• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mūslaiku fenomeni". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2000., Nr. 341/343 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11297

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"NATO pārspēj Krieviju"

Vēl šajā numurā

29.09.2000., Nr. 341/343

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Mūslaiku fenomeni"

"Vesti"

— 2000.09.14.

- Hondurasas ārstus strupceļā iedzinis Valtera Lopesa Reiesa fenomens. 1996.gadā, kad viņam apritēja desmit gadu, viņa auguma garums bija tikai 43 centimetri, bet svars — 6 kilogrami. Taču galvenais, kas pārsteidz ārstus, ir tas, ka fiziski anomāli attīstītajam zēnam nav novērojamas nekādas garīgās attīstības novirzes.

- Īpašās relativitātes teorijas radītājs un viens no visu laiku izcilākajiem zinātniekiem dižais Alberts Einšteins līdz trīs gadu vecumam nerunāja ne vārda. Taču jau 12 gadu vecumā viņš orientējās Eiklīda ģeometrijā.

- ASV prezidents Džeimss Gārfilds vienlaikus ar vienu roku spēja rakstīt latīniski, ar otru — grieķiski.

- Cilvēks kamielis — tā dēvē brazīlieti Kordeiru da Silvu, kura fenomenu nespēj izskaidrot ne ārsti, ne zinātnieki. Kopš pašas bērnības šis 76 gadus vecais sirmgalvis praktiski ne ēd, ne dzer, saglabādams labu pašsajūtu. Viņš bijis divreiz precējies, devis dzīvību 23 bērniem un nekad nav slimojis, ja neskaita divas ārstu pieprasītas atrofētā kuņģa operācijas.

- Volfgangs Amadejs Mocarts mūziku sacerēt sāka trīs gadu vecumā.

- Savu visslavenāko skaņdarbu "Sapnis vasaras naktī" Fēlikss Mendelsons sacerēja 17 gadu veumā.

- 1950.gadā jogs Babašri Ramdaži Džirnari desmit tūkstošu cilvēku liela pūļa acupriekšā ielīda ar naglām izsistā kamerā. To ielaida dziļā bedrē un hermetizēja ar cementu. 56 stundas vēlāk pa īpašām šļūtenēm kameru piedevām vēl piepildīja ar ūdeni. Vēl pēc 6,5 stundām to atvēra. Ārsti no kameras izcēla sastingušo jogas ķermeni, un pēc ierīvēšanas procedūras viņš atdzīvojās.

- Divi visaugstākie intelekta koeficienti IQ, kas jebkad fiksēti cilvēkam, piederējuši sievietēm.

- Uzskata, ka ar saviem atklājumiem Luijs Pastērs kompensējis Francijas 1870.—1871.gada kara zaudējumus, kas bija 10—15 miljardu franku lieli.

- Vairāk nekā 1000 Edisona patentu ASV devuši vairāku miljardu dolāru peļņu.

- Ahils, Maķedonijas Aleksandrs, Kārlis Lielais, Mikelandželo, Tomass Mors, Roterdamas Erasms, Mārtiņš Luters, Ivans III, Boriss Godunovs, Pēteris I, Bismarks, Galilejs, F.Bēkons, Leibnics, Ņūtons, Dīzelis, Miltons, Gēte, Puškins, Tjučevs, Rembrants, Rubenss, Renuārs, Bēthovens, Mopasāns, Turgeņevs, Bloks — viņi visi slimojuši ar podagru.

- "Microsoft" dibinātāju Bilu Geitsu no Hārvardas pirmā kursa padzina par nesekmību. Deviņpadsmit gadu vecumā viņš nodibināja savu firmu, bet pēc 30 gadu vecuma bija kļuvis jau par divkāršu miljardieri.

- 1990.gadā Samvela Garibjana vārds tika ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā — vienreiz izdzirdis, viņš tajā pašā secībā spēja atkārtot tūkstoš jēdzieniski nesaistītu vārdu desmit svešvalodās.

- Kādas Kirgīzijas Isikula ezera piekrastes skolas trešās klases skolnieka Denisa Ovčiņņikova spējas atklājās vienā dienā. Tagad zēns spēj staigāt pa kvēlojošām oglēm, dēlī sadzītām naglām, nažu asmeņiem, pudeļu lauskām.

- Novosibirskas inženieris Vladimirs Manjahins bez brillēm un mikroskopa spēj saskatīt atomu struktūru un brīvos elektronus. Vairākkārtēji eksperimenti apstiprinājuši, ka Manjahins spēj konkurēt ar jebkuru elektronu mikroskopu.

- Minskietis Jakovs Ceperovičs 26 gadu vecumā pārcieta klīnisko nāvi — no pārdzeršanās viņam kļuva tik slikti, ka draugi bija spiesti izsaukt ātro palīdzību. Ārsti paglāba Jakovu no aiziešanas viņpasaulē, taču viņš bija kļuvis par pavisam citu cilvēku. Ceperovičs tagad juta sevī milzīgu fizisko spēku, viņa ķermeņa temperatūra bija pazeminājusies līdz 34 grādiem, bet, galvenais, viņš... pilnīgi pārstāja gulēt. Un novecot: 1997.gadā, kad Jakovs kļuva 43 gadu vecs, viņš tāpat kā agrāk izskatījās divdesmitsešgadīgs, it kā laiks viņam būtu pilnīgi apstājies.

- Vienpadsmit gadu vecais Čeils Stovels drīzumā Holivudā debitēs kā ģimenes filmas "Grizliju nometne" režisors. Te nav nekā pārsteidzoša: savu radošo karjeru Stovels sāka astoņu gadu vecumā, kad televīzijas kanālam NVO uzņēma filmas ģimenes programmai "Bērnu kinoseansi". Brīnumbērns apsteidzis pašu Spīlbergu, kas 40 minūšu garo kara drāmu "Bēgšana uz nekurieni" uzņēma trīspadsmit gadu vecumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!