• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Okupētas valsts izpārdošana PSRS gaumē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2005., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

20.07.2005., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Okupētas valsts izpārdošana PSRS gaumē

Tirgus konjunktūra un veikalu izpirkšana 1940. un 1941.gadā

Aija Kalnciema, Latvijas Valsts arhīva daļas vadītāja

Nobeigums. Sākums – “LV”, 19.07.2005.

LPSR
Tirdzniecības tautas komisariāts
Latvijas Valsts tirdzniecības
uzņēmums L / HG
š.g. 1.decembrī
Nr. 356

Liepājā, Sarkanās Flotes pr.6

Tirdzniecības tautas komisariātam

Rīgā

Konjunktūras ziņojums Nr.2

Laikā no š.g. 20.novembra līdz š.g. novembra beigām vissvarīgākais notikums tirgū bija cenu un algu pārkārtošana.

Kaut gan cenu paaugstinājums bija stiprs, pa daļai pat ļoti stiprs, patērētāju iepirkšanās ne tikai nav samazinājusies, bet tā otrādi – vēl pieaugusi, plašā patēriņa nozarēs izveidojoties īstam iepirkšanas drudzim. Pievienotais apkopojums par apgrozījumiem laikā no š.g. 20.novembra līdz š.g. 30.novembrim to arī atspoguļo, uzrādot lielu apgrozījuma pieaugumu, kas atsevišķos gadījumos (piem., pie pārtikas precēm un apaviem) sasniedzis 300 – 400% un pat vairāk. Šinī sakarībā jāpiezīmē, ka dažos veikalos apgrozījums būtu vēl stiprāk pieaudzis, ja preču krājumi būtu bijuši lielāki.
Tātad tirgus stāvokli joprojām raksturo augošā vajadzība un atpakaļ paliekoša piegāde. Jāuzsver pie tam, ka baumu par lata izņemšanu no apgrozības iespaidoti, pircēji plašos apmēros izlieto sakrāto naudu, bieži vien iegādājoties preces, kas viņiem vispār vai vismaz iepirktā daudzumā pašlaik nav vajadzīgas. Šādi pircēji nāk galvenā kārtā no sīkburžuāzijas slāņiem, bet pa daļai arī ar padomju valūtas ieviešanu, stiprā mērā iepērkas arī garnizona piederīgie un to ģimenes.
Tirdzniecības aparāta darbībā vērojami nevēlami traucējumi. Vispirms veikalu darbinieki pārāk apgrūtināti: viņiem bija jāveic trieciena kārtā inventarizācija un pēc tam nācās apkalpot nesamērīgi lielu pircēju skaitu, bet līdztekus notiek vēl iekšējās darbības pārkārtošana sakarā ar plāna saimniecības prasībām. Bez tam ārkārtīgi straujais pircēju pieplūdums stipri traucē darbības norisi veikalos. No otras puses, piegāde no Rīgas ir ļoti neregulāra, un, bieži vien pasūtījumi netiek izpildīti, starp citu arī tāpēc, ka piegādātāji atsakās pārdot preci bez attiecīgās Rūpniecības komisariāta atļaujas.
Visumā jāsaka, ka būtu vēl par agru spriest par īsto pēdējā cenu un algu pārkārtojuma ietekmi.

Liepājas valsts tirdzniecības uzņēmuma

direktors K.Kaģe
Plānu – finansu daļas priekšnieks J.Luria

LPSR
Tirdzniecības tautas komisariāts
Latvijas Valsts tirdzniecības
uzņēmums L / HG
š.g. 14.decembrī
Nr. 619
Liepājā, Sarkanās Flotes pr.6

Tirdzniecības tautas komisariātam

Rīgā

Konjunktūras ziņojums Nr.3

Tirgus stāvoklim raksturīgs vispārīgs preču trūkums, kā tas ir redzams no pievienotā saraksta.* Šī trūkuma dēļ dažādās nozarēs apgrozījums samazinājies. Šāda samazināšanās no otras puses ir pa daļai izskaidrojama ar cenu paaugstinājumu; vispirms tas attiecas uz manufaktūras nozari, kur arī manāma patēriņa pārvietošanās: dārgo vilnas audumu vietā pērk vairāk kokvilnas izstrādājumus. Apgrozījumu sašaurināšanās skaitliski ilustrēta klāt pieliktā pārskatā.** Jāpiezīmē, ka strādnieku patēriņš pārtikas precēs visumā turas uz tā paša līmeņa kā pirms š.g. 25.novembra.
Vietējo ražojumu piegāde no Rīgas vairākās nozarēs nepietiekoša, un pasūtījumi netiek izpildīti laikā, bet attiecībā uz ārzemju preču piegādes iespēju valda neskaidrība. Neregulārā preču piegāde jūtami traucē darbību veikalos, jo, precēm ierodoties, sākas pircēju pieplūdums, un pēc krājuma izpārdošanas pircēji bieži vien joprojām prasa preces, bet apmierināt tos nevar.
Atsevišķos veikalos novērojami arī traucējumi sakarā ar sniedzamām statistiskām ziņām. No vienas puses, daždažādu ziņu apmērs katru dienu strauji pieaug, bet, no otras puses, šo ziņu ievākšanai veikalu darbinieki nav piemēroti, nedz skaita, nedz – pa daļai – kvalifikācijas ziņā. Attiecīgais sagatavošanas un pārorganizēšanas darbs tāpēc uzduras uz lielām grūtībām, kas pagaidām tikai pa daļai ir pārvaramas.

Liepājas valsts tirdzniecības uzņēmuma

direktors K.Kaģe
Plānu – finansu daļas priekšnieks J.Luria

LPSR
Tirdzniecības tautas komisariāts
Latvijas Valsts tirdzniecības
uzņēmums L / HG
š.g. 29.decembrī

Nr. 985
Liepājā, Sarkanās Flotes pr.6

Tirdzniecības tautas komisariātam

Rīgā

Konjunktūras ziņojums Nr.4

Tirgus stāvokli laikā no š.g. 15.decembra līdz 30.decembrim var raksturot divējādi: no vienas puses, joprojām trūka daudzas preces, no otras – iepirkšanās arvien vēl pa daļai notika drudžainā veidā. Tas sakāms it sevišķi par karavīru un to ģimeņu iepirkumiem. Šiem patērētājiem sakrājušies ietaupījumi, ko tie tagad, pēc padomju valūtas ieviešanas mūsu republikā, pārvērš mantās, bet karaspēka daļas iegādājas dažādas preces lielos apmēros, izlietojot, sakarā ar gada beigām, 1940.gada budžetā paredzētos un vēl pārpalikušos līdzekļus. Tā izskaidrojams daudzos veikalos novērotais apstāklis, ka no pircējiem 70 – 80% nāk no garnizona aprindām.
Šo aprindu iepirkumi un līdz ar to arī apgrozījumi būtu bijuši lielāki, ja preces, kā, piemēram, radio uztvērēji, velosipēdi, vilnas audumi labākās šķirnes, papīra izstrādājumi, rakstāmlietas nebūtu pietrūkuši. No pievienotā saraksta vispār izriet, ka daudz kas veikalos trūkst patērētāju apmierināšanai, un būtu vēlams, lai Tirdzniecības tautas komisariāts spertu soļus pilnīgākas un regulārākas piegādes organizēšanai.
Papildinot preču asortimentu, varētu novērst traucējumus aparāta darbībā. Bez tam šādi traucējumi rodas pagaidām vēl no vairākiem avotiem. No tiem pašlaik būtu jāmin: nepiemērotas telpas, smago mašīnu trūkums, nepietiekoši štati veikalos, it sevišķi sakarā ar plānsaimniecības prasībām.

Liepājas valsts tirdzniecības uzņēmuma

direktors K.Kaģe
Plānu – finansu daļas priekšnieks J.Luria

T. T. K. LIEPĀJĀ, 1941.g. 15.janvārī
Liepājas valsts Sarkanās flotes prosp. 6

tirdzniecības uzņēmums

Telefoni:

Direktors Nr. 2431
Saimniecības daļas vadītājs Nr. 1139
Kase, grāmatvedis Nr. 1186
Plānu – finansu daļa
Nr. PF / 2

Tirdzniecības tautas komisariātam

Rīgā

Konjunktūras ziņojums Nr.5

1941.g. janvāra pirmā pusē kopapgrozījums ievērojami samazinājies. Pirmajā dekādē apgrozījumi mūsu veikalos krituši par 35% salīdzinot ar 1940.g. decembra pirmo dekādi, bet, salīdzinot ar decembra caurmēra apgrozījumu, samazināšanās sasniedz 45%. It sevišķi manufaktūras nozarē apgrozījumi stipri gāja uz leju, samazinoties janvāra pirmajās 10 dienās pret decembri par 55%.
Apgrozījumu samazinājums izskaidrojums ar šādiem momentiem:
1) janvāris vispār bija arvien kluss mēnesis tirdzniecībā;
2) iepriekšējos mēnešos, it sevišķi arī decembrī, patērētāji iepirkušies ārkārtīgi lielos apmēros;
3) pēdējā cenu pārkārtošana pamudināja atturēties no iepirkšanās, jo patērētājs nav skaidrībā, cik tālu ies ierosinātā cenu mazināšanās;
4) Vojentorga, Vojenflottorga un Spectorga konkurence.
Pēdējais apstāklis ir sevišķi ievērojams. Sastādot mūsu finansu un preču apgrozījumu plānus 1941.gadam un 1941.gada I ceturksnim, mums par minēto torgu organizēšanu nekas nebija zināms. Tagad izrādās, ka šo torgu konkurence stiprā mērā ietekmēs mūsu darbību negatīvā ziņā, un proti aiz sekojošiem iemesliem:
1) Garnizona piederīgie, kas sastādīja lielu procentu mūsu pircēju kontingentā (pēdējā laikā manufaktūras nozarē 60 – 70%), tagad pa lielākai daļai pārgāja savos veikalos.
2) Nedaudzus izņēmumus atskaitot, šo torgu veikalos pārdod preces visiem pilsoņiem.
3) Šie torgi saņem no citām republikām preces, kas mums nav pieejamas. Bez tam arī no Rīgas preču piegāde pa daļai ir labāka, pateicoties laikam lielākai elasticitātei samaksas paņēmienos. Tādā veidā, piemēram, Vojenflottorga modes preču nodaļā izvēle ir bagātāka nekā pie mums.
4) Šiem torgiem noteikts tirgošanas laiks, kas ir pavisam savāds: viņi tirgojas līdz plkst. 21 – 22 vakarā un arī svētdienās, t.i., kad pircēji ir brīvi un iepirkšanās viņiem ir visērtākā.
Ja esošie torgi arī uz priekšu darbosies šādos privileģētos apstākļos, tad ir vājas izredzes pacelt mūsu veikalu apgrozījumus un pat uzturēt tos tagadējā līmenī.

Liepājas valsts tirdzniecības uzņēmuma

direktors K.Kaģe
Plānu – finansu daļas priekšnieka v.i. H.Gersons

T. T. K. LIEPĀJĀ, 1941.g. 31.janvārī
Liepājas valsts Sarkanās flotes prosp. 6

tirdzniecības uzņēmums
Telefoni:
Direktors Nr. 2431
Saimniecības daļas vadītājs Nr. 1139
Kase, grāmatvedis Nr. 1186
Plānu – finansu daļa

Tirdzniecības tautas komisariātam

Rīgā

Konjunktūras ziņojums Nr.6

IZPARDOSANA.JPG (15354 bytes)
Veikala nacionalizācijas akta parakstīšana. 1940.gada septembris
Foto no grāmatas “Saglabāt sudrabā”, Jumava, 1999.

Galvenais notikums tirgus attīstībā š.g. janvāra otrā pusē bija preču pārcenošana manufaktūras un modes preču nozarēs. Sakarā ar cenu pazemināšanu apgrozījumi stipri pieauguši, un šis pieaugums būtu bijis vēl lielāks, ja nebūtu iztrūkušas daudzas preces. Starp citu, trūkst plaša patēriņa preces, kā, piemēram, lēti baltaudumi, kokvilnas audumi darba uzvalkiem, veļas flanelis. Arī citās nozarēs jūtams preču trūkums: pārtikas nozarē trūkst arvien vēl augu eļļas, tauki, olas, un pēdējā laikā sāka pietrūkt arī piens; pašlaik mums piegādā tikai apm. 50% no pasūtītā vairuma, un no Liepājas Piensaimniecības savienības puses ir aizrādīts, ka uz priekšu piena piegāde vēl vairāk sašaurināsies. Sakarā ar to, ka no tabakas un čaulītēm pašgatavotie papirosi iznāk smēķētājiem daudz lētāki nekā gatavie papirosi, pieprasījums pēc tabakas pēdējos mēnešos stipri cēlies, un tās piegāde nekādā ziņā nav pietiekoša. Šinī sakarībā jāatzīmē, ka mūsu š.g. 14.janvārī nosūtīto pasūtījumu Rīgas fabrika “Tabaka” Nr.2 izpildītāja pēc divām (!) nedēļām un pie tam vēl tiešām smieklīgā veidā, piesūtot pasūtīto 25 kg. I.šķiras tabakas vietā 2 kg., bet pieprasīto 450 kg. II.šķiras vietā veselus 7 kg.

Asi manāms preču trūkums auto daļās, visādos instalāciju materiālos, metāla traukos, kā arī optiskās precēs (kaut gan Veselības Aizsardzības Tautas Komisariātā esot saņemti optiskie stikli no Vissavienības) un velosipēdu riepās, kurās, pavasarim tuvojoties, vajadzība ar katru dienu pieaug; tas pats sakams arī attiecībā uz lauksaimniecības darba rīkiem un mašīnām.
Šis preču trūkums no vienas puses un dažādu torgu konkurence, par kuru sīkāki bija runa iepriekšējā konjunktūras ziņojumā Nr.5, no otras puses – šie divi momenti stiprā mērā traucē mūsu tirdzniecības aparāta darbības sistemātisko izveidošanu. Dažos veikalos apgrozījumi sakarā ar neregulāro piegādi stipri svārstas, bet dažos citos gandrīz pilnīgi izpaliekošās piegādes sekas ir ārkārtīgs apgrozījumu samazinājums. Līdz ar to uzpeld jautājums, vai nevajadzētu šādus veikalus slēgt, bet tāds atrisinājums, cik viegls un vienkāršs viņš būtu, nebūt neatbilstu mūsu galvenajam uzdevumam: nodrošināt patērētāju vajadzību apmierināšanu.
Pēdējā laikā konstatēta dažos gadījumos preču kvalitātes pasliktināšanās: radio uztvērējos, armatūrās (kas misiņa vietā izgatavotas no dzelzs skārda un ātri rūsē), šprotes eļļā (fabrikas “Latkonzerv” ražojums). Tomēr visumā rūpniecības ražojumu kvalitāte ir apmierinoša, bet to piegāde, kā tas ir augstāk aprakstīts un arī izriet no pievienotā saraksta, daždažādās precēs, salīdzinot ar to vajadzību, ļoti manāmi paliek atpakaļ.

Liepājas valsts tirdzniecības uzņēmuma

direktors K.Kaģe
Plānu – finansu daļas priekšnieks J.Luria

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!