• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu un Šveices attiecības balstās pozitīvajā vēsturiskajā pieredzē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2005., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110763

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas pagasti - karalauks

Vēl šajā numurā

17.06.2005., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu un Šveices attiecības balstās pozitīvajā vēsturiskajā pieredzē

Elita Kuzma, Latvijas vēstniece Šveices Konfederācijā, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

KUZMA.PNG (113167 bytes)
Elita Kuzma
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

– 19.jūnijā Latvijā valstsvizītē ieradīsies Šveices Konfederācijas prezidents Zamuels Šmids (Samuel Schmid). Kā šis notikums vērtējams no Latvijas valsts oficiālā viedokļa?

Vispirms jau mūsu valstu attiecību vēsturē tā būs pirmā Šveices valstsvizīte Latvijā. Atbildes vizīte uz 2002. gadā notikušo Latvijas Valsts prezidentes valstsvizīti, kurai bija pievērsta īpaša Šveices sabiedrības un masu mediju uzmanība – jo tā bija ne vien pirmā Latvijas valstsvizīte Šveicē. Mūsu prezidente bija arī pirmā prezidente sieviete un piecdesmitā valsts vadītāja, ko Šveice uzņēma valstsvizītē. (Pēc tradīcijas Šveicē notiek tikai viena ienākošā un viena izejošā valstsvizīte gadā.) Arī tādēļ Šveices Konfederācijas prezidenta vizīte Latvijā būs notikums ar ievērojamu iekšpolitisku un ārpolitisku skanējumu.

– Kāds ir Latvijas un Šveices divpusējo attiecību fons šis vizītes priekšvakarā?

– Kopš Valsts prezidentes vizītes Šveicē aktīvi attīstījušās ne vien divpusējās attiecības, bet arī Latvijas un Šveices attiecības ar Eiropas Savienību (ES). Latvija kļuvusi par ES dalībvalsti. Savukārt Šveice noslēgusi jaunas vienošanās, kas nākotnē paplašinās un padziļinās Šveices un ES attiecības. Latvija kā ES dalībvalsts Šveicei kļuvusi vēl interesantāka, galvenokārt kā ekonomiskās sadarbības partnere. Šveices prezidenta pienākumus šogad rotācijas kārtībā pilda Zamuels Šmids, vienlaikus federālajā valdībā ieņemot aizsardzības ministra posteni. Visi šie aspekti veiksmīgi atspoguļojas valstsvizītes programmā.

– Esam jau pieraduši, ka Latvijas Valsts prezidenti valstsvizītēs pavada respektabla mūsu uzņēmēju delegācija. Līdzīgi būs arī Šveices prezidenta vizītē.

– Tas, ka arī Šveices prezidentu vizītē pavadīs plaša lielo daudznacionālo un arī mazo un vidējo uzņēmumu delegācija, ir vien apliecinājums Šveices pieaugošajai interesei par Latvijas un mūsu reģiona augošās ekonomikas iespējām. Taču jāatceras, ka Latvijas Valsts prezidenti arī Šveicē pavadīja ievērojama biznesmeņu delegācija. Šveices uzņēmēju interese par mūsu valsti ir arī Latvijas Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras mērķtiecīgas politikas un sadarbības iespēju popularizēšanas rezultāts. Pēdējos gados Šveicē notikuši nozīmīgi Latvijas pasākumi – arī tie veicinājuši Šveices lēmumu sava prezidenta valstsvizītes laikā īpašu uzmanību pievērst ekonomiskās sadarbības aspektam. Abas puses, protams, cer uz konkrētiem rezultātiem.

– Tātad Šveices prezidenta vizītei būs visnotaļ pragmatisks raksturs. Bet kā jūs šo vizīti redzat vēsturiskā perspektīvā?

– Mūsu attiecības balstās pozitīvajā vēsturiskajā pieredzē. Latvija augstu vērtē Šveices nostāju, kas neatzina Latvijas suverenitātes zaudējumu de iure. Šveice bija arī viena no pirmajām valstīm, kas 1991. gadā atjaunoja diplomātiskās attiecības ar Latviju. Mūsu valstīm izveidojusies laba sadarbība visās jomās, notiek aktīvs politiskais dialogs. Ar Šveici saistīta daudzu ievērojamu latviešu dzīve un darbība, tāpēc Latvijai nozīmīga ir kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšana. 2006. gadā apritēs simt gadu kopš Raiņa un Aspazijas ierašanās Šveicē – Lugāno. Sadarbībā ar Šveici jau ir notikuši un vēl tiek plānoti vairāki pasākumi par godu gaidāmajai jubilejai.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!