• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad Lielvārdes lidlauks atbildīs NATO standartiem?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2005., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109810

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Novērtē Latvijas artavu Baltijas jūras reģiona drošībai

Vēl šajā numurā

07.06.2005., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad Lielvārdes lidlauks atbildīs NATO standartiem?

LIDLAUKS1.PNG (80703 bytes)
Aizsardzības ministrs Einars Repše un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Andrejs Zeibots Gaisa spēku bāzē Lielvārdē
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Baltijas valstu aizsardzības ministri nosprieduši, ka katrā NATO alianses dalībvalstī vismaz vienam lidlaukam jāatbilst augstākajiem militārajiem standartiem. Latvijā par tādu jātop Lielvārdei, pie šāda slēdziena nonāca aizsardzības ministrs Einars Repše, 3.jūnijā viesojoties Gaisa spēku bāzē Lielvārdē.
“Tiesa gan, NATO iznīcinātāju piezemēšanās Lielvārdē nenotiks tik bieži kā Šauļos un netraucēs vietējos iedzīvotājus, visdrīzāk tā būs izņēmuma kārtā,” piemetināja E.Repše.
Viens no centrālajiem vizītes tematiem, kas interesēja E.Repši, bija – “kā iedvest dzīvību rezerves lidlaukā Lielvārdē un kā to sagatavot jaunatnei, kas pēc pieciem vai desmit gadiem izlems dzīvi saistīt ar Gaisa spēkiem”.
Gaisa spēku (GS) komandieris pulkvedis Juris Maklakovs savā ziņojumā solīja noslēgt sadarbības līgumus ar Ķeguma un Lielvārdes pašvaldībām, Latvijas Aeroklubu (LAK) un visām aviācijas sporta federācijām, kā arī jau šovasar rīkot pirmo nometni pusaudžiem.
To E.Repše komentēja šādi: “Ceru, ka topošais sadarbības līgums nebūs pārlieku birokrātisks, un visām sporta federācijām būtu brīvprātīgi jāpiekrīt, ka tās pārstāvēs LAK. Man vienalga, kā jūs sakārtosit dokumentus, taču pēc diviem trijiem mēnešiem gribu redzēt reālu rosību ar kursantiem izpletņlēcējiem, turklāt ne tikai jaunsargiem.”
J.Maklakovs nenoklusēja, ka šobrīd GS nepietiek pilotu, tāpēc nav iespējams vienlaikus pacelties gaisā visiem Aviācijas eskadriļas lidaparātiem, nepietiekami attīstīta ir arī transporta aviācija, kas nespēj pārvest karavīrus uz misijām “karstajos punktos”.
Lielvārdes militārā lidlauka izveides pamatojumā ierakstīts, ka jābūt nodrošinātām šādām funkcijām: gaisa telpas patrulēšana, RENEGADE operācijas, uzņemošās valsts spējas, meklēšanas un glābšanas, kā arī transportēšanas operācijas.
E.Repše bija mazliet izbrīnīts, kāpēc Lielvārdes lidlaukā viss izskatās tik nolaists un aizaudzis. “Gribu redzēt praktisku rīcību, nevis cēlus plānus uz papīra,” uzsvēra E.Repše.
Gaisa spēku komandieris attaisnojās ar to, ka viņi tikai 2004.gadā iegājuši šajā bāzē, un pastāstīja par sasniedzamu mērķi – līdz šā gada beigām izstrādāt tehnisko projektu, kā Lielvārdē nometināt gaisa spēku štābu un līdz 2007.gadam to uzcelt, šogad paredzēts sakārtot lidlauka angārus un moduļus. Uz 2007.gada 1.janvāri Pretgaisa aizsardzības diviziona 1.baterijai kopā ar NBS Sauszemes spēkiem būtu jābūt gatavām piedalīties starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās. NATO ir aizsūtīts pieteikums finansējuma saņemšanai “Core Airfield” programmas ietvaros.
“Tehniski izglītota un veselīga jaunatne ir mūsu prioritāte, kam naudu nedrīkstam žēlot, un tā ir jāatrod jebkurā gadījumā, citādi visiem Gaisa spēku plāniem nav seguma,” – to “LV” pasludināja E.Repše.
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris viceadmirālis Gaidis Zeibots: “Ierosinu citā virzienā novirzīt tos līdzekļus, kas šogad paredzēti jaunsargu atbalstam.”
Ministrs deva politisku uzdevumu NBS vadībai – “Ar skatu rītdienā.”
G.Zeibots uz to reaģēja nekavējoties: “Jā, mēs to apņemamies. Optimāli – septembrī jūs varēsit iepazīties ar aviācijas pulciņu darbību un ar veiktajiem uzlabojumiem Spilvē un Lielvārdē.”
Lai sekmētu jauniešu zinātkāri par aviāciju, šovasar tiks atjaunoti deltaplanieristu pulciņi Daugavpilī un Spilves lidlaukā, kā arī pārvietojamos armijas angāros jaunieši varēs apgūt lidmodeļu konstruēšanu. Tādējādi, vienlaikus gatavojot pilotus un inženiertehniskos speciālistus, tiktu “nošauti divi zaķi”. 150 jauniešiem no visiem Latvijas reģioniem GS sponsorēs treniņlēcienus ar izpletni.

Arvīds Deģis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!