• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Seims demonstrējis likumu pieņemšanas trikus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2000., Nr. 341/343 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11273

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tiek veidota Eirāzijas ekonomiskā savienība"

Vēl šajā numurā

29.09.2000., Nr. 341/343

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Seims demonstrējis likumu pieņemšanas trikus"

"Respublika"

— 2000.09.20.

Seims nolēma, ka pirms nedēļas apstiprinātais starptautisko neapmierinātību radījušais likums par 1941.gada pagaidu valdības deklarāciju nav pieņemams un tiks izskatīts no jauna.

Eksperti norāda, ka, atzīstot pagaidu valdības deklarāciju, tika atzīta arī pati valdība, bet pagaidu valdība ir saistīta ar pirmajās Otrā pasaules kara dienās iesāktajām ebreju izsekošanām un slepkavībām.

Likumu nosodīja Lietuvas Ebreju kopiena un dažas sabiedriskās organizācijas. Neapmierinātību izteica arī Amerikas ebreju organizācijas delegācijas locekļi, kas ciemojās Lietuvā.

Vēsturnieki atzīmē, ka pagaidu valdība apsveica atbrīvotāju Ādolfu Hitleru, nepretojās ebreju grautiņiem, izveidoja geto un ierobežoja ebreju tiesības.

Lietuvas prezidents Valds Adamkus un Seima priekšsēdētājs Vītauts Landsberģis paziņoja, ka 1941.gada pagaidu valdības deklarācijas atzīšana par spēkā esošu esot deputātu kļūda. Opozīcijā esošās kreisās partijas norāda, ka šāda likuma pieņemšana ir ievērojami iedragājusi Lietuvas starptautisko prestižu.

Seima vairākumam Tēvijas savienībai Seima statūtos izdevās atrast punktu, kuru izmantojot jau pieņemtais likums tika atzīts par apspriešanas stadijā esošu. Kā norāda laikraksts "Respublika", šāds manevrs Lietuvas parlamenta vēsturē esot noticis pirmo reizi.

"Tā bija īpaša procedūra. Visas frakcijas sākumā nobalsoja, bet pēc tam raudāja", paskaidroja Seima vicepriekšsēdis Arvīds Vidžūns un piebilda, ka likuma labošana ir izskaidrojama ar to, ka tas vēl neesot bijis parakstīšanai izsūtīts Lietuvas prezidentam.

Vienlaikus Seims pieņēma arī Vītauta Landsberģa iesniegto speciālo rezolūciju, ar kuras palīdzību tiek mēģināts nolīdzināt likuma saturu. Rezolūcijā ir norādīts, ka 1941.gada jūnijā notikusī vardarbība pret civilajiem iedzīvotājiem un viņu slepkavošana kara laikā ir smags noziegums pret cilvēci un tiek traktēta kā kara noziegums.

Rolands Agints

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!