• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Novērtē Latvijas artavu Baltijas jūras reģiona drošībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2005., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109816

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Visvairāk dzer un avarē brīvdienās

Vēl šajā numurā

07.06.2005., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Novērtē Latvijas artavu Baltijas jūras reģiona drošībai

Starptautiskās sadarbības laukā pēdējais gads Valsts robežsardzei (VRS) bijis ļoti noslogots un svarīgs. Nule dienests atskaitījās par paveikto svarīgā starptautiskā forumā un nodeva prezidentūru Norvēģijai.

ROBEZAS.PNG (129543 bytes)
Valsts robežsardzes priekšnieks robežsardzes ģenerālis Gunārs Dāboliņš (priekšplānā) un Norvēģijas Tieslietu ministrijas ģenerālsekretārs Hanss Ūlavs Estegors, kurš uzteicis Latvijas veikumu
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

“Šī organizācija ir augstāka līmeņa sadarbība reģiona ietvaros, attiecīgi arī vienots informācijas apmaiņas lauks. Tas ir kā treniņa lauks pirms pievienošanās Šengenas līgumam, jo, lai tam pievienotos, nepieciešama pieredze. Šādi veicinām savu izaugsmi, un dienā, kad pievienosimies Šengenas sistēmai, varēsim pilnvērtīgi darboties visas Eiropas ietvaros,” – tā pagājušajā gadā, pirms dienests posās pārņemt prezidentūru forumā, par tā nozīmi intervijā “LV” (18.03.2004.) sacīja VRS priekšnieks Gunārs Dāboliņš.
Latvijas prezidentūra sākās pērnā gada 4.jūnijā. Apritējis gads, un nu VRS atskaitījās par paveikto, kā arī nodeva prezidentūru Norvēģijai. Baltijas Jūras reģiona valstu robežkontroles sadarbības (BSRBCC) konference Rīgā notika aizvadītajā nedēļā, un tajā piedalījās Somijas, Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas, Vācijas, Krievijas, Polijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Spānijas, Grieķijas un Francijas robežapsardzības dienestu delegācijas.
Aizvadītajā gadā VRS strādāja pie dažādām robežapsardzības dienestiem specifiskām prioritātēm, turklāt mūsu valsts daudz darījusi, lai pilnveidotu informācijas apmaiņu. Rīkotas vairākas vērienīgas starptautiskās operācijas (viena mācību uzdevumu, divas iepriekš izplānotas un divas neplānotas operācijas) nelegālās migrācijas, zagto transportlīdzekļu un citu noziegumu apkarošanai. Piemēram, pirmā jūras operācijā zem lupas bija kuģi, kuri ostās ienāk no Āzijas un Āfrikas valstīm, kā arī tie kuģi, kuru apkalpēs ir minēto valstu pilsoņi. Pārbaudīts pusotrs simts kuģu, un pastiprinātās robežkontroles laikā atklāti arī daži ieroči, spirts un cigaretes. Vēl viena operācija bija vērsta uz izklaides un zvejas kuģu pastiprinātu pārbaudi, jo šie kuģošanas peldlīdzekļi ir viens no narkotiku un ieroču plūsmas kanāliem, kā arī tas ir viens no nelegālo imigrantu nogādāšanas veidiem noraudzītajā valstī. Operācijā pārbaudīti vairāk nekā 200 kuģi, atklāts 21 nelegālās imigrācijas gadījums, kā arī atrasts zagts auto.
VRS veikums ticis novērtēts. Kā Rīgā konferencē atzinis Norvēģijas Tieslietu ministrijas ģenerālsekretārs Hanss Ūlavs Estegors, Latvija gada laikā paveikusi lielu darbu Baltijas jūras reģiona robežkontroles BSRBCC.PNG (120914 bytes)sadarbības veicināšanā. Viņš arī apliecināja, ka Norvēģija turpinās iesākto – veicinās BSRBCC sadarbību cīņā pret organizēto noziedzību visā Baltijas jūras reģionā. Galvenās prioritātes ir kontrabandas apkarošana un cīņa ar nelegālo migrāciju.

Uzziņai

BSRBCC (Baltic Sea Region Border Control Cooperation) ir starptautisks forums, kas pēc Somijas iniciatīvas dibināts 1997.gadā. Tas apvieno visus Baltijas jūras reģiona valstu robežapsardzības dienestus.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!