• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No bērna pirmās dziesmiņas līdz tautasdziesmai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2005., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111459

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdiena, 01.07.2005.

Laidiena Nr. 102, OP 2005/102

Vēl šajā numurā

30.06.2005., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No bērna pirmās dziesmiņas līdz tautasdziesmai

“Tā tas viss arī sākās. No pirmā mezgliņa – no nabassaites. Tas ir mūsu sākums, mūsu atspēriena dēlītis. Vēlāk būs šņorīte kurpītē, mezgliņi prievītē, cilpiņa bizes galā… Tā tie nemanot salasīsies – mūsu dzīves mezgliņi, kas tik nenozīmīgi un tomēr svarīgi. Tāpat kā pirmais kliedziens – bērna pirmā dziesmiņa, pirmie solīši… līdz lielai diagonālei, līdz tautasdziesmai, līdz tautas deju rakstiem. Tam visam pa vidu vēl sava dziesma, savi mezgli, kas kopā sienami, stāvot Daugavas krastā un vienojoties mūsu tautas tradīcijās”, – tā par 11.novembra krastmalā vakar, 29.jūnijā, plkst.22 svinīgi atklātajiem IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem saka to rīkotāji, Valsts Jaunatnes iniciatīvu centrs.
Svētku atklāšana ir vienīgais pasākums, kurš kopā pulcēja visus svētku dalībniekus un kurā kopīgais dziedāt prieks dominēja pār sāncensību. Koncerta ieskaņā rādīja īsfilmu “Mazā cilvēciņa stāsts”, kurā atainots mazā cilvēka ceļš līdz Dziesmu svētkiem. Īsfilmiņu veidoja Māras Kalves studija.
Vakar vakarā savu pirmatskaņojumu piedzīvoja trīsdaļīgais Dziesmu svētkiem speciāli sarakstītais skaņdarbs “Mana dziesma”, kura mūzikas autors ir Renārs Kaupers, vārdus rakstījuši R.Kaupers un Inga Cipe, savukārt aranžējis Valts Pūce.
Skaņdarbs bija veidots tā, lai nobeigumā to varētu izpildīt visi klātesošie skolēni, pedagogi un citi dalībnieki, papildinot mākslas darbu arī ar līdzdarbošanos un dažādiem horeogrāfiskiem elementiem. Dziesmas atskaņošanā piedalījās grupas “Prāta vētra”, “Iļģi”, orķestris “Sinfonia concertante” un atklāšanas lielais koris, kuru veidoja divi kori no katra novada un Rīgas. Vidzemi pārstāvēja Cēsu 1.pamatskolas zēnu koris un 5.–9.klašu koris, Zemgali – Jelgavas 4.vidusskolas zēnu koris un 5.–9.klašu koris, Kurzemi – Ventspils 1.ģimnāzijas zēnu koris un 5.–9.klašu koris, Latgali – Daugavpils 13.vidusskolas zēnu koris un 5.–9.klašu koris. Rīgu pārstāvēja Jāzepa Mediņa mūzikas skolas zēnu koris un Rīgas Mūzikas internātvidusskolas 5.–9.klašu koris. Mūziķus diriģēja Romāns Vanags.

“LV” informācija 

KAUPERS.PNG (111861 bytes) ILGI.PNG (109103 bytes)
Koncertā savu pirmatskaņojumu piedzīvoja R.Kaupera skaņdarbs “Mana dziesma”, kura atskaņošanā piedalījās arī grupa “Iļģi”

Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.; Normunds Mežiņš, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!