• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nākamo posmu pretsmēķēšanas kampaņā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2005., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109120

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības un Krievijas attiecībām

Vēl šajā numurā

27.05.2005., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nākamo posmu pretsmēķēšanas kampaņā

Saistībā ar pretsmēķēšanas dienu, kuras atzīmēšanu ANO noteikusi 31. maijā, Eiropas Komisija ir atklājusi nākamo posmu “HELP” pretsmēķēšanas kampaņā: Eiropas Savienības (ES) mēroga TV reklāmas kampaņu, kuras nolūks ir graut priekšstatu, ka šis dzīvībai bīstamais ieradums ir normāla parādība. Sižetos cigaretes aizstātas ar klaunu svilpītēm, tādējādi parādot to, ka smēķēšana un tās izraisītās problēmas nedrīkst uztvert kā normu. Šīs kampaņas mērķis ir apliecināt, ka cilvēkiem, kas atkarīgi no tabakas, kam ir tendence uz šādu atkarību vai ko skar smēķēšana, ir iespējams palīdzēt. Reklāmas sižetos smēķētāji un jaunieši tādēļ netiek nosodīti, bet tiek akcentēta pašu cigarešu absurdā būtība. Markoss Kiprijanu, Eiropas veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisārs, ceturtdien prezentēja presei reklāmas sižetus, kas ietilpst ES pretsmēķēšanas kampaņā “HELP: par dzīvi bez tabakas”. Līdztekus reklāmas sižetiem, ko no 7. jūnija TV raidīs visās 25 ES dalībvalstīs, komisārs arī paziņoja par “HELP” tīmekļa vietnes atklāšanu un informēja par kampaņas norises rezultātiem. Turklāt Eiropas Komisija ir pieņēmusi tiesību aktus, kas atļauj cigarešu paciņu marķēšanu ar tādiem „ilustrētiem brīdinājumiem” kā, piemēram, nomelnējušu plaušu vai bojātu zobu fotogrāfijas.
Komisārs Markoss Kiprijanu, kas ir atbildīgs par veselības un patērētāju aizsardzības jautājumiem, teica: “Lielākā daļa gados vecāko smēķētāju zina, ka ir absurdi tērēt naudu tāda ieraduma dēļ, kas galu galā tos nogalina.” Bet jaunieši, protams, ir visjūtīgākā sabiedrības daļa, kas varētu “iekrist” tabakas industrijas izliktajos slazdos un kurus varētu pārliecināt sākt smēķēt, lai viņu biedri tos pieņemtu savā sabiedrībā. Šajos reklāmas sižetos ir mēģināts atklāt situāciju no otras - tabakas industrijas - puses, parādot, ka smēķēt nenozīmē sevi pierādīt, ka smēķēt ne tikai nav izsmalcināts stils, bet ka tas arī nav normāli. Kampaņas rīkotāji tās laikā ar humoristiskiem līdzekļiem cenšas uzsvērt, cik absurda patiesībā ir smēķēšana, vienlaikus arī sniedzot nopietnu vēstījumu - signalizējot, ka cilvēki var saņemt palīdzību, lai to dzīvesveidā smēķēšanai nebūtu vietas.
Trijos kampaņas TV sižetos galvenie varoņi ir pusaudzis, kuru viņa biedri mudina sākt smēķēt, pieaudzis cilvēks smēķētājs, kurš vēlas atmest smēķēšanu, un nesmēķētājs, kuram svinību laikā jācieš no tā, ka citi smēķē. Tomēr katrā no šiem gadījumiem smēķētāji nav parādīti smēķējam cigaretes, bet gan pūšam klaunu svilpītes. Iepriekš vērienīgi veikto aptauju rezultāti liecina par to, ka kampaņas mērķa grupas skaidri saprata šīs kampaņas mērķi - atklāt smēķēšanas absurdo būtību.
Reklāmas sižetu beigās ir vēstījums par pieejamo palīdzību, kā arī kampaņas “HELP” tīmekļa vietnes adrese: www.help-eu.com. Tīmekļa vietnē ir ievietota informācija 20 ES valodās par to, kā pārstāt smēķēt, kā nepakļauties spiedienam sākt smēķēt, un informācija par tām organizācijām visās 25 ES dalībvalstīs, kas var palīdzēt risināt šīs problēmas.
Kampaņas sižetu raidīšana notiks divos posmos: vispirms no 7. jūnija, pēc tam septembrī. Pirms sižetu pārraides katra dalībvalsts būs uzņēmusi tā saukto “road show” jeb “HELP” kampaņas ceļojošo akciju.

Ilustrētie brīdinājumi
Iepriekš minētie tiesību akti, kurus pieņēmusi Komisija, ļauj tām dalībvalstīm, kas to vēlas, tabakas produktu standarta ES marķējumiem pievienot ilustrācijas no Komisijas izveidotās datu bāzes. Nodomu šādi rīkoties jau ir paudusi Apvienotā Karaliste, Beļģija un Latvija.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!