• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Afganistānas prezidenta Hamida Karzaja uzrunu EP svinīgajā sēdē 2005.gada 10.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2005., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aicinājumu nesteigties ar ES Konstitucionālā līguma ratifikāciju

Vēl šajā numurā

12.05.2005., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Afganistānas prezidenta Hamida Karzaja uzrunu EP svinīgajā sēdē 2005.gada 10.maijā

Eiropas Parlamentā 10.maijā notika svinīga sēde ar Afganistānas prezidenta Hamida Karzaja uzrunu. H.Karzajs atzina, ka Eiropas valstu sadarbība vieš Afganistānā cerību par šādu pašu nākotni viņa reģionā. Viņš salīdzināja Afganistānas situāciju ar notikumiem Eiropā pirms sešdesmit gadiem – Afganistānai šodien starptautiskā palīdzība ir vajadzīga tāpat kā Eiropai Māršala plāns pēc Otrā pasaules kara.
H.Karzajs atzina, ka Eiropas Parlaments vieš ticību Afganistānas un reģiona nākotnei, jo vēl nesen dzelzs priekškars sadalīja Eiropu divās naidīgās daļās, bet tagad, kad priekškars ir kritis, “atklājas mozaīka, kur katrs gabaliņš atšķirīgs, bet veido vienotu veselumu”.
“Šodien Eiropas sadarbību apbrīno visā pasaulē. Veicot atjaunošanas darbus pēc Otrā pasaules kara, jums bija Māršala plāns un starptautiskas drošības garantijas. Arī mēs, Afganistānas tauta, esam pateicīgi par starptautisko ekonomisko un drošības atbalstu, ko esam saņēmuši pēdējo triju gadu laikā. Eiropas Savienība ir bijusi viena no būtiskākajām Afganistānas atbalstītajām,” teica H. Karzajs.
Afganistānas prezidents atgādināja par pēdējo gadu desmitu notikumiem Afganistānā. Jau pirms PSRS iebrukuma tā bija viena no mazāk attīstītākajām pasaules valstīm. Padomju armijas darbības un vēl citu ārvalstu bruņoto spēku iejaukšanās, kā arī iekšējie konflikti ir pilnīgi izpostījuši daudzus reģionus.
Taču 2001.gadā Afganistānas tautai radās iespēja valsti atjaunot. “Mūsu valstī pirmās prezidenta vēlēšanas notika pagājušā gada oktobrī, un tajās piedalījās vairāk nekā 8 miljoni cilvēku. (..) Ievērojamais sieviešu balsotāju īpatsvars šajās vēlēšanās – 42% no visiem vēlētajiem – parādīja, ka ir sācies jauns politisko un sociālo tiesību laikmets sievietēm.”
Prezidents informēja, ka ar Eiropas Savienības un cita veida starptautisko palīdzību Afganistāna ir apmācījusi 50 tūkstošus policistu un izveidojusi speciālas vienības, lai apkarotu narkotiku tirdzniecību. Nacionālo bruņoto spēku sastāvā ir 20 000 cilvēku, atbruņoti vairāk nekā 50 000 bijušo kaujinieku.
H.Karzajs pateicas Eiropas Savienībai arī par atbalstu brīvas preses veidošanā: Afganistānā tagad darbojas vairāk nekā 300 preses izdevumi, 30 neatkarīgas radiostacijas un 4 neatkarīgi TV kanāli.
Tomēr Afganistānā joprojām ir viens no augstākajiem analfabētisma līmeņiem un augstākais bērnu mirstības līmenis pasaulē. Atgriešanās pie augļkopības un vīnkopības laukos notiek tikai pamazām – kara laikā, pazaudējot jebkādu ticību nākotnei, iedzīvotāji bija sākuši audzēt magones, kas neprasa rūpes un nodrošina ātru peļņu.
“Taču Afganistāna vēlas pelnīt savus ienākumus likumīgā veidā (..). Afganistāna ir pateicīga jūsu dēliem un meitām — cilvēkiem, kas palīdz atjaunot mūsu valsti un ir upurējuši savas dzīvības. Mēs vēlamies pateikties un lūgt par šiem cilvēkiem. Ir pilnīgi skaidrs, ka bez starptautiskās sadarbības mēs nekad nebūtu sasnieguši to, ko mums izdevies panākt pēdējos trijos gados. Afganistānai šodien ir vajadzīga palīdzība tieši tāpat kā jums pirms 60 gadiem.”

Eiropas parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!