• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2005., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darbaspēka tirgus attīstības prognozēšanu

Vēl šajā numurā

30.06.2005., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Ministre I.Druviete

Uz jaut.nr.67 – dok.nr.4441

Par Satversmes tiesas sprieduma lietā Nr.2004-18-0106 izpildi

Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi atbildes informāciju deputātu jautājumam “Par Satversmes tiesas sprieduma lietā Nr.2004-18-0106 izpildi” (2005.gada 15.jūnija vēstule Nr.8/2-2/24; deputātu jautājumu reģistra nr.67).

Izglītības un zinātnes ministrijas rīcības plānā Valdības deklarācijas īstenošanai ir iekļauts uzdevums institucionalizēt vispārējās izglītības kvalitātes vērtēšanu un apvienot izglītības iestādes un programmu akreditāciju, kā arī direktoru atestāciju vienā procedūrā.
Šobrīd ministrija, līdztekus pamatojoties arī uz Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības sistēmas attīstības projekta rezultātā (Pasaules bankas finanšu izlietojums) izstrādāto metodiku un kritērijiem vispārējās izglītības kvalitātes vērtēšanai, pirmkārt, plāno Izglītības valsts inspekcijas restrukturizāciju, t.sk. pārskatot inspekcijas lomu un veicamos uzdevumus izglītības kvalitātes indikācijas procesā; otrkārt, ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Vispārējās izglītības kvalitātes novērtēšanas valsts aģentūras nolikums”, kurā ir:
– paredzēts, ka Vispārējās izglītības kvalitātes novērtēšanas aģentūra ir Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas izveidota, lai nodrošinātu iedzīvotāju tiesības iegūt kvalitatīvu vispārējo izglītību;
– noteikts, ka Valsts aģentūras izveides mērķis ir: ieviest valstī vienotu izglītības kvalitātes vērtēšanas sistēmu, nodrošinot saikni starp skolas darba pašvērtēšanu un ārējo vērtēšanu; uzlabot izglītības kvalitāti, nodrošinot objektīvu un visaptverošu skolas darbības kvalitātes vērtēšanas procedūru; iegūt ticamus un drošus datus izglītības politikas analīzei un veidošanai.
Ministrija uzskata, ka šāda Valsts aģentūra organizētu vispārējās izglītības kvalitātes vērtēšanu atbilstoši vienotai izstrādātajai (daļēji jau aprobētajai) metodikai, skolas darba ārējā vērtēšanā un pašvērtēšanā izmantojot vienotus kritērijus; analizētu vērtēšanas rezultātus un izstrādātu priekšlikumus vērtēšanas metodikas un procesa pilnveidei, kā arī pārraudzītu skolu ārējās vērtēšanas finansēšanas kārtību. Ministrija paredz, ka Valsts aģentūras dibināšanas ieguvumi būtu: jaunā izglītības kvalitātes vērtēšanas sistēma atbilstu ES ieteikumiem, kas paredz nodrošināt saikni starp skolas darba pašvērtēšanu un ārējo vērtēšanu; vērtēšanas procesa institucionalizācija nodrošinātu informācijas pieejamību, vērtēšanas procesa caurspīdīgumu un rezultātu objektivitāti; nodrošināta optimāla procesa plānošana un organizācija, finanšu līdzekļu efektīva izmantošana.
Lai nostiprinātu šādas Valsts aģentūras statusu normatīvajos aktos, Izglītības un zinātnes ministrija ierosināja grozījumus Vispārējās izglītības likumā, papildinot likuma 6.pantu un nosakot Vispārējās izglītības kvalitātes novērtēšanas Valsts aģentūras kompetenci. Konstitūcijā šis ierosinājums netika atbalstīts gan 2005.gada 18.maija starpministriju saskaņošanas sanāksmē, gan 2005.gada 6.jūnija Ministru kabineta komitejas sēdē, jo tika pieprasīti papildu finanšu līdzekļi.
Šobrīd, lai mērķtiecīgi virzītu izglītības kvalitātes sistēmas pilnveides jautājumu atrisināšanu, Izglītības un zinātnes ministrija pārskata iespējas atbalstīt Valsts aģentūras darbības uzsākšanu, izmantojot 2005.gada valsts budžetā piešķirtos līdzekļus.

Izglītības un zinātnes ministre I.Druviete

Rīgā 2005.gada 20.jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!