Atzinība labākajiem pārtikas ražotājiem
Ekspertu komisija izvērtējusi 24 “zaļās karotītes” uzņēmumus, pieciem no tiem piešķirot īpašo “kvalitātes karogu”.
“Kvalitātes karogs” ir Mārketinga
padomes īpaša atzinība uzņēmumam par nozīmīgu ieguldījumu
kvalitatīvu pārtikas un lauksaimniecības produktu ražošanā un
popularizēšanā 2005.gadā. Mārketinga padomes izveidotās un
zemkopības ministra Mārtiņa Rozes vadītās ekspertu komisijas
sastāvā ir Mārketinga padomes direktore Ingūna Gulbe un projektu
vadītājs Guntars Šube, Pārtikas un veterinārā dienesta
ģenerāldirektors Vinets Veldre un Lauksaimnieku sadarbības
organizāciju padomes pārstāve Rita Sīle. Pieaicināto ekspertu
uzdevums ir izvērtēt 24 dārzeņu, gaļas, maizes un piena
pārstrādes uzņēmumu darba rādītājus. Visiem šiem uzņēmumiem
šobrīd ir tiesības izmantot preču zīmi “Kvalitatīvs produkts”, ko
tautā dēvē par zaļo karotīti.
Šo uzņēmumu ražotie 116 pārtikas produkti atbilst gan Eiropas
Savienības izvirzītajiem standartiem, gan preču zīmes
“Kvalitatīvs produkts” kritērijiem, ko apliecina regulāras
pārbaudes. Tās garantē, ka šo uzņēmumu ražoto produktu izejvielu
izcelsme ir pilnībā izsekojama un produktu kvalitāte –
pārbaudīta. Tādējādi karogs uzskatāms par īpašu publisku
novērtējumu un atzinību kvalitatīvāko Latvijas lauksaimniecības
un pārtikas produktu ražotājiem.
Vērtējuma rezultātā tiek noteikts karoga saņēmējs Vidzemes,
Zemgales un Kurzemes novadā, kā arī Rīgā un tās reģionā.
Karogus piešķir, ievērojot šādus kritērijus:
– mērķtiecīga izaugsme un pastāvīga gatavība apliecināt produktu
kvalitāti;
– aktīva līdzdarbība “zaļās karotītes” pasākumu programmā;
– ražotāja atbildība pret patērētāju, lietojot zīmi “Kvalitatīvs
produkts”;
– stabilas un noturīgas produktu kvalitātes nodrošināšana
ilgtermiņā;
– vietējo izejvielu izmantošana;
– zīmes “Kvalitatīvs produkts” veiksmīga komunikācija.
Komisija nolēma karogus piešķirt pieciem uzņēmumiem: Rīgā – a/s
“Rīgas piensaimnieks”, Pierīgas reģionā – zemnieku saimniecībai
“Galiņi”, Vidzemes novadā – a/s “Valmieras piens”, Kurzemes
novadā – a/s “Talsu piensaimnieks”, Zemgales novadā – a/s
“Agrofirma Tērvete”.
I.Gulbe rezumēja komisijas darbu: “Ekspertu darbs dienas garumā
bija spraigs, jo visi 24 zaļās karotītes uzņēmumi ir sevi
apliecinājuši kā kvalitatīvu un augstvērtīgu produktu ražotāji.
Tomēr vērtēšanas kritēriji ļāva noteikt piecus labākos 2005.gadā.
Jau vasaras beigās pie pieciem uzņēmumiem plīvos kvalitātes
karogs. Tas simbolizēs uzņēmuma neatlaidīgo un mērķtiecīgo darbu
kvalitātes standartu ievērošanā.”
Uzziņai:
Preču zīmi “Kvalitatīvs Latvijas
produkts” 2001.gadā izveidoja Mārketinga padome, lai apzīmētu
kvalitatīvus pārtikas produktus, kuru audzēšana vai ražošana tiek
pārraudzīta visos tapšanas posmos.
Ar preču zīmi “Kvalitatīvs produkts” šobrīd drīkst marķēt 116
produktus, ko ražo 24 pārtikas uzņēmumi:
Kurzemē – SIA “Zelta kliņģeris”, a/s “Talsu piensaimnieks”, a/s “Liepājas cukurfabrika”;
Vidzemē – z/s “Galiņi”, a/s “Latfood”, SIA “Lāči”, SIA “Rosība”, a/s “Valmieras piens”, a/s “Trikātas siers”, a/s “Lazdonas piensaimnieks”, SIA “Carnikavas dārznieks”, SIA “Sabiedrība Mārupe”;
Zemgalē – SIA “Kronis”, a/s “Jelgavas cukurfabrika”, SIA “Iecavnieks”, a/s “Agrofirma Tērvete”, SIA “Rītausma”, SIA “DK Daugava”;
Rīgā un Rīgas reģionā – a/s “Rīgas piensaimnieks”, SIA “KOK&Co”, SIA “Aloja - Starkelsen”, SIA “Marno”, SIA “Rīgas dārzeņi”, SIA “Dārzniecība Rīga”.
Ieva Jaunozola,
Mārketinga padomes speciāliste