• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lems par piemaksām mazajām pensijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2005., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112354

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 12.jūlijā

Vēl šajā numurā

12.07.2005., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lems par piemaksām mazajām pensijām

No nākamā gada pensionāriem, kuriem pensija ir mazāka par 105 latiem un kuriem ir liels apdrošināšanas stāžs, iecerēts noteikt pie pensijas ikmēneša piemaksu vidēji 6,63 latu apmērā.
To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi likumā par valsts pensijām, kurus šodien, 12.jūlijā, izskatīs Ministru kabinets. Kā norādījusi labklājības ministre Dagnija Staķe, tas ietekmētu gandrīz 380 tūkstošus cilvēku, kuri šobrīd saņem mazas pensijas. Iespēja nodrošināt piemaksas rasta, pateicoties valsts sociālās apdrošināšanas budžeta iespējām.
Likuma par valsts pensijām grozījumi paredz turpināt straujāk indeksēt nelielās pensijas. Sākot ar 2006.gadu līdz 2010.gadam pensijas, kuras nepārsniedz 105 latus, plānots pārskatīt 1.aprīlī un 1.oktobrī. Taču pensijas, kuras ir lielākas par 105 latiem, bet nepārsniedz 175 latus, tiks indeksētas tikai 1.oktobrī.
Likuma grozījumi paredz arī noteikt apgādnieka zaudējuma pensijas apmēru katram bērnam ne mazāku par 65% (t.i. – 22,75 latu apmērā) no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, kas ir 35 lati. Šobrīd minimālais apgādnieka zaudējuma pensijas apmērs ir 17,50 lati.
Kā informē LM, grozījumos iecerēts mainīt pensiju pārrēķināšanas kārtību, nosakot – ja ir veiktas apdrošināšanas iemaksas par periodu pēc vecuma vai 1. un 2.grupas invaliditātes pensijas piešķiršanas, no nākamā gada cilvēks pensiju varēs pārrēķināt neatkarīgi no nostrādāto mēnešu skaita (šobrīd tas ir ne mazāk kā 12 mēneši). Sākot ar 2007.gadu, ja cilvēks pēc pensijas piešķiršanas strādājis un uzkrājis pensijas kapitālu, pensiju varēs pārrēķināt reizi gadā neatkarīgi no nostrādāto mēnešu skaita (šobrīd tas ir ne biežāk kā reizi trijos gados).
Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, vidējā vecuma pensija maijā bija 80,19 lati, kas gada laikā ir pieaugusi par gandrīz 10 latiem.

Uzziņai:

Atbilstoši plānotajiem grozījumiem 2006.gadā pensionāriem, kuru pensija nav lielāka par 105 latiem un kuru apdrošināšanas stāžs vidēji ir 30 gadi, piemaksa pie pensijām varētu būt vidēji 5,70 lati,
ar stāžu vidēji 35 gadi – 6,65 lati,
ar stāžu vidēji 40 gadi – 7,60 lati,
ar stāžu vidēji 45 gadi8,55 lati.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!