• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sabiedrības iesaistīšanu valsts attīstības politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2005., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par satiksmes ministra vizīti Maskavā

Vēl šajā numurā

31.05.2005., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sabiedrības iesaistīšanu valsts attīstības politikā

27.maijā Ārlietu ministrija sadarbībā ar Vidzemes augstskolu un Kanādas vēstniecību Latvijā rīkoja apaļā galda diskusiju par iesaistīto pušu lomu attīstības sadarbības politikas īstenošanā un sabiedrības informēšanu Latvijā.
Šīs diskusijas mērķis bija noteikt dažādu iesaistīto pušu ieguldījumu un lomu attīstības sadarbības politikas īstenošanā, tai skaitā sabiedrības informētības veicināšanā par attīstības sadarbības jautājumiem.
Diskusijā piedalījās pārstāvji no Ārlietu ministrijas, Kanādas starptautiskās attīstības aģentūras, Kanādas vēstniecības Latvijā, Saeimas, ANO Attīstības programmas Latvijā, Vidzemes augstskolas, Rīgas Stradiņa universitātes un nevalstiskā sektora organizācijām.
Saeimas deputāte Vaira Paegle uzsvēra, ka pašlaik viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir veicināt sabiedrības informētību un izpratni par attīstības politikas jautājumiem, lai gūtu sabiedrības atbalstu Latvijas īstenotajai attīstības sadarbības politikai. V.Paegle: “Lai gan mūsu valstī resursi ir ierobežoti, ir jāapzinās, cik nozīmīga attīstības sadarbība ir Latvijas ārpolitikas kontekstā. Piedaloties attīstības sadarbības politikas īstenošanā, Latvija tiek uztverta nevis kā valsts, kas saņem palīdzību, bet gan kā valsts, kas spēj palīdzēt citiem.”
Savukārt Inita Pauloviča, ANO Attīstības programmas vadītāja Latvijā, atzīmēja: “Attīstības sadarbība ir jauna politikas nozare Latvijā, kas ļoti strauji attīstās un nākotnē ieņems svarīgu vietu Latvijas ārpolitikā. Līdz ar to valsts pārvaldē, privātajā un nevalstiskajā sektorā būs nepieciešami eksperti, kas var īstenot Latvijas attīstības sadarbības politiku.”
Vidzemes augstskolas pasniedzējs Visvaldis Valtenbergs uzsvēra akadēmiskā sektora lomu sabiedrības izglītošanā par attīstības sadarbību un ar to saistītiem procesiem pasaulē, norādot, ka ir svarīgi pievērst lielāku uzmanību attīstības jautājumu iekļaušanai vidējās un augstākās izglītības programmās.
Kaut arī Ārlietu ministrija ir koordinējošā institūcija attīstības sadarbības politikas īstenošanā, nepieciešams veidot koordinētu sadarbību ar citām iesaistītajām pusēm, lai veicinātu Latvijas sabiedrības informētību un izpratni par attīstības sadarbības jautājumiem.
No 2005.gada Latvija ir uzsākusi attīstības sadarbības politikas īstenošanu, lai veicinātu mazāk attīstīto valstu ilgtspējīgu attīstību. Nododot savu pārejas perioda pieredzi un zināšanas, Latvija spēj sniegt atbalstu kaimiņvalstīm to reformu īstenošanā, tādējādi veicinot stabilitāti Eiropas tuvējo kaimiņu reģionā. Lai efektīvi īstenotu attīstības sadarbības politiku, ir nepieciešams Latvijas sabiedrības atbalsts un izpratne par plānotajām aktivitātēm.
2004.gadā veiktais SKDS sabiedriskās domas pētījums par sabiedrības attieksmi pret palīdzības sniegšanu mazāk attīstītām valstīm liecina, ka zināšanu līmenis un atbalsts attīstības sadarbībai sabiedrībā ir nepietiekams. Liela daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvija vēl joprojām ir nabadzīga valsts, kas nav spējīga palīdzēt citiem, bet šīs tikšanās laikā tika uzsvērts, ka ir pienācis brīdis Latvijas iedzīvotājiem apzināties, ka mums ir pieredze un zināšanas, kas var būt noderīgas citām mazāk attīstītām valstīm.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!