• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Motivē iedzīvotājus šķirot plastmasu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2005., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111227

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

28.06.2005., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Motivē iedzīvotājus šķirot plastmasu

PUDELEM.PNG (120886 bytes)
Iepakojuma savākšana un nodošana otrreizējai pārstrādei nozīmē racionālu dabas resursu izmantošanu
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

“Latvijas Zaļais punkts” (LZP) sola dāvināt izlietotā iepakojuma dalītās vākšanas konteinerus 1000 latu vērtībā tai pašvaldībai, kuras iedzīvotājs piedalīsies LZP akcijā “Laiks šķirot plastmasu!” un tās noslēgumā iegūs galveno balvu.
Sociālā akcija notiks līdz septembrim. Lai plastmasas iepakojums nonāktu otrreizējā pārstrādē, iedzīvotāji aicināti to izmest speciālās atkritumu tvertnēs.
Iedzīvotājiem tukšā plastmasas pudelē jāievieto zīmīte ar savu vārdu, uzvārdu, tālruņa numuru un adresi. Pudele obligāti jāsaplacina un jāizmet plastmasai paredzētajā konteinerā ar “Zaļā punkta” zīmi.
Galvenā balva tiks izlozēta akcijas noslēgumā septembrī, un tā ir 1000 latu naudas balva ar noteikumu, ka izlozētā pudele ir marķēta ar “Zaļā punkta” zīmi. Ja šāda marķējuma uz pudeles nebūs, tad laimests būs 500 latu.
Katra mēneša beigās plastmasas pudeļu pārstrādes rūpnīcā AS “PET Baltija” notiks akcijas starpizlozes. Katrā no tām 50 akcijas dalībnieki varēs laimēt naudas balvas 20 latu vērtībā, ja uz pudeles būs “Zaļā punkta” zīme. Ja šāda marķējuma uz pudeles nebūs, tad laimests būs desmit latu.
Šāda akcija aktīvākajā atspirdzinošo dzērienu patērēšanas laikā tiek rīkota jau trešo gadu. Pirmajā akcijas gadā tika savākts viens, bet nākamajā vasarā savākti un nodoti otrreizējai pārstrādei jau divi miljoni plastmasas pudeļu. Pērn, piemēram, saražots vairāk nekā 600 tonnu tīru plastamasas pārslu, ko tālāk izmanto šķiedru, plēves un citu iepakojuma materiālu ražošanai.
Plastmasas ražošanas galvenais ieguves avots ir naftas un akmeņogļu pārstrādes produkti, tātad izzūdošais jeb neatjaunojamais dabas resurss. “Lai arī vidēji pasaulē tikai 1,5 procentus no visas iegūtās naftas gadā patērē plastmasas iepakojumu ražošanai, ir svarīgi šo vērtīgo materiālu izmantot pēc iespējas racionālāk. Arī izmantotā iepakojuma savākšana un nodošana otrreizējai pārstrādei nozīmē racionālu dabas resursu izmantošanu, jo lielākā daļa plastmasas iepakojumu ir otrreizēji pārstrādājama un iegūtās izjevielas izmantojamas iepakojuma vai citu izstrādājumu ražošanai,” uzsver LZP valdes priekšsēdētāja Undīne Būde.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!