• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas kultūras mantojums cer uz Eiropas atbalstu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2005., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111371

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Neiesaka peldēties trīs iekšzemes peldvietās

Vēl šajā numurā

29.06.2005., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas kultūras mantojums cer uz Eiropas atbalstu

Kultūras ministre Helēna Demakova ar preses starpniecību vērsusies pie sabiedrības veselā saprāta, lai tā izsekotu, kā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) no 21.jūnija līdz 21.augustam izsludinātajā finansējuma konkursā tiks izvērtēta “kultūrvēsturiskā komponente”.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir izsludinājusi atklātu projektu konkursu Vienotā programmu dokumenta (VPD) aktivitātes “Kultūras un vēstures mantojuma efektīva izmantošana tūrisma attīstībā” ietvaros Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma saņemšanai, informēja Baiba Melnace, Finanšu ministrijas preses sekretāre.
“Bez Eiropas Savienības naudas mums neizdosies reanimēt savu kultūrvēsturisko mantojumu, ko redzam ar neapbruņotu aci,” uzmanību saasināja H.Demakova.
Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš cenšoties panākt, lai kultūrai līdzekļus nedotu pēc pārpalikuma principa, bet to ierindotu līdzvērtīgā pozīcijā citām (pelnošām) nozarēm. “Ja mums pašiem nerūpēs latviskās identitātes izkopšana, ES par to negādās,” rezumēja O.Spurdziņš.
Ministru norīkotās amatpersonas jau konsultējušās ar Latvijas Pašvaldību savienību, un konstatēta liela pašvaldību interese par izziņoto restaurācijas un renovācijas projektu konkursu.
Kultūras ministrijas ierēdņu rīcībā bija informācija, ka uz atbalstu no šā fonda pretendēs Rundāles pils (uz 1 miljonu eiru), Turaidas muzeja rezervāts, Ventspils ordeņa pils – muzejs, Balvu muiža, Tukuma muzejs, Doma baznīca un Pētera baznīca Rīgā, Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Lietišķās mākslas muzejs, Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca, Liepupes, Ārendoles, Abgunstes muižas, Valgundes un Ziemeru pilis u.c. Svarīgi, lai iesniegtie projekti parādītu “nākotnes potenciālu” kultūrtūrisma attīstības jomā. Kultūrvēsturiskās vērtības nedrīkstam pakļaut šauram tehnokrātiskam skatījumam, tāpēc primāri atbalstīsim vēsturisko detaļu restaurāciju, nevis liftu vai tualešu ierīkošanas nepieciešamību, apgalvoja H.Demakova.
Žūrija, kuras sastāvā būs vairāku ministriju amatpersonas, uzmanīgi analizēšot visu projektu administratīvās spējas un arī to kvalitāti.
ERAF līdzfinansējuma pieļaujamā summa vienam projektam ir no 50 tūkstošiem eiru līdz 1 miljonam eiru jeb līdz 75 procentiem no projekta kopējās izmaksu tāmes. ERAF šim konkursam atvēlējusi 6,13 miljonus latu, “LV” precizēja B.Melnace.
ERAF naudu piešķirs līdz 2006.gadam, tomēr restaurācija vai infrastruktūras izveide var ilgt līdz pat 2008.gadam. Projektu konkursā tiesīgas piedalīties pašvaldības, valsts pārvaldes iestādes, profesionālās tūrisma organizācijas, arī reliģiskās organizācijas, kuru īpašumā vai pārvaldījumā ir kultūras un vēstures pieminekļi ar nozīmīgu tūrisma potenciālu vai jau esošu nozīmīgu tūrisma plūsmu.
Projektu pieteikumi jāiesniedz Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA) līdz 2005.gada 22.augustam plkst.17. Tos pieņem: 1) CFLA centrālajā birojā Smilšu ielā 1, 152.telpā, Rīgā, 2) CFLA Latgales reģionālajā birojā, Atbrīvošanas alejā 95, 22.kab., Rēzeknē, 3) CFLA Zemgales reģionālajā birojā, Lielajā ielā 11, 330.kab., Jelgavā. Noderīga informācija arī www.esfondi, www.km.gov.lv.

Arvīds Deģis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!