• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pavadot Saulcerīti Viesi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2005., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109809

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 7. jūnijā

Vēl šajā numurā

07.06.2005., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pavadot Saulcerīti Viesi

ZALIE.PNG (117912 bytes)
Saulcerītes Vieses draugi un tuvinieki Sesku pagalmā, kur atvadu dienā nolūza lielā liepa
Foto: Pēteris Korsaks

Rakstniece un literatūrzinātniece, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekle Saulcerīte Viese mūžībā aizgāja pērn, Ziemassvētku vakarā, bet viņas ceļš līdz Latvijas zemei noslēdzās nupat – 4. jūnijā, skaistā vietā pie Viešūra ezera. Saskaņā ar rakstnieces vēlmi 2004. gada 30. decembrī viņa aizgāja uguns ceļā, bet urna, rakstnieces vīra Arnolda Viesa aprūpēta, gaidīja īpašu reizi pirms vasaras Saulgriežiem. Jāņi bija Saulcerītes dižā reize, kad rakstniece jutās vislabāk – kopā ar tuvajiem ļaudīm, dainu teicējiem, kalna galā pie teiksmainā Viešūra.
Jau sen Vestienas pagasta Seskos, kur vairākus gadu desmitus vasarās un arī citos gadalaikos mita Viešu ģimene, kalna galā bija iestādītas deviņas liepas, katram latvietim tik saprotamā un dzīvā aplī. Šeit, pašā viducī, 4. jūnijā agrā pēcpusdienā urna ar Saulcerītes Vieses pelniem iegūla Latvijas zemē. Runāja rakstnieks un literatūrpētnieks Ilgonis Bērsons, Ārija Stūrniece lasīja dzeju, tostarp arī Saulcerītes Vieses sarakstītās rindas. Ilga Reizniece ar savējiem dziedāja un spēlēja, un veda visus roku rokā, iezīmējot takas uz aku, pirtiņu un ābeļdārzu, ko dzīves laikā staigājusi Saulcerīte. Bija sabraukuši rīdzinieki un ļaudis no Lielvārdes, tuvi draugi un tālumnieki. Mastā plīvoja Latvijas karogs, jo īstena latviete iegūlās Latvijas zemē.

Valdis Rūmnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!