• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Peldvietu kvalitāte uzlabojas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2005., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 7.jūlijā

Vēl šajā numurā

07.07.2005., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Peldvietu kvalitāte uzlabojas

Jau septīto gadu Latvijas labākajās pludmalēs tika pacelts pasaulē populārākais vides kvalitātes zīmols – Zilais karogs. Šī ekosertifikāta kritēriji aptver drošību, servisu, kā arī stingru vides aizsardzības un informācijas prasību kopumu.

Nākamajos gados pludmaļu skaits, kurām piešķirts atpazīstamais zīmols, palielināsies, uzskata Zilā karoga nacionālā koordinatore Ieva Ulme. Piemēram, Liepājas domē atklāja, ka tiek darīts viss iespējamais, lai šogad Nacionālo peldvietu kvalitātes sertifikātu ieguvušais Liepājas pašvaldības Beberliņu ezers nākamgad varētu pretendēt uz prestižā Eiropas sertifikāta iegūšanu. Kā zināms, līdz šim Zilo karogu Latvijā nopelnījušas tikai jūras pludmales, taču Eiropas prakse liecina, ka šādu līmeni var sasniegt arī citas peldvietas.
 

KAROGS.PNG (115030 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Pludmales ir ieinteresētas piesaistīt arvien vairāk tūristu. Savukārt tūristi grib atpūsties sakārtotās un drošās pludmalēs. Zilais karogs ir zīmols, kas garantē tūristu interesi par konkrēto vietu. Arī vienīgais Zilo karogu ieguvušais “Jahtklubs “Ventspils”” vairāk ir piesaistījis apmeklētājus no Viduseiropas un Ziemeļeiropas. Pludmaļu atbilstības nodrošināšana Zilā karoga standartiem prasa daudz līdzekļu no pilsētu pašvaldībām, taču iedzīvotāju apmierinātība un tūristu pieplūdums to kompensē.
Zilā karoga balvu piešķir Eiropas Vides izglītības fonds uz vienu gadu pludmalēm, kas atbilst noteiktiem standartiem. Zilā karoga kampaņa balstās uz 27 izvirzītiem stingriem kritērijiem ūdens kvalitātes, vides pārvaldes, vides informācijas un izglītības, labiekārtojuma un servisa jomās, kuri jāizpilda, lai varētu pretendēt uz ekosertifikāta iegūšanu. Šogad tas piešķirts 2442 peldvietām un 632 jahtu ostām 29 Eiropas un citās valstīs.
Vairākām Latvijas peldvietām šogad tika pasniegts Nacionālais peldvietu kvalitātes sertifikāts. Tas ir Latvijas mēroga ekosertifikāts, kuru piešķir, ņemot vērā Latvijas peldvietu īpatnības un likumus par peldvietu apsaimniekošanu. Šā sertifikāta saņemšanai nav tik stingri nosacījumi kā Zilā karoga iegūšanai. Nacionālo peldvietu sertifikātu sāka piešķirt pērn, kad to ieguva Daugavpils pašvaldības Lielā Stropu ezera peldvieta. Šogad šo sertifikātu ieguvušas jau četras peldvietas.

Fakti:

Šogad Zilais karogs piešķirts piecām Latvijas peldvietām un vienai jahtu ostai: Liepājas pašvaldības pludmalei, Ventspils pašvaldības pludmalei, Jūrmalas pašvaldības Majoru pludmalei, Jūrmalas pašvaldības Bulduru pludmalei, Engures pagasta kempinga “Abragciems” pludmalei, SIA “Jahtklubs “Ventspils”” jahtu ostai.

Egija Daukste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!