• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gaismas raksti akmenī un sudrabā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2005., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108996

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iepazīstina ar jūras novērošanai piemērotu lidaparātu

Vēl šajā numurā

26.05.2005., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gaismas raksti akmenī un sudrabā

IZSTADE1.PNG (74273 bytes)
Izstādes kopskats Foto: Imants Prēdelis

Jūrmalas pilsētas muzejā vēl līdz 29.maijam skatāma tēlnieces Intas Bergas un fotomākslinieka Imanta Prēdeļa kopīgi veidotā izstāde “Gaismas vīzijas”. Fotoetīdēs tvertie gaismas stāsti par mākoņiem, debesīm, ziediem, namiem un cilvēkiem tepat Latvijā un tālajā Ķīnā apdzīvo muzeja jaunā nama plašās zāles sienas un rada brīnumaini pievilcīgu vidi skulpturālajiem veidojumiem, kuru galvenā tematika ir cilvēka garīgie meklējumi un atklāsmes. To, ka viņu darbi labi “sadzīvo”, abi mākslinieki atklāja jau 2000.gada rudenī, iekārtojot kopīgu izstādi Luda Bērziņa muzejā Dubultos. Bet iepazinušies viņi esot jau jauniešu radošo nometņu laikos.

Pilsētu ielās un laukumos

Skicēs un fotoattēlos ekspozīcijā parādīti Intas Bergas projekti un pilsētvidē dzīvojošās skulptūras. Viņas pazīstamākie darbi ir strūklaku komplekss “Saules laiviņas” (arhitekti Andris Kronbergs un Miks Lejnieks) Ventspilī, granīta un pulēta tērauda skulpturālais veidojums Čehijas vēstniecības pagalmā Rīgā, Dobelē kara gados sagrautā Kārļa Zemdegas pieminekļa “Brīvība” atjaunošana, pieminekļi fašisma upuriem un okupācijas varā cietušajiem Kuldīgā un Garozā. Uz realizāciju gaida projekts “Gaismas piltuve” (arhitektu birojs “Arhis” un stikla mākslinieks A.Butelis), kas tika atzīts par labāko pērn Ventspilī notikušajā būvprojektu skiču konkursā “Strūklaka Lielā laukumā”, un projekts “Lutausis Ventspilī” (arhitekte A.Šteimane), kas izcīnīja pirmo vietu šā gada skiču konkursā “Par skulptūrām ar bērniem veltītu tematiku un to izvietošanu Raņķa dārzā Ventspilī”.
Jūrmalnieki visvairāk priecājas par Intas Bergas projektēto strūklaku, kas jau pavisam drīz tiks atklāta Jomas ielas skvērā.

IZSTADE2.PNG (95051 bytes)
“Klēpis”. Imants Prēdelis

Uz vienkāršību un skaidrību

Viens no fotogrāfijas un tēlniecības saspēles paraugiem ir tēlnieces darinātā pērle filigrānā tērauda gliemežvākā un fotogrāfijā tvertā “Arhitektūras pērle” – spoža jūgendstila izpausme. Imantam bijis no kā izvēlēties: pirms Alberta ielas 13.namā uzsāktajiem restaurācijas darbiem viņš uzņēmis pusotru tūkstoti kadru, pilnīgi fiksējot nama ārpusi un iekšpusi, ikvienu arhitektūras, apdares un mākslinieciskā izveidojuma detaļu.
Imants Prēdelis devis 50 fotoilustrācijas apgādā “Neputns” izdotajai grāmatai par Mihailu Eizenšteinu “Tēmas un simboli jūgendstila arhitektūrā” un 15 fotoattēlus “Jumavas” izdotajam ceļvedim “Rīgas jūgendstila arhitektūra”. Viņš ir daudzu Ziedu kalendāru autors, un vairāki no tiem tikuši godalgoti. Tēmas, kam Imants bijis uzticīgs visā savā jaunrades gaitā, ir Dziesmu svētki un Baltijas brīvības ceļš. Tas atspoguļojies daudzās izstādēs, daudzās publikācijās. Viņa uzņemtā bilde ir arī uz Dziesmu svētku mazās enciklopēdijas vāka.
Fotomākslā un dzīves uztverē noieto attīstības ceļu uzskatāmi atspoguļoja personālizstāde “Personiskais pusgadsimts gadsimtu mijā. Laikā, telpā, cilvēkos”, ko jaunā gadu tūkstoša pirmajās dienās atklāja Reiterna namā.
“Es nepārtraukti esmu mainījusies pati, un mainījušies arī mani darbi. Saturiski tie kļūst aizvien daudzslāņaināki – tīrāki, vienkāršāki, lakoniskāki,” kopīgās izstādes atklāšanas dienā teica Inta. Uz vienkāršību un skaidrību ved arī Imanta jaunrades gaita.

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!