• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aviopasažieru tiesību piemērošanu un ievērošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2005., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108562

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ienākumiem, nodarbinātību un attīstību dažādos ES reģionos

Vēl šajā numurā

20.05.2005., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aviopasažieru tiesību piemērošanu un ievērošanu

Ceturtdien, 19.maijā, Eiropas Komisijas Transporta un enerģētikas ģenerāldirektorāta dienesti pulcēja valstu kontroles iestādes, kuras atbildīgas par aviopasažieru jauno tiesību ievērošanas uzraudzību. Visas dalībvalstis ir atsaukušās uz Eiropas Komisijas aicinājumu, izņemot Īriju un Luksemburgu, kas vēl nav nozīmējušas šīs iestādes. Sanāksmē paredzēts izskatīt problēmas, ar kurām saskaras kontroles iestādes, pildot savus jaunos uzdevumus, jo īpaši attiecībā uz valstu piešķirto līdzekļu ierobežotību. Eiropas Komisija ir atgādinājusi, ka Eiropas regula uzliek pienākumus visām dalībvalstīm un ka tām jāpanāk, lai dokuments tiktu precīzi piemērots.
Jaunā regula, kas ir spēkā no pagājušā gada 17.februāra (IP/05/181), piedāvā aviopasažieriem lielāku aizsardzību gadījumos, kad tiek atteikta iekāpšana lidmašīnā, tiek atcelts reiss vai tas ilgi kavējas. Lai izvairītos no ilgstošiem un dārgiem tiesvedības procesiem, līdz ar šo regulu sūdzību izskatīšana ir nodota dalībvalstu norīkotām kontroles iestādēm. Šīm iestādēm ir jāuzrauga regulas pareiza ievērošana un pārkāpumu gadījumā jānosaka sankcijas aviosabiedrībām.
Kopš regula ir stājusies spēkā, Eiropas Komisija saņēmusi desmitreiz vairāk pasažieru sūdzību nekā iepriekš. Izskatot šo korespondenci, Eiropas Komisija ir secinājusi, ka jaunās iestādes bieži vien nespēj efektīvi tikt galā ar šīm sūdzībām un ka dažādās valstīs tiek izmantotas dažādas pieejas.
Eiropas Komisijai ir lūgusi tai nosūtīt precīzu un detalizētu informāciju par līdzekļiem, kurus kontroles iestādes ir saņēmušas no attiecīgajām valstīm, kā arī par saņemto un pēc būtības izskatīto sūdzību skaitu kopš 2005.gada 17.februāra.
Eiropas Komisija rūpīgi izvērtēs šo informāciju, paturot tiesības uzsākt pārkāpumu izmeklēšanas procedūru, ja izrādītos, ka dalībvalstis nav piešķīrušas vajadzīgo vērību aviopasažieru tiesību aizsardzībai un nepiemēro Eiropas regulu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!