• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noziedzīgie militāristi iekarotajā zemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2005., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110126

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas paplašināšanās iespējas

Vēl šajā numurā

10.06.2005., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Noziedzīgie militāristi iekarotajā zemē

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents

Nobeigums. Sākums – “LV”, 27.05.2005., 03.06.2005.

Arī LK (b)P Rīgas pilsētas komitejas sekretārs K.Novikovs 1945.gada11.septembrī VK(b)P CK Latvijas biroja priekšsēdētājam N.Šataļinam, LK(b)P CK sekretāram J.Kalnbērziņam un Baltijas kara apgabala pavēlniekam armijas ģenerālim I.Bagramjanam nosūtīja plašu dienesta ziņojumu “Par pilsoņu sabiedriskās drošības stāvokli Rīgas pilsētā”, kurā norādīja, ka no 1945.gada vasarā atklātajām 17 slepkavībām 14 izdarījušas militārpersonas, no 30 laupīšanām 16 izdarījušas militārpersonas un no 618 zādzībām militārpersonas izdarījušas 356. Tā piemēram, 1945.gada 4.jūnijā militārpersonas nogalināja J.Žīguru un smagi ievainoja viņa sievu A.Žīgeri un dēlu H.Žīguru. 1945.gada 6.augustā par K.Kelera noslepkavošanu tika arestēts sarkanflotietis A.Svirskis. 1945.gada 22.jūnijā medicīnas dienesta leitnants D.Mitkevičs pie Dīķu ielas 3. nama nošāva kādu nepazīstamu pilsoni.
Par militārpersonu noziegumiem tika internēts Rīgas garnizona priekšnieks un pilsētas kara komandants, taču nekas netika darīts, lai stāvokli uzlabotu. Bez tam laika posmā no 1945.gada 1.jūnija līdz 1.septembrim Rīgas pilsētā bija reģistrētas 50 militārpersonu izraisītās autoavārijas, kurās cieta 68 cilvēki, no kuriem 11 cilvēki tika nogalināti un 39 ievainoti. Plaši bija izplatīta militārpersonu patvaļīgā dzīvojamo māju un citu telpu aizņemšana. Tā, piemēram, 1945.gada augustā beigās un septembra sākumā Rīgas pilsētas Sarkanarmijas rajonā patvaļīgi un ar automātistu palīdzību karaspēka daļa l.p. 55362 aizņēma māju Lielajā Altonovas ielā 13, karaspēka daļa l.p. 24502 aizņēma māju Medus ielā 5, bet karaspēka daļa l.p.28558 – māju Bauskas ielā 43. Baltijas kara apgabala štāba pulkvedis Kopeikins patvaļīgi aizņēma dzīvokli Ģertrūdes ielā 9–18. Militārpersonu šaudīšanās naktīs, it īpaši pilsētas nomalēs, turpinājās gandrīz katru nakti.

LPSR iekšlietu tautas komisāra vietnieka A.Košeļeva ziņojums par militārpersonu pasu režīma pārkāpumiem

Rīgas pilsētas garnizona Latvijas PSR IeTK

priekšniekam ģenerālleitnantam Milicijas pārvalde
biedram Brantkalnam Pasu daļa Rīgā
Kopija: Latvijas K(b)P Nr.8/6/1782.g.
CK sekretāram Slepeni

biedram Kalnbērziņam 1945.gada 4.novembrī

Karaspēka daļu, evakuācijas hospitāļu un citu militāro iestāžu, kuras dislocējas Rīgas pilsētas teritorijā, pavēlniecība, kā arī atsevišķas militārpersonas, galvenokārt no virsnieku sastāva, kuri dzīvo ārpus savu daļu novietojuma – privātajos dzīvokļos, rupji pārkāpj pastāvošo nolikumu par pasēm, kuru ar Nr.1667 PSR Savienības TKP apstiprināja 1940.10.IX.
Kā apstiprinājums tam kalpo šādi fakti: karaspēka daļai, lauka pasts 8 264, ir 220 brīva līguma cilvēku, kuri karaspēka daļas mājās dzīvo bez pierakstīšanās, bet lielākajam vairumam nav pasu dokumentu. Šās karaspēka daļas pavēlniecība ne tikai neveic pasākumus, lai pierakstītu brīva līguma cilvēkus, bet turpina pieņemt darbā personas bez dokumentiem.
Remontrūpnīcas Nr.29 pavēlniecība pārsūtīšanas punktos no repatriēto padomju pilsoņu vidus savervēja 76 cilvēkus, ko kuriem lielākajam vairākumam nav nekādu dokumentu, atveda viņus uz Rīgu, kur viņi kā personas bez dokumentiem nav pierakstīti.
Karaspēka daļas, lauka pasts 20 788, pavēlniecība, lai papildinātu brīva līguma strādnieku sastāvu, komandēja savu pārstāvi uz Ļeņingradas apgabala Soļeckas rajonu, lai tur savervētu cilvēkus.
Minētās karaspēka daļas pārstāvis, ieradies paredzētajā rajonā, bez vietējo partijas, padomju un IeTK orgānu ziņas no kolhoznieku un vietējās aizsardzības strādnieku vidus savervēja 19 cilvēkus un bez pasēm un LPSR TKP atļaujas atveda uz Rīgu, uz karaspēka daļu.
Tādā veidā iepriekš minētās karaspēka daļas pavēlniecība ne tikai pārkāpj pasu likumu, bet arī pieļauj pretvalstisku praksi, pārmānot kolhozniekus un radot apstākļus dezertēšanai no aizsardzības rūpniecības. Bez tam piesārņo Rīgu ar nevēlamiem elementiem, jo saskaņā ar IeTK Soļeckas rajona daļas priekšnieka ziņojumu minētās karaspēka daļas pārstāvja savervēto personu vidū ir personas, par kurām ir kompromitējoši materiāli.
Pasu režīma stāvokļa pārbaude Rīgas pilsētā atklāja gadījumus, kad veselus dzīvokļus aizņem virsnieki, kuri dzīvo bez pierakstīšanās, piemēram: Slokas ielā 2 bez pieraksta dzīvo karaspēka daļas, lauka pasts 24502, virsnieki kapteinis Svetlovs, kapteinis Kozakevičs, majors Antonovs un citi.
Analoģiski fakti, kad Rīgā kā brīva līguma strādniekus bez dokumentiem ieved personas, kad virsnieki bez pieraksta dzīvo ārpus karaspēka daļas, ir arī daudzās citās karaspēka daļās un iestādēs, kuras atrodas pilsētā, tāpēc es lūdzu dot karaspēka daļu, evakuācijas hospitāļu un citu Rīgas garnizona apakšvienību komandieriem norādījumu, lai nekavējoties sakārtotu brīva līguma strādnieku, kā arī to militārpersonu, kuras ir izvietotas ārpus karaspēka daļām, dokumentāciju un pierakstīšanu.

LPSR iekšlietu tautas komisāra vietnieks
milicijas pulkvedis
A.Košeļevs


LVA, PA-101.f., 8.apr., 9.l., 238., 239.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

Atzīmes dokumentā:
b. Kalnbērziņš ir iepazīstināts
17.XI 45.g. (paraksts – nesalasāms).

Arī piecdesmitajos, sešdesmitajos un vēlākajos gados padomju armijas militārpersonas, kā to apliecina arhīva dokumenti, pret Latvijas iedzīvotājiem ir izdarījušas daudzus smagus noziegumus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!