• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Turcija - perspektīvs sadarbības partneris. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.07.2005., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113096

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils vecticībnieki caur laiku lokiem

Vēl šajā numurā

22.07.2005., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Turcija – perspektīvs sadarbības partneris

Jūnija beigās darbību sāka Turcijas – Baltijas tirdzniecības palāta. Tās mērķis ir starpvalstu ekonomiskās sadarbības veicināšana un paplašināšana.

Turcijas – Baltijas tirdzniecības palāta ir reģistrēta kā biedrība, kurā ietilpst loģistikas uzņēmums SIA “Asgard Transports”, tirdzniecības firma “Baltic Trade”, celtniecības uzņēmums SIA “SL Sonora” un sabiedrisko attiecību aģentūra “Monde”. Rit arī jaunu biedru piesaiste.

Top noderīgs pētījums

Palātas izpilddirektore Ilze Lapiņa norāda, ka organizācijas izveidē liela nozīme bijusi Turcijas uzņēmēju iniciatīvai starpvalstu tirdzniecisko sakaru un informācijas apmaiņas iespēju attīstīšanā. Daudzi šās valsts ražotāji un tirgotāji vēlas uzzināt, kādas preces ir pieprasītas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tirgū, ko var piedāvāt Baltijas uzņēmumi, kādas ir kopuzņēmumu veidošanas iespējas. Kā zināms, daudzās valstīs šāda informācija ir gūstama vēstniecībās vai konsulātos, taču Latvijas vēstniecība Turcijā tika atklāta tikai šā gada aprīlī. Savukārt Turcijas vēstniecības Latvijā atklāšana plānota rudenī. Tagad, lielā mērā pateicoties jaunizveidotajai palātai, kļuvusi iespējama operatīvas un daudzpusīgas informācijas aprite. Taču palātas darbinieki turpina uzņēmējus interesējošo ziņu vākšanu un apkopošanu. Pamatojoties uz Ekonomikas ministrijas (EM) datiem, tiek veidots nopietns tirgus pētījums – tas precīzi un detalizēti atspoguļos gan dažādu preču grupu eksporta un importa apjomus, gan šās preču kustības finansiālos rādītājus. Pētījums būs noderīgs gan Baltijas, gan Turcijas uzņēmējiem, jo ļaus drošāk veidot mārketinga stratēģiju darbībai ārvalsts tirgū.

Latvijas eksporta apjomi – pagaidām pieticīgi

Kas paredzēts nākotnē? I.Lapiņa stāsta, ka palāta plāno rīkot Baltijas dienas Turcijā. To ietvaros uzņēmējiem būtu iespēja apmeklēt gan semināru vai konferenci, gan piedalīties kontaktbiržā. Visticamākais, ka šis pasākums tiks sarīkots šoruden. Bet jau augusta beigās Turcijas biznesa ļaudis tiks aicināti apmeklēt mūsu valstī rīkoto kontaktbiržu. Plānots arī informatīvs seminārs Latvijas uzņēmējiem, kuri vēlas atrast sadarbības partnerus Turcijā. Protams, lai sekmīgi veidotu un nostiprinātu starpvalstu biznesa kontaktus, palātai vajadzīgi sadarbības partneri analoģisku organizāciju personā. Izrādās, Turcijas – Baltijas tirdzniecības palātai tikusi pioniera loma, jo ne Igaunijā, ne Lietuvā šādu organizāciju pagaidām acīmredzot nav. Baltijas partnerorganizāciju veidošana ir viens no palātas primārajiem uzdevumiem, un I.Lapiņa pauž cerību, ka apmēram pēc diviem gadiem palātai būs partneris arī Turcijā. Šobrīd palāta sadarbojas ar dažādu nozaru eksportuzņēmumu asociācijām. Visi Turcijas uzņēmumi, kas savu produkciju eksportē, apvienojas šādās asociācijās, vienkāršojot statistikas datu apkopošanu un izpēti. Daļēji valstisko, daļēji privāto asociāciju datu bāzi izmanto arī Turcijas – Baltijas tirdzniecības palāta.
Jāatzīst, šobrīd vismaz Latvijas tirdznieciskie kontakti ar Turciju ir galvenokārt orientēti uz importu. Pēc EM datiem 2004.gadā, Latvijas ražotāji uz Turciju eksportējuši preces par diviem miljoniem ASV dolāru, savukārt austrumvalsts uzņēmumu eksports uz Latviju sasniedzis 43,2 miljonus. Mūsu valsts uzņēmumi eksportē galvenokārt tehniskas iekārtas, ķīmijas preces, metālu un metāla izstrādājumus, pārtiku, minerālvielas un kokmateriālus, bet Turcijas eksportētāji Latvijas tirgum piegādā tekstilizstrādājumus, iekārtas, augu valsts produktus, dārgmetālus un dažādas citas preces. Abpusēji izdevīga varētu būt Turcijas marmora iegāde būvniecības vajadzībām. Gan valsts, gan uzņēmēju interesēs ir palielināt eksporta apjomu, tāpēc palāta lūgusi Turcijas eksportuzņēmumu asociācijām veikt pētījumu, lai noskaidrotu pieprasījumu pēc dažādām Latvijas precēm Turcijas tirgū.

Popularizēs arī kultūru

Turcijas – Baltijas tirdzniecības palātas darbība nākotnē tiks vērsta uz sadarbības veicināšanu dažādās uzņēmējdarbības jomās, ne tikai tirdzniecībā. Tāpēc tik svarīgs ir informācijas apkopošanas un kontaktu veidošanas darbs. Augusta beigās paredzēta tikšanās ar EM un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvjiem, lai apspriestu turpmākās sadarbības un kopīgu projektu īstenošanas iespējas. I.Lapiņa uzsver – palāta par savu mērķi uzskata vispusīgu Latvijas popularizāciju, tāpēc, rīkojot Baltijas dienas Turcijā, tiks domāts arī par mūsu kultūras prezentāciju. Būtisku impulsu abu valstu ekonomiskajām attiecībām deva Baltijas valstu pievienošanās Eiropas Savienībai – šis notikums daudziem Turcijas uzņēmējiem ļāva gūt plašāku informāciju par Latviju, Lietuvu un Igauniju. Savukārt daudziem Latvijas uzņēmējiem jaunas perspektīvas starpvalstu sadarbībā varētu radīt Turcijas nopietnā tuvināšanās ES.

Juris Bārtulis, “LV”
juris.bartulis@vestnesis.lv 

GRAFIKSS.JPG (21563 bytes)

 

Latvijas tirdzniecība ar Turciju 1998.-2004.gads

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!