• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atklājot Baltijas studiju konferenci Valmierā 17.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2005., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110932

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzrunājot jaunos tiesnešus Rīgas pilī 17.jūnijā

Vēl šajā numurā

21.06.2005., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atklājot Baltijas studiju konferenci Valmierā 17.jūnijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sestdien, 17.jūnijā, Vidzemes augstskolā Valmierā, atklājot 6.starptautisko Baltijas studiju konferenci “Baltijas ceļš Eiropā. Evolūcija un Revolūcija” (The Baltic Way in Europe. Revolution and Evolution), uzsvēra, ka Baltijas valstis pēc neatkarības atjaunošanas 1991.gadā savas straujās evolūcijas dēļ ir veikušas zināmu izaugsmes revolūciju, jo no pētniecības viedokļa tik īsā laikā veikta dinamiska attīstība vēstures priekšā šķiet gandrīz viens acumirklis.
Runājot par nākotnes attīstīto valstu sabiedrību evolūcijas izaicinājumiem V.Vīķe-Freiberga sacīja, ka ir veiksmīgāk jāveido tilti starp turīgākiem un mazturīgākiem sabiedrības slāņiem, ir nepieciešama privātīpašuma veiksmīgāka apgūšana un savas valsts attīstības redzējums tiešā sadarbībā ar citām valstīm, sabiedrotajiem un partneriem Eiropā un plašākā pasaulē. Viņa aicināja dažādu jomu pētniekus gan humanitārās, gan eksaktās zinātnēs veikt pētījumus un analīzes par šo straujo izaugsmes laiku Baltijā, kas savukārt palīdzētu politiķiem lēmumu pieņemšanas procesā.
Tā kā šī konference lielā mērā bija veltīta pretrunīgajai 1905.gada revolūcijai, V.Vīķe-Freiberga sacīja, ka Valmiera un tai netālu esošie Kauguri ir bijuši šīs revolūcijas priekšvēstneši, jo Kauguru nemierus ietekmēja Franču revolūcija un periodika, ar kuru iepazinās latviešu zemnieki gan Ziemeļlatvijā, gan Dienvidigaunijā.
Prezidente pauda gandarījumu, ka konference pulcina vairāk nekā 100 zinātnieku, kurus interesē Baltijas studijas. Viņa stāstīja par Baltijas studiju veicināšanas apvienību savulaik Ziemeļamerikā, kas jau tolaik pulcināja zinātniekus no dažādām valstīm, lai runātu par būtiskiem, aktuāliem pētniecības tematiem no Baltijas skatupunkta.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!