• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicina saņemt Eiropas veselības apdrošināšanas kartes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2005., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113657

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Terra incognita ar ilgtermiņa plānu

Vēl šajā numurā

02.08.2005., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicina saņemt Eiropas veselības apdrošināšanas kartes

Pirms došanās uz kādu no Eiropas valstīm jāatceras izņemt Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), kas nodrošina tiesības uz bezmaksas medicīnisko palīdzību visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un atsevišķās citās Eiropas valstīs.

KARTES.JPG (44651 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

EVAK var saņemt kopš 1.augusta, un tā aizstāj līdz šim izmantotās E-111 veidlapas. EVAK un E-111 veidlapas nodrošina vienādas tiesības, tāpēc cilvēki, kas izņēmuši E-111 veidlapas var turpināt tās izmantot līdz derīguma termiņa beigām, kas ir šā gada 31.decembris.
EVAK nodrošina tiesības uz bezmaksas medicīnisko palīdzību gadījumos, kad persona dodas atpūsties vai tūrisma braucienā, komandējumā, darba meklējumos, dodas studēt vai mācību praksē, dodas strādāt kā no Latvijas nosūtīts darbinieks (nodokļi par šo darbinieku joprojām tiek maksāti Latvijā), persona ir nodarbināta starptautiskajā transportā, kā arī citos gadījumos, kad persona īslaicīgi uzturas ārvalstī ar mērķi atgriezties Latvijā.
Uzrādot EVAK, nepieciešamā un neatliekamā medicīniskā palīdzība tiek sniegta tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem. Personai ir tiesības ārvalstīs saņemt medicīnisko palīdzību visās valsts ārstniecības iestādēs. Privātajām ārstniecības iestādēm nav pienākuma sniegt bezmaksas palīdzību, tāpēc katram pašam pirms palīdzības saņemšanas ir jānoskaidro, vai EVAK tiek pieņemtas.
Latvijas iedzīvotājiem jau vairāk nekā gadu ir bijusi iespēja izņemt E-111 veidlapas un ES valstīs saņemt bezmaksas medicīnisko palīdzību. Tomēr Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) statistika liecina, ka E-111 veidlapas mēnesī vidēji izņēma pusotrs līdz divi tūkstoši cilvēku visā Latvijā, kas nav daudz salīdzinājumā ar kopējo ceļotāju skaitu, “Latvijas Vēstnesim” pastāstīja VOAVA Sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Egita Pole.
Karte ir ērtāk izmantojama, un sabiedrība tiks informēta par tiesībām, ko tā sniedz, tāpēc, iespējams, tās vēlēsies saņemt arvien vairāk cilvēku. Šāda pieredze bijusi arī citās ES dalībvalstīs – karte izrādās daudz pieprasītāka nekā E-111 veidlapa. Piemēram, Zviedrijā, par 600% pieaudzis to cilvēku skaits, kas lieto karti, salīdzinājumā ar E-111 veidlapas izmantotāju skaitu. Pēc Eiropas Komisijas rīcībā esošās informācijas, šovasar kartes lietotāju skaits Eiropā varētu sasniegt 50 miljonus.
ES EVAK laida klajā 2004.gada jūnijā, lai vienkāršotu piekļuvi nepieciešamajiem medicīniskās aprūpes pakalpojumiem. 13 valstis karti ieviesa uzreiz pēc tās klajā laišanas, pārējām valstīm tās jāievieš līdz šā gada beigām.
Lai saņemtu EVAK, jāvēršas VOAVA teritoriālajās nodaļās vai pieteikums jāaizpilda VOAVA mājaslapā tiešsaistes režīmā. Pieteikumus uz VOAVA var nosūtīt arī pa pastu. Karte ir bezmaksas un tiek izsniegta divu nedēļu laikā. To var saņemt VOAVA nodaļās vai pa pastu uz pasūtītāja norādīto adresi.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!