• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosina skaidrāk reglamentēt informācijas pieejamību tiesās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2005., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113661

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Spainis ūdens naudas trūkuma ugunsgrēkā

Vēl šajā numurā

02.08.2005., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosina skaidrāk reglamentēt informācijas pieejamību tiesās

Tieslietu ministrija (TM) nosūtījusi Saeimas Juridiskajai komisijai priekšlikumus grozījumiem likumā “Par tiesu varu” izskatīšanai trešajā lasījumā, lai to saskaņotu ar jauno Kriminālprocesa likumu un papildinātu ar normām par informācijas pieejamību tiesās.

Priekšlikumos ierosināts tiesas nolēmumus, kas pieņemti, lietu izskatot atklātā tiesas sēdē, uzskatīt par vispārpieejamu informāciju ar nolēmuma pasludināšanas brīdi, bet, ja nolēmums netiek pasludināts, – ar tā pieņemšanas brīdi.
Savukārt nolēmumus, kas ir pieņemti, lietu izskatot slēgtā tiesas sēdē, ierosināts noteikt par ierobežotas pieejamības informāciju un par vispārpieejamu informāciju uzskatīt tikai publiski pasludināto daļu. Grozījumi paredz, ka lietas materiāli pēc galīgā nolēmuma spēkā stāšanās ir ierobežotas pieejamības informācija. Savukārt lietas materiāli, līdz spēkā stājies galīgais nolēmums, ir pieejami personām saskaņā ar procesuālajiem likumiem.
Paredzēts, ka tiesas lēmumu par informācijas izsniegšanu varēs apstrīdēt TM, kuras lēmumu savukārt varēs pārsūdzēt tiesā.
Līdz šim informācijas pieejamību noteica procesuālie likumi un tie attiecās tikai uz procesa dalībniekiem. Savukārt Informācijas atklātības likums uz tiesu informāciju neattiecas.
Grozījumu projekts par informācijas pieejamību tapis ANO un TM projekta “Tiesu sistēmas komunikācijas stiprināšana” ietvaros.
Grozījumu projektā arī paredzēts noteikt, ka Augstākā tiesa veido judikatūras (tiesu prakses) datu bāzi no tiesu nolēmumiem, kuriem ir nozīme tiesu judikatūras veidošanā. Tiesu prakses datu bāzē iekļautā informācija būs vispārpieejama jebkurai personai.
Ierosināts likumā arī skaidrāk nodalīt TM un Tiesu administrācijas kompetenci. Paredzēts, ka ar 2006.gadu Tiesu administrācija pieņems darbā tiesu darbiniekus un kārtos viņu personāllietas.
Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa atbalsta minētos grozījumus un aicina arī Saeimas deputātus tos atbalstīt. Viņasprāt, tas ir pirmais solis ceļā uz tiesas un sabiedrības saprašanos, jo pārpratumi rodas nepilnīgās komunikācijas dēļ.

Pēc TM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!