• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekspedīcija beigusies. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2005., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113211

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Krimināllietas par 20 miljonu latu zaudējumiem

Vēl šajā numurā

26.07.2005., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekspedīcija beigusies

Veiksmīgi noslēgusies Latvijas zinātniskā ekspedīcija Ēģiptē, kurā tika pētītas pasaulē vecākās zināmās akmens celtnes – Džosera pakāpju piramīdas kapenes.

PIRAMIDAS.JPG (19707 bytes)
Piramīda atrodas Sakārā un tā būvēta arhitekta Imhotepa vadībā ap 2700.gadu pirms mūsu ēras kā Ēģiptes 3.dinastijas valdnieka Džosera atdusas vieta
Foto no ekspedīcijas arhīva

Ekspedīcija noritēja franču arhitekta Bruno Deslandes vadībā, un tās laikā zinātnieki, izmantojot fotogrametrijas metodi un trīsdimensionālu skeneri, veica detalizētus mērījumus piramīdas dažādos sektoros. Šie sektori aptver dienvidu fasādi, galerijas, kapeņu šahtu un velves, kuras atrodas avārijas stāvoklī un draud sabrukt. Mērījumos noteikti precīzi eju izmēri, attālumi un augstumi, kā arī bojājumu apmēri. Turklāt atrasti arī uzraksti uz kolonnas, kas līdz šim nebija zināmi.
Lai sasniegtu šahtas pamatni, kurā joprojām atrodas faraona Džosera granīta kapenes, zinātniekiem bija jāšķērso sarežģīta, vairāku kilometru gara un strukturāli bojātu galeriju sistēma. Darba apstākļi šajā vietā ir apgrūtinoši, jo ārā gaisa temperatūra nereti sasniedza pat 47 grādus pēc Celsija, un, tā kā piramīda piedzīvojusi neskaitāmas zemestrīces un ir stipri bojāta, iekšpusē pastāvēja risks, ka varētu nogrūt akmeņi. Taču sagatavošanās darbi bija nepieciešami, lai varētu risināties plašāki piramīdas izpētes, nostiprināšanas un restaurācijas darbi.
Latvijas zinātniskā ekspedīcija Ēģiptē jau piedalījusies vairākās ekspedīcijās, piemēram, Karnakā, taču Džosera piramīdas izpēte ir ievērojamākā. Kā “LV” jau rakstīts, tās sagatavošanas darbi ritēja aptuveni pusotru gadu.

Egija Daukste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!