• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atklāj pārkāpumus aptieku tīkla darbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2005., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112542

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iedzīvotājus lūdz nebruģēt ceļu ugunsgrēkiem

Vēl šajā numurā

14.07.2005., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atklāj pārkāpumus aptieku tīkla darbībā

Pārbaudē SIA “Aptieka Rudens” aptieku tīklā atklātas neatbilstības kompensējamo medikamentu recepšu plūsmā, kā arī medicīniskās dokumentācijas neatbilstība normatīvo aktu prasībām.

Pēc veselības ministra Gundara Bērziņa ierosinājuma, Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) paralēli Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktajai izmeklēšanai pārbaudīja ambulatorai ārstniecībai paredzēto kompensējamo medikamentu izplatīšanu, tai skaitā insulīna apriti SIA “Aptieka Rudens” aptieku tīklā. Konstatēti pārkāpumi.
Tādēļ VOAVA ir pārtraukusi līgumus ar visām SIA “Aptieka Rudens” aptiekām. Veselības ministrijas (VM) izplatītajā paziņojumā teikts: tā kā kompensējamo medikamentu atmaksai līdzekļi nāk no valsts budžeta, nav pieļaujams, ka aptiekās, kuru darbībā ir konstatētas nelikumības, tiek turpināts izsniegt kompensējamos medikamentus.
Pārbaudot receptes, ārstu prakses, pacientu medicīnisko dokumentāciju, kā arī aptaujājot pacientus, secināts: lai gan ārsti izraksta receptes regulāri, tomēr tieši atsevišķās dienās aptiekā veidojas nesamērīgi liela recepšu plūsma. Zāles pēc Rīgas endokrinologu izrakstītām receptēm sevišķi lielos daudzumos (10–15 reizes vairāk nekā citās aptiekās) tiek izpirktas vienu reizi nedēļā aptiekā “Rudens”. Ārsti strādā dažādās vietās Rīgā, un receptes tiek izrakstītas katru dienu, bet minētajā aptiekā tās nonāk vienā konkrētā dienā, tādēļ VOAVA uzskata, ka tas norāda uz īpašu pacientu un recepšu “kustību” uz minēto aptieku.
Ļoti liela recepšu plūsma bijusi martā. Pacientu aptauja sniedz pretrunīgus datus, liecinot, ka recepšu zāles tiek izpirktas poliklīniku aptiekās, lai gan reāli tas noticis aptiekā “Rudens”, kas nav izvietota nevienā no aplūkotajām Rīgas ārstniecības iestādēm. Tas neizslēdz iespēju par kādu citu medikamentu aprites shēmu, pieļauj VM.
Pārbaudīta arī ārstu prakšu vietās izrakstīto medikamentu pamatotība, daudzuma un devas atbilstība pacienta dokumentācijā norādītajai, kā arī recepšu uzskaites dokumentācija un medicīniskās dokumentācijas lietvedības atbilstība normatīvo aktu prasībām. Diviem ārstiem tika konstatēta medicīniskās dokumentācijas neatbilstība normatīvo aktu prasībām, par ko ārstiem piemērots līgumsods.
Līdzīgas pārbaudes veiktas arī Latgales reģionā esošajās SIA “Aptieka Rudens” aptiekās, taču tajās pārkāpumi nav konstatēti.

Uzziņai:

VOAVA pārbaudīja apmēram 1100 recepšu, kas izrakstītas un nodotas no šā gada sākuma līdz aprīļa beigām, 15 ārstu prakses un 470 pacientu medicīnisko dokumentāciju, kā arī aptaujāja 216 pacientus, no kuriem puse piekrita detalizētai aptaujai.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!