• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apkopos deportācijās cietušo videoliecības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2005., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113543

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Attīra piedrazoto upi

Vēl šajā numurā

29.07.2005., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apkopos deportācijās cietušo videoliecības

Saņemta Eiropas Komisijas (EK) ziņa, ka Latvijas Okupācijas muzeja iesniegtais projekts “Video liecību vākšana par cilvēkiem, kas cietuši deportācijās” guvis EK Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta finansiālu atbalstu 33 000 eiru apmērā.

Pērnā gada 18.decembrī ģenerāldirektorāts izsludināja ikgadējo konkursu par līdzfinansējuma piešķiršanu projektiem, kuros tiek īstenoti pasākumi ar deportācijām saistītu nozīmīgu vietu un arhīvu saglabāšanai un pieminēšanai, atgādina Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciālists Kristaps Kārkliņš.
No Latvijas līdz 28.februārim tika iesniegti divi projektu pieteikumi, kurus izstrādāja Latvijas Okupācijas muzejs un Cēsu pilsētas dome. Muzeja iecere ir sadarbībā ar pašvaldībām apzināt tos cilvēkus dažādos Latvijas novados, kas pārcietuši deportācijas, apkopot interviju krājumu un analizēt tās, kā arī veidot šo videoliecību arhīvu muzeja mājaslapā.
Projekta noslēgumā paredzēta starptautiska konference “Videoliecības vēsturē, sabiedrībā, izglītībā, mākslā un muzejos”. Plānots, ka Okupācijas muzeja mājaslapā varēs sekot līdzi projekta aktivitātēm jaunizveidotā interneta mājaslapas sadaļā “Video ieraksti liecina”. Tajā būs informācija latviešu un angļu valodā. Vēlāk savāktās videoliecības varētu tikt izmantotas muzeja ekspozīciju papildināšanā, kas tiek regulāri izrādītas arī citviet Eiropā.
Projekts iecerēts, lai attīstītu un padziļinātu izpratni par Eiropas sarežģīto pagātni, saglabājot mutvārdu liecības kā būtisku resursu tālākai vēstures izpētei. Videoliecības ļaus nākamajām paaudzēm ar skaņas un attēla palīdzību izprast to, ko izjuta deportācijas pārcietušie un izsūtījumā bijušie cilvēki.
Savukārt Cēsu pilsētas domes iesniegtā projekta “Deportāciju laikā Latvijā pazudušo dzīvesstāstu piemiņas atjaunošana” pieteikuma mērķis ir izveidot datu bāzi.
Kā norāda Kultūras ministrijas pārstāvis, plānots, ka nākotnē atbalsts projektiem saistībā ar deportācijām un deportācijās cietušo upuru pieminēšanu tiks iekļauts kā atsevišķa kategorija jaunajā Eiropas Savienības programmā “Kultūra 2007”.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!