• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Kanādā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2005., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

07.06.2005., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Kanādā

Lai atbalstītu latviešu valodas skolotāju augstāko izglītību, 4.jūnijā Toronto Latviešu centrā Kanādā nodibināts Vairas Vīķes-Freibergas vārdā nosaukts stipendiju fonds. Vairāki simti latviešu kopienas pārstāvju un atbalstītāju bija pulcējušies sarīkojumā “Latvieši jaunā pasaulē”, lai atbalstītu latviešu valodas attīstības, pētniecības un studiju ideju. Pasākumu rīkoja studenšu korporācija “Spīdola”, Latviešu nacionālā apvienība Kanādā un Kanādas latviešu centrs Toronto.
Prezidente augstu novērtēja studenšu korporācijas “Spīdola” vērtīgo ideju, uzsverot, ka Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kur latviešu valodai ir valsts valodas statuss, un pašiem latviešiem ir jārūpējas par to, lai tā mūsdienu pasaulē turpinātu iet nemitīgu attīstības ceļu. Prezidente sacīja, ka Latvijā ir “jāgādā par to, lai būtu ne tikai izglītoti ļaudis, bet arī tādi, kas nododas pētniecībai, kam valodas pētniecība un kopšana ir ne vien vaļasprieks, bet kaisle un dzīves saturs. Tas prasa izglītību augstākajā līmenī, tas jaunietim prasa izdevumus. Mēs gribētu, lai Latvijā būtu pietiekami daudz kvalificētu latviešu valodas speciālistu un lai valodas kvalitāte vispār uzlabotos”.
Atzinīgus vārdus prezidente veltīja latviešu kopienas lojalitātei un devumam Kanādas sabiedrībai, tajā pašā laikā paturot dzīvu interesi un rūpes par latvietību un saitēm ar Latviju: “Vēlos jums pateikties par to dāsnumu un sirds atvērtību, ar kādu jūs esat bijuši gatavi atsaukties gan uz šo aicinājumu, gan uz neskaitāmiem citiem aicinājumiem latvietības vārdā visa jūsu mūža garumā … Jūs nesat Latviju savā sirdī, un tas nozīmē, ka jūs piederat Latvijai un Latvija pieder jums.”
Prezidente aicināja katru apzināties, ka ikkatrs tautas pārstāvis dod savu ieguldījumu latvietības nākotnei: “Tas, ko katrs no mums ir piedzīvojis, pievienojas tam kopējam mantojumam, kas veido tautu, tās tradīcijas, vēsturi, tautu savā kopumā.”
Sveiciena un atbalsta vārdus sarīkojumam un Latvijas prezidentei bija nosūtījuši arī Kanādas parlamenta un partiju pārstāvji, Ontario provinces premjerministrs un Toronto mērs. Saziedoto līdzekļu administrēšanu pārraudzīs korporācija “Spīdola”.
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Toronto, Kanādā, tikās ar dažādu vecumu latviešu skolu bērniem no Halifaksas Latviešu skolas, Svētdienas skolas, skolas “Valodiņa” un Toronto Latviešu ģimnāzijas.
Prezidente priecājās, ka jau ceturtā un piektā paaudze pēc bēgļu ierašanās Kanādā pirms 50–60 gadiem joprojām blakus savām ikdienas skolas gaitām Kanādas skolās mācās arī latviešu skolās. Viņa sacīja bērniem, ka Latvija Otrajā pasaules karā un pēc tā zaudēja ļoti daudz cilvēku un katrs tautas pārstāvis, lai kur viņš dzīvotu, ir svarīgs Latvijai: “Caur savu vecāku saitēm jūs piederat arī Latvijai. … Es ceru, ka savā dzīvē jūs katrs atradīsit veidu, kā sadarboties ar Latviju vai arī, pasaulē ejot, vienmēr paturēt Latviju sirdī. Man jūs visi esat Latvijas bērni.”

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!