• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Gruzijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2005., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109269

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas parlamentārajā asamblejā

Vēl šajā numurā

31.05.2005., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Gruzijas Republikā

Ministru prezidents Aigars Kalvītis, uzturoties darba vizītē Gruzijā, 27.maijā Tbilisi tikās ar Gruzijas ārlietu ministri Salomi Zurabišvili.
Tikšanās laikā pārrunāti Eiropas Savienības (ES) jautājumi. Aigars Kalvītis dalījās pieredzē par Latvijas integrāciju ES, veiktajām reformām un kā veiksmīgu novērtēja pirmo gadu ES.
Ministru prezidents pauda atbalstu Gruzijas virzībai uz ES un uzsvēra, ka Gruzija ir viena no Latvijas prioritārajām sadarbības valstīm un Latvija kā ES dalībvalsts atbalsta ES lielāku iesaisti Dienvidkaukāza valstu transformācijas procesā. Valdības vadītājs piedāvāja konkrētu atbalstu Gruzijai – Latvijas ekspertus un padomniekus, kuri varētu konsultēt valsts pārvaldes iestādes un dažādas institūcijas par veicamajiem pasākumiem, un lūdza informēt par Gruzijas prioritārajām atbalsta jomām.
Salome Zurabišvili pateicās par Latvijas atbalstu un palīdzību ceļā uz ES, solīja to izvērtēt un informēt Latviju par konkrētajiem jautājumiem, kuros visvairāk nepieciešama ekspertīze.
Puses apsprieda arī Gruzijas integrāciju NATO. Ministru prezidents apliecināja Latvijas ieinteresētību veicināt ciešāku sadarbību un attiecību veidošanu starp Gruziju un NATO. Latvija ir gatava praktiski palīdzēt Gruzijas Individuālās NATO partnerības programmas izpildē, kā arī sadarboties aizsardzības jomā. Gruzijas ārlietu ministre pateicās par palīdzību saistību izpildē militārajā un drošības jomā.
Sarunas gaitā uzmanība tika veltīta Latvijas un Gruzijas divpusējā politiskā dialoga tālākai attīstībai un intensificēšanai, augsta līmeņa amatpersonu vizīšu apmaiņai, kā arī sadarbībai ekspertu līmenī, kas var dot būtisku ieguldījumu Gruzijas reformām un valsts pārveides procesiem.
Turpinot vizīti Gruzijā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis piektdien, 27.maijā, tikās ar Gruzijas premjerministru Zurabu Nogaideli, kā arī parakstīja Latvijas un Gruzijas kopēju deklarāciju un piedalījās preses konferencē.
Tikšanās laikā premjerministri pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, Eiropas Savienības (ES), NATO jautājumus un ciešāku ekonomisko sadarbību. Puses pauda gandarījumu par aktīvo politisko dialogu, kas izveidojies starp abām valstīm, un apliecināja vēlmi to turpināt prezidenta, parlamenta, valdības un ekspertu līmenī.
Aigars Kalvītis atzīmēja labās attiecības starp Latviju un Gruziju un uzsvēra, ka Gruzija ir viena no nozīmīgākajām sadarbības partnerēm Dienvidkaukāzā. Ministru prezidents apstiprināja Latvijas apņemšanos paplašināt abu valstu ekonomisko sadarbību un ilgtermiņa tirdzniecību, ko nostiprinās parakstāmā kopējā deklarācija. Latvija arī ir gatava sniegt Gruzijai palīdzību dažādās jomās, tai skaitā piešķirt 10000 latu finansējumu plūdu izraisīto postījumu likvidēšanai Gruzijā, konsultēt aizsardzības jautājumos, kā arī piedāvāt Latvijas ekspertu palīdzību Gruzijas un ES Rīcības plāna sagatavošanā un Gruzijas un NATO Individuālās partnerības līguma īstenošanā.
Tikšanās laikā apspriestas iespējas sagatavot un parakstīt vairākus divpusējus līgumus, lai veicinātu politisko, ekonomisko, kultūras, izglītības un citu sakaru tālāko attīstību. Latvijas valdības vadītājs ierosināja ciešāk sadarboties abu valstu nozaru ministrijām, pašvaldībām, tai skaitā izveidot sadraudzību starp pilsētām un augstskolām.
Pēc tikšanās puses parakstīja Latvijas un Gruzijas kopēju deklarāciju, kas sekmēs abu valstu ciešāku ekonomisko sadarbību, veicinās uzņēmēju aktivitātes un investīciju palielināšanos. Pēc tam notika Latvijas un Gruzijas premjerministru kopīga preses konference.
Ministru prezidents Aigars Kalvītis 27.maijā Tbilisi tikās ar Gruzijas ekonomiskās attīstības ministru Aleksi Aleksišvili.
Sarunas laikā puses pārrunāja iespējas paplašināt ekonomisko sadarbību un vienprātīgi atzina, ka vēl pilnībā nav izmantotas visas iespējas ekonomisko attiecību paplašināšanā. Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijā ir radīti priekšnosacījumi Gruzijas investīciju piesaistei un tirdzniecības apjoma palielināšanai, tomēr jāturpina iesāktais darbs infrastruktūras uzlabošanā, tūrisma paplašināšanā un citās jomās.
Pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) abu valstu ārējo tirdzniecību regulē ES un Gruzijas sadarbības līgumi, tai skaitā Partnerattiecību un sadarbības līgums. Būtisku impulsu ekonomisko saišu stiprināšanā starp Latviju un Gruziju dos 27.maijā parakstītā abu valstu premjerministru kopējā deklarācija.
Ministru prezidents apliecināja, ka Latvijas valdība ir gatava noslēgt jaunu Latvijas un Gruzijas starpvaldību ekonomiskās sadarbības līgumu un tā ietvaros izveidot starpvaldību komisiju. Premjers informēja, ka Latvijas Ekonomikas ministrija izstrādā līgumprojektu par sadarbību ekonomikā, kuru tuvākajā laikā iesniegs Gruzijas pusei.
Pēc sarunas ar ekonomiskās attīstības ministru Aigars Kalvītis tikās un diskutēja ar vietējiem uzņēmējiem par investīciju un uzņēmējdarbības vidi Gruzijā un iespējamajām Latvijas uzņēmēju un investoru aktivitātēm Gruzijā.
Vakarā Aigars Kalvītis piedalījās Gruzijas premjerministra Zuraba Nogaideli rīkotajās svinīgajās vakariņās.
Ministru prezidents Aigars Kalvītis, uzturoties darba vizītē Gruzijā, 28.maijā apmeklēja vairākus Gruzijas reģionus, tikās ar reģionu vadītājiem, uzņēmējiem un diskutēja par ekonomisko un kultūras attiecību paplašināšanu starp Latviju un Gruziju valstu un reģionu līmenī.
Kutaisi Ministru prezidents tikās ar Gruzijas Imereti reģiona vadītāju Zurabu Kadžaiju. Pēc tam Latvijas delegācija Batumi tikās ar Adžārijas valdības vadītāju Levanu Varšalomidzi, bet vēlāk apmeklēja Kobuleti.
Gruzijas reģionos premjerministram bija tikšanās ar biznesa pārstāvjiem. Aigars Kalvītis iepazinās ar uzņēmējdarbības vidi un pārrunāja iespējas uzlabot sadarbību starp reģioniem. Vakarā Latvijas delegācija izlidoja uz Tbilisi.

Jana Vektere, Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!