• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēģinās sakārtot garīgās veselības lauku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2005., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atbalsta legālās prezumpcijas ieviešanu

Vēl šajā numurā

25.05.2005., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēģinās sakārtot garīgās veselības lauku

Speciālisti izstrādājuši pamatnostādnes iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošanai nākamajos desmit gados. Pēc apstiprināšanas valdībā tas kļūs par pirmo šāda mēroga politikas dokumentu garīgās veselības nozarē.

DURVIS.PNG (89317 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pamatnostādņu projektu “Iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošana 2006.-2016. gadā” izstrādājusi Veselības ministrija. Jūlijā iecerēts to iesniegt apstiprināšanai Ministru kabinetā. Ar projektu sabiedriskai apspriešanai var iepazīties ministrijas mājas lapā www.vm.gov.lv , un ikviens aicināts iesniegt priekšlikumus tā pilnveidošanai.
Pamatnostādnes turpmāk noteiks garīgās veselības jomas attīstību un sabiedrības rīcību Latvijas iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošanai. Pēc pamatnostādņu projekta apstiprināšanas valdībā VM būs jāizstrādā arī rīcības plāns, kā īstenot izvirzītos mērķus.
Pamatnostādnes kļūs par pirmo šāda mēroga politikas dokumentu garīgās veselības nozarē. Tās raksturo situāciju nozarē, identificē un apkopo nozares problēmas, norāda mērķus, kurus Latvijai vajadzētu sasniegt. Turklāt tajā uzskaitīts svarīgākais, kas jāpaveic, lai sakārtotu garīgās veselības jomu un palīdzētu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem integrēties sabiedrībā.
Kā skaidro VM, garīgā veselība šajā politikas dokumenta projektā tiek izprasta kā plašāks jēdziens. Tajā ietverta ne tikai specifiska ārstnieciskā palīdzība psihisku traucējumu un slimību gadījumos. Jēdziens aptver, piemēram, veselības veicināšanu, profilaksi, negatīvas attieksmes mazināšanu pret garīgās veselības pakalpojumu lietotājiem, adekvātu sociālo apstākļu nodrošināšanu pakalpojumu lietotājiem, sadarbību ar citiem speciālistiem, pētniecību, informācijas sistēmu darbību.
Tam, vai iecerētā politika nākotnē nes augļus, uzrādīti aptuveni trīsdesmit indikatori, piemēram, sarūk pašnāvību skaits, pieaug iedzīvotāju apmierinātība ar garīgās veselības dienestu, palielinās speciālistu (psihiatru, psihiatrijas māsu, sociālo darbinieku, psihologu un ergoterapeitu) skaits garīgās veselības aprūpes iestādēs.
Pamatnostādnes garīgās veselības uzlabošanai izstrādātas ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) atbalstu. To sagatavošanā piedalījās pārstāvji no Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un sabiedriskajām organizācijām. Šobrīd tās nodotas PVO ekspertu izvērtēšanai.

“LV” informācija

Uzziņai

Iedzīvotāji ar garīgiem traucējumiem un psihiskām slimībām ir visneaizsargātākā iedzīvotāju grupa ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Ar dažāda rakstura garīgām saslimšanām Latvijā slimo 4,4% iedzīvotāju. Uzskaites un citu problēmu dēļ šis rādītājs ir mazāks nekā citās valstīs, kur garīgās veselības problēmas konstatētas vidēji 7 – 9 procentiem iedzīvotāju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!