• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ziņu faili. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ziņu faili

* 13.un 14. septembrī Viļņā tikās Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstu iestāšanās sarunu vadītāji un par ES jautājumiem atbildīgās vecākās amatpersonas. Sanāksmē piedalījās arī Eiropas Komisijas (EK), ES Francijas prezidentūras pārstāvji. ES kandidātvalsts Turcija piedalījās atsevišķās, tai nozīmīgās sanāksmes sesijās.

Latvijas delegāciju šajā sanāksmē vadīja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks un iestāšanās ES sarunu vadītājs Andris Ķesteris.

Regulārās šāda veida tikšanās (1998. gadā — Bukarestē, 1999.gadā — Bratislavā) ir viena no retajām iespējām visām ES paplašināšanās procesā iesaistītajām pusēm kopīgi pārrunāt aktuālos ar ES paplašināšanos saistītos jautājumus.

Šajā tikšanās reizē pārrunāto jautājumu vidū būtiskākie bija saistīti ar ES paplašināšanās procesa kopējo virzību un tā atsevišķiem tehniskajiem aspektiem, pašreiz notiekošo ES dalībvalstu Starpvaldību konferenci par ES institucionālajām reformām un Eiropas Komisijas pieņemtās iedzīvotāju informēšanas stratēģijas par ES paplašināšanos tālāko realizāciju ES dalībvalstīs un kandidātvalstīs. Sanāksmes ietvaros tās dalībniekiem bija arī iespēja neformāli apmainīties ar viedokļiem par ES paplašināšanās aktualitātēm.

Sanāksmes noslēgumā tika pieņemts ES kandidātvalstu kopīgs paziņojums, kurā ir uzsvērta ES paplašināšanās procesa vēsturiskā nozīme drošas un plaukstošas Eiropas Savienības paplašināšanā un padziļināšanā, atzīmēta konsekvences, pārredzamības un ātruma nozīme.

Tika norādīts, ka ES kandidātvalstis apsveic līdz šim iestāšanās sarunās sasniegto progresu un Feiras ES Padomē pausto nodomu ar labākajām kandidātvalstīm, kuras uzsāka iestāšanās sarunas 2000. gadā, atvērt visas sarunu sadaļas pēc iespējas ātrāk — 2001. gadā.

Sanāksmes dalībnieki pauda uzskatu, ka 2001. gadā varētu tikt pabeigtas iestāšanās sarunas ar valstīm, kuras tam ir gatavas un ieinteresētas, lai šāda iespēja tiek iekļauta tā sauktajā pievienošanās scenārijā, ko paredzēts apstiprināt ES Padomē Nicā šā gada 7.—9. decembrī.

Paziņojumā tiek pausta pārliecība, ka Nicas ES Padomē ES dalībvalstis panāks vienošanos par ES institucionālo reformu, un, sākot ar 2002. gada beigām, ES būs gatava uzņemt jaunas dalībvalstis.

Kopīgā paziņojumā ir atzīta nepieciešamība informēt iedzīvotājus gan ES dalībvalstīs, gan ES kandidātvalstīs par ES paplašināšanos.

(Ar paziņojuma pilno tekstu ir iespējams iepazīties: http://www.urm.lt/new/official/000914d.htm)

 

-Piektdien, 22.septembrī, pulksten 10.50 Eiropas Padomes Informācijas un dokumentācijas centrā tiks atvērta grāmata "Eiropas Padomes līgumu izlase". Grāmatā ir vairāk nekā 400 lapaspuses, tajā ietverti 48 nozīmīgākie no vairāk nekā 170 Eiropas Padomē izstrādātajiem līgumiem. Līgumi aptver tādas sfēras kā cilvēktiesības, minoritātes, pārrobežu sadarbība, kultūra, izglītība, sports, masu informācijas līdzekļi, juridiskā sadarbība, vides aizsardzība, sociālie jautājumi un veselības aizsardzība.

Grāmatas prezentācijā piedalīsies Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Valters Švimmers, kurš 22.septembrī ieradīsies darba vizītē Latvijā.

 

- ES Informācijas centrs uzsāk lekciju ciklu par Latvijas iestāšanās sarunām Eiropas Savienībā. Šā projekta ietvaros 22. septembrī pulksten 12 Eiropas Savienības Informācijas centrā, Basteja bulvārī 14, 1.stāvā, notiks lekciju cikla "Iestāšanās sarunas — sadaļu pa sadaļai" pirmā lekcija "Ekonomiskā un monetārā savienība, brīva kapitāla kustība". Lekcijā tiks aplūkoti šādi temati:

— ko Latvijai nozīmē pārņemt ES likumdošanu minētajās jomās;

— kāda ir Latvijas sarunu pozīcija;

— kādas būs ES likumdošanas ieviešanas praktiskās sekas.

Lekciju vadīs Finansu ministrijas ES integrācijas nodaļas vadītāja Aleksandra Cīrule un Latvijas Bankas Ārējo sakaru departamenta direktors Guntis Valujevs.

 

- Nākamnedēļ sāksies jauns televīzijas raidījums par tieslietām un Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā. Raidījuma projekts tapis, veiksmīgi sadarbojoties reklāmas sabiedrībai ‘’Labvakar’’, Tieslietu ministrijai un Eiropas integrācijas birojam. Projekts ir guvis atzinību un atbalstīts "Sorosa fonda — Latvija" izsludinātajā juridisko projektu konkursā. Raidījumā tiks sniegta informācija par tiesvedības sistēmu Latvijā, Latvijas tiesu sistēmas institūtiem, Eiropas tiesībām. Pirmais raidījums Latvijas Televīzijas 1.programmā būs skatāms 26. septembrī pulksten 18.30 ar atkārtojumu Latvijas Televīzijas 2.programmā 5. oktobrī pulksten 21.30 krievu valodā.

 

- Šodien, 21.septembrī, Alūksni apmeklēs Eiropas Komisijas delegācijas (EKD) Latvijā vadītājs Ginters Veiss. Vizītes laikā G.Veiss tiksies ar Alūksnes domes priekšsēdētāju Guntaru Bērziņu, apmeklēs Alūksnes NVO atbalsta centru, kā arī E. Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā uzstāsies ar lekciju "Latvijas iespējas Eiropas Savienībā".

Turpinot aktīvu sadarbību ar Latvijas bibliotēkām, EKD izvērš sabiedrības informēšanas programmu Latvijas reģionos. G.Veisa vizītes laikā Alūksnes pilsētas bibliotēkai ikdienas lietošanā tiks nodots dators. Bibliotēka saņems arī krāsu printeri.

Vietējā pašvaldība ir uzņēmusies rūpes par datortehnikas turpmāko uzturēšanu un pieslēgumu internetam, kas dos iespēju saņemt visjaunāko informāciju par notiekošo Eiropas Savienībā un Latvijā.

Šis jau ir ceturtais EKD datora dāvinājums. 1999.gadā datoru saņēma Jelgavas pilsētas bērnu bibliotēka "Zinītis" un Kuldīgas pilsētas bibliotēka. Savukārt pirms pāris mēnešiem datoru saņēma Krāslavas centrālā bibliotēka.

Alūksnes pilsētas bibliotēka ar 2757 lasītājiem ir rajona lielākā bibliotēka. Bibliotēka dibināta 1946.gadā, un tās fondā ir 57 271 grāmata. Bibliotēkas vadība atzīst, ka jaunais dators palīdzēs bibliotēkas lasītājiem piekļūt aktuālākajai informācijai par Eiropas Savienību.

"LV" Eiropas lietu redaktors Artis Nīgals

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!