno tarifu ieviest iepriekš noteiktajā termiņā – 2006.gada 1.janvārī,” teikts Komisijas paziņojumā.
Līdzīgi kā banānu importa strīda gadījumā, arī strīdā par ES cukura tirgu PTO spriedums bija izšķirošs. Tas bija pēdējais piliens, kas lika sākt ES cukura tirgus reformu. Līdz šim ES cukura nozare bijusi viena no visvairāk regulētajām lauksaimniecības jomām. Stingrā cukura sektora regulācija nozīmē, ka ES ir ievērojami augstākas cukura cenas nekā citviet pasaulē. PTO uzskatīja, ka ES cukura sektora politika ir pretrunā brīvā tirgus pamatprincipiem.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!