• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tabakas reklāmas aizlieguma stāšanos spēkā šā gada 31.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.2005., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113382

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 26.jūlija sēdē

Vēl šajā numurā

28.07.2005., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tabakas reklāmas aizlieguma stāšanos spēkā šā gada 31.jūlijā

Markoss Kiprijanu, Eiropas veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisārs, šodien atzinīgi novērtēja ES Tabakas reklāmas direktīvas stāšanos spēkā ar 31.jūliju. šī direktīva, ko Eiropas Parlaments un Padome pieņēma 2003.gadā (skat. IP/02/1788), aizliedz tabakas reklāmu drukātajos masu saziņas līdzekļos, radio un internetā. Tā arī aizliedz tabakas firmām sponsorēt pārrobežu kultūras un sporta pasākumus. Lai gan lielākā daļa ES valstu ir pieņēmušas vai pieņem vajadzīgos tiesību aktus, nav skaidrs, vai visas dalībvalstis to izdarīs līdz 31.jūlijam. Eiropas Komisija atsevišķi ir pieņēmusi ziņojumu par tabakas produktu direktīvas īstenošanu.
Komentējot Tabakas reklāmas direktīvas īstenošanu, Eiropas veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisārs Markoss Kiprijanu teica: “Tabakas reklāmas aizliegšana ir viena no visefektīvākajām smēķēšanas mazināšanas metodēm. šī direktīva glābs dzīvības un samazinās to eiropiešu skaitu, kuri cieš no slimībām, kas saistītas ar smēķēšanu.”
Saskaņā ar Pasaules bankas pētījumu (Pasaules bankas ziņojums par tabakas kontroles ekonomisko ietekmi, 1999.gads) tabakas reklāmas aizliegums var mazināt smēķēšanas izplatību līdz pat 7 procentiem. Viens no mērķiem ES nesen ratificētajā (skat. MEX/05/0630) PVO Pamatkonvencijā par tabakas kontroli ir tabakas reklāmas, veicināšanas un sponsorēšanas aizliegums visā pasaulē. Aptuveni 650 000 cilvēku ES ik gadu mirst no slimībām, kas saistītas ar smēķēšanu, tādēļ pat neliels smēķēšanas samazinājums var izglābt tūkstošiem dzīvību.
2003.gadā pieņemtā Tabakas reklāmas direktīva attiecas tikai uz pārrobežu reklāmu un sponsorēšanu. Reklāma kinoteātros un uz informācijas stendiem vai izmantojot tirdzniecības veicināšanas metodes (piemēram, reklāma uz pelnu traukiem vai saulessargiem) neietilpst direktīvas darbības jomā. Tāpat direktīvas darbības jomā neietilpst sponsorēšana vietējos pasākumos, kuros piedalās tikai vienas dalībvalsts pārstāvji.
Tabakas reklāma televīzijā ES ir aizliegta kopš 90.gadu sākuma, un to reglamentē Direktīva par televīziju bez robežām.
2003.gada direktīvu pieņēma, izmantojot ES pilnvaras regulēt savu iekšējo tirgu. Līdz 90.gadiem atšķirīgie dalībvalstu noteikumi par tabakas reklāmu un sponsorēšanu bija kļuvuši par šķērsli to produktu un pakalpojumu brīvai apritei starp dalībvalstīm, uz kuriem bija tabakas reklāma. 1998.gadā ES mēģināja atrisināt šo problēmu, pieņemot direktīvu, ar ko aizliedza visa veida tabakas reklāmu un sponsorēšanu. šo direktīvu 2001.gadā anulēja Eiropas Kopienu tiesa, kas nolēma, ka pilns aizliegums pārsniedz ES pilnvaras. Tomēr tiesa atzina, ka ES varētu likumīgi ieviest šaurāku aizliegumu attiecībā uz tabakas reklāmu un sponsorēšanu. 2003.gadā pieņemtajā direktīvā stingri ievēroti tiesas 2001.gada spriedumā noteiktie ierobežojumi.

Ziņojums par Tabakas direktīvas īstenošanu

Ziņojumā par Tabakas produktu direktīvas īstenošanu ir konstatēts, ka direktīvas noteikumi par brīdinājumiem par ietekmi uz veselību un maksimālo darvas, nikotīna un oglekļa monoksīda saturu tiek ievēroti. Tomēr valsts iestādēm ir nepilnīgs priekšstats par to, kādas sastāvdaļas tiek izmantotas cigaretēs, kāda ir šo sastāvdaļu darbība un ietekme uz patērētājiem, jo īpaši tāpēc, ka tabakas uzņēmumu sniegtā informācija nav pilnīga. Rudenī tiks sāktas debates par to, kā panākt, lai noteikumi par informācijas atklāšanu par piedevām būtu efektīvāki.

EK pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!