• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas parlamenta priekšsēdētājas oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2005., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ekonomikas ministra darba vizīti Vācijā

Vēl šajā numurā

17.05.2005., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas parlamenta priekšsēdētājas oficiālo vizīti Latvijā

Pie Ministru prezidenta

Piektdien, 13.maijā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Nino Burdžanadzi, kas ar Gruzijas parlamentāriešu delegāciju ieradusies Latvijā oficiālā vizītē.
Puses atzīmēja ļoti labās divpusējās attiecības starp Latviju un Gruziju, dziļu savstarpēju interesi un sapratni, kas balstās kopīgā vēsturiskā pieredzē. Nino Burdžanadze pateicās par Latvijas atbalstu Gruzijai dažādos jautājumos un gatavību arī turpmāk dalīties pieredzē un palīdzēt valsts pārveides procesos.
Ministru prezidents Aigars Kalvītis uzsvēra Latvijas valdības vēlmi sekmēt Gruzijas reformu gaitu, īpaši stiprināt valsts iestādes. Šajā jomā Latvijai ir labi speciālisti, kuri varētu dalīties pieredzē un dot padomus saviem Gruzijas kolēģiem.
Tikšanās laikā pārrunātas iespējas paplašināt ekonomiskos sakarus, tirdzniecību un investīcijas, kā arī aktivizēt kultūras kontaktus un tūrismu. Puses apsvēra iespēju atklāt tiešos lidojumus starp Rīgu un Tbilisi, kas sekmētu ne tikai abu valstu, bet arī Baltijas un Kaukāza reģionu sadarbību.
Puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Gruzijas aktīvo politisko dialogu, kura ietvaros notiek augstu amatpersonu vizīšu apmaiņa. Maijā plānota Aigara Kalvīša darba vizīte Gruzijā, kuras laikā būs iespēja apspriest konkrētus priekšlikumus uzņēmēju kontaktu aktivizēšanai, tirdzniecības paplašināšanai, kā arī sadarbībai ES jauno kaimiņu politikas ietvaros.

Jana Vektere, Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante

Pie ārlietu ministra

Piektdien, 13.maijā, arī ārlietu ministrs tikās ar Gruzijas parlamenta spīkeri Nino Burdžanadzi, lai pārrunātu Latvijas pieredzi eiroatlantiskās integrācijas procesos.
Tikšanās laikā ārlietu ministrs Artis Pabriks apliecināja, ka Latvija pilnībā atbalsta Gruzijas eiroatlantiskās integrācijas centienus un ir gatava dalīties reformu pieredzē. Tāpat Gruzija var paļauties uz Latvijas atbalstu starptautiskajās organizācijās ES un NATO aktīvākas sadarbības veicināšanā ar kaimiņvalstīm. Ministrs pauda pārliecību, ka gaidāmā Ministru prezidenta Aigara Kalvīša vizīte maija beigās, kā arī Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas brauciens uz Tbilisi oktobrī vēl vairāk stiprinās abu valstu draudzīgās attiecības. Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi attīstīt sadarbību visos iespējamos līmeņos, tai skaitā kultūrā un ekonomiskajā sadarbībā.

Dagnija Stuķēna, ārlietu ministra preses sekretāre

Pie aizsardzības ministra

Piektdien, 13.maijā, aizsardzības ministrs Einars Repše tikās ar Gruzijas parlamenta spīkeri Nino Burdžanadzi, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar abu valstu divpusējo sadarbību, Gruzijas integrācijas procesu NATO, kā arī ar Gruzijas robežas novērošanu ES ietvaros un Krievijas armijas izvešanu no Gruzijas teritorijas.
N.Burdžanadze pateicās aizsardzības ministra vārdā par Latvijas līdzšinējo atbalstu gan divpusējās sadarbības, gan Eiropas Savienības un NATO integrācijas ietvaros. Parlamenta spīkere atzīmēja, ka abām valstīm ir “līdzīga vēsturiskā pieredze, tāpēc Latvija, iespējams, spēj labāk saprast Gruzijas situāciju nekā citas valstis”.
N.Burdžanadze uzsvēra: “Gruzija ir suverēna valsts, bet, kamēr mūsu teritorijā ir Krievijas militārās bāzes un mēs esam atkarīgi no tās enerģijas resursiem, ir grūti runāt par Gruzijas pilnīgu neatkarību, tāpēc mums ir būtiski turpināt iesākto demokratizācijas ceļu.”
Nino Burdžanadze uzsvēra Gruzijas gatavību turpināt sarunu procesu par tās integrāciju NATO un Eiropas Savienībā, aicinot Latvijas amatpersonas izteikt arī ierosinājumus un kritiku, lai iespējami labāk varētu sagatavoties šiem soļiem.
Gruzijas parlamenta spīkere lūdza sniegt atbalstu arī turpmāk, kad Gruzijai nozīmīgi jautājumi nonāk starptautiskajā dienaskārtībā.
Aizsardzības ministrs Einars Repše norādīja, ka Latvija turpinās atbalstīt iesākto divpusējo sadarbību un dalīties iegūtajā reformu un NATO integrācijas pieredzē.
Pagājušā gada nogalē Latvijas un Gruzijas aizsardzības ministrijas pirmo reizi parakstīja ikgadējo divpusējās sadarbības programmu, kas paredz Gruzijas aizsardzības sfēras speciālistu apmācību Latvijā un abu valstu ekspertu konsultācijas.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Konferencē “Latvijas un Gruzijas parlamentārā sadarbība – Latvijas pieredze, integrējoties Eiropas Savienībā”

Piektdien, 13.maijā, Saeimas Sarkanajā zālē notika Saeimas, Lielbritānijas organizācijas LINKS un Eiropas Komisijas rīkotā konference “Latvijas un Gruzijas parlamentārā sadarbība – Latvijas pieredze, integrējoties Eiropas Savienībā” Ātrās reaģēšanas mehānisma (RRM) projekta “Latvijas un Gruzijas parlamentārā sadarbība” ietvaros.
Konferenci ar uzrunām atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja Nino Burdžanadze un Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks.
Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre uzsvēra, ka Latvijas un Gruzijas sadarbība pēdējos gados veidojusies sekmīgi un veiksmīgi tiek īstenoti vairāki projekti, kas Gruzijai nodod Latvijas reformu pieredzi virzībā uz integrāciju Eiropas Savienībā (ES) un NATO, tajā skaitā Saeimas namā organizētā konference “Latvijas un Gruzijas parlamentārā sadarbība – Latvijas pieredze, integrējoties ES”. Viņa aicināja uzklausīt mūsu valsts politiķu un ekspertu diskusiju par Latvijas pieredzi likumdošanas normu saskaņošanā ar ES acquis.
I.Ūdre arī akcentēja, ka Latvija ir piepildījusi savus Atmodas laika ideālus par brīvu un demokrātisku valsti, kuras iedzīvotāji var justies droši un stabili; valsti, kura tiek uzklausīta transatlantiskajā telpā, ar kuru mūs vieno kopīgas vērtības – brīvība, demokrātija, likuma vara, cilvēka pamattiesības un brīva tirgus ekonomika. “Ir nepieciešama liela uzņēmība, stipra politiskā griba un sabiedrības atbalsts, lai veiktu lielas un fundamentālas pārmaiņas,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa arī norādīja, ka Latvijai integrācijas process bijis sarežģīts. “Paveikts milzīgs darbs – ir bijušas kļūdas, aizrādījumi, bet tas ļāvis uzkrāt lielu pieredzi,” atzina I.Ūdre un pauda Latvijas atbalstu Gruzijas ārpolitiskajiem mērķiem virzībā uz transatlantiskajām organizācijām.
Saeimas priekšsēdētāja arī norādīja uz parlamenta lielo nozīmi integrācijas procesā un raksturoja Eiropas lietu komisijas veikumu un lomu jautājumos, kas skar ES.
Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja Nino Burdžanadze savā uzrunā pateicās Latvijas pusei par sniegto atbalstu, palīdzību un pieredzi, kādu Latvija uzkrājusi integrācijas ES procesā. “Mūsu draugi Latvijā atbalsta mūs, tādējādi stiprinot partnerību starp mūsu parlamentiem, lai mēs varētu tālāk virzīties pa pareizo ceļu, reformu gaitā līdz minimumam nepieļaujot kļūdas,” sacīja N.Burdžanadze.
Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja atzina, ka daudzas bijušās PSRS republikas – Gruzija, Ukraina, Baltkrievija, Moldova –, vēršoties plašumā demokrātiskajiem procesiem, ir nostājušās uz reformu ceļa, lai jau tuvākajā nākotnē pievienotos pārējām Eiropas demokrātiskajām valstīm. Šajā ceļā uz pilntiesīgas ES un NATO dalībvalsts statusu Gruzijai būs jāveic nopietnas ekonomiskās reformas, jārisina etniskie konflikti starp Abhāzijas un Dienvidkaukāza tautām, kā arī mierīgā ceļā jāpanāk pēc iespējas drīzāka un veiksmīgāka Krievijas militāro bāzu izvešana no Gruzijas teritorijas. N.Burdžanadze arī pauda pārliecību, ka ciešāka sadarbība ar ES institūcijām un citām starptautiskajām organizācijām sekmēs Gruzijas virzību uz ES.
Ārlietu ministrs Artis Pabriks, uzrunājot konferences dalībniekus, norādīja uz paralēlēm starp Rožu revolūciju Gruzijā un mūsu neatkarības atgūšanas procesu un izteica Latvijas atbalstu Gruzijas centieniem kļūt par pilntiesīgu ES un NATO dalībvalsti, kā arī akcentēja Latvijas gatavību dalīties pieredzē. “Mūsu reformu process ir bijis ļoti sarežģīts, vēl joprojām daudzi mūsu valsts iedzīvotāji nejūt pietiekamu sociālo drošību,” norādīja ārlietu ministrs.
Pieskaroties jautājumam par etniskajiem konfliktiem, A.Pabriks norādīja, ka to risināšanā aktīvi vajadzētu iesaistīties ES, jo tās ir arī Eiropas problēmas. ES ir jāatbalsta Gruzijas, Ukrainas, Baltkrievijas un Moldovas suverenitāte un teritoriālā vienotība, citādi pati ES var saskarties ar līdzīgām problēmām.
Par tēmu “Latvijas līdzdalība ES lēmumu pieņemšanas procesā, iekļaujot likumdošanas procesu” referēja Ministru prezidenta ES lietu padomniece Sanita Pavļuta-Deslandes. Viņa atgādināja, ka pagājuši gandrīz desmit gadi no brīža, kad Latvija nolēma kļūt par ES dalībvalsti, līdz brīdim, kad tā kļuva par pilntiesīgu ES dalībvalsti. S.Pavļuta-Deslandes pastāstīja par lēmumu pieņemšanas procesu pirms un pēc iestāšanās ES, uzsverot, ka skaidri jādefinē valsts mērķi, lai varētu paust un aizstāvēt savu viedokli ES institūcijās. Lai veiksmīgi piedalītos lēmumu pieņemšanā, ļoti svarīgi ir definēt valsts intereses, turklāt nepieciešami profesionāli darbinieki, labs koordinācijas tīkls visās Latvijas institūcijās, kompromisa panākšana un likumu piemērošana Latvijas normām.
Latvijas Bankas Juridiskās daļas vadītāja vietnieks, bijušais Eiropas integrācijas biroja direktors Edvards Kušners izklāstīja tēmu “Latvijas integrācija ES un tās tiesu sistēmā – institucionālais un tiesiskais aspekts; principi, uzdevumi, problēmas”. E.Kušners uzsvēra ļoti stipras koordinācijas sistēmas izveidošanas nepieciešamību valsts līmenī, lai novērstu nesaskaņotas darbības ministriju līmenī, skaidri definētu uzdevumus un novērstu zināšanu un interešu trūkumu. Viņš pastāstīja, ka Latvijā tika izveidots Eiropas integrācijas birojs (EIB), kas darbojās Ministru prezidenta pakļautībā. EIB koordinēja Latvijas Nacionālās programmas integrācijai ES izstrādi un atjaunošanu, kā arī kontrolēja tās izpildi. Biroja galvenās funkcijas bija integrācijas procesu koordinēšana, likumdošanas aktu kontrole un informācijas apmaiņa.
Tieslietu ministrijas pārstāve Kristīne Jarinovska pastāstīja par ES likumdošanas saskaņošanas izaicinājumiem integrācijas ES kontekstā un par ES likumdošanas saskaņošanas uzraudzību, bet Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš raksturoja Eiropas kaimiņattiecību politiku un Latvijas lomu tajā.
Konferences dalībnieki padziļināti pārrunāja arī jautājumus, kas skar ES un Gruzijas attiecību perspektīvu. Gruzijas parlamenta ES integrācijas komitejas priekšsēdētājs Dāvids Bakradze raksturoja Melnās jūras reģiona politisko un ekonomisko situāciju Eiropas kopējās drošības un aizsardzības politikas kontekstā, aktualitātes Gruzijā un uzsvēra, ka “Gruzijai ir jāzina, ka durvis uz ES ir atvērtas”. Viņš uzsvēra, ka tas palīdzēs valstij labāk izprast, kā un kādas reformas veicamas. Turklāt šobrīd 85% valsts iedzīvotāju atbalsta Gruzijas integrāciju ES. Viņš arī ieskicēja ES un Gruzijas sadarbības perspektīvu, kā prioritātes minot politisko dialogu, kas īpaši svarīgs demokrātisko procesu attīstībai Gruzijā, kopējo drošības un aizsardzības politiku, tieslietas, kā arī iekšlietas un ekonomiskos kontaktus. “Gruzija no šīs sadarbības tikai iegūs, jo demokrātija un stabilitāte iet roku rokā,” teica D.Bakradze. Viņš arī uzsvēra, ka vēsturiskais taisnīgums tiks atjaunots tad, kad Gruzija kļūs par pilntiesīgu ES dalībvalsti.
Par tēmu “Eiropas Parlamenta un Gruzijas attiecības” referēja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, EP Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas priekšsēdētāja vietnieks Georgs Andrejevs. Viņš atzinīgi novērtēja parlamentu sadarbību ar Dienvidkaukāza valstīm – Armēniju, Azerbaidžānu un Gruziju, kas aizsākās jau 1992.gadā, kā arī raksturoja ES institucionālo sistēmu un tās lēmumu pieņemšanas kārtību.
Konferences noslēgumā tās dalībnieki piedalījās diskusijā “Latvijas Republikas Saeimas loma – ES likumdošanas saskaņošanas prakse: organizācija un iegūtās atziņas”. Konferenci vadīja un aplūkotajās tēmās izklāstīto rezumēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns, LINKS izpilddirektors, bijušais Apvienotās Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Stefans Nešs un 7.Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edvīns Inkēns.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!