• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzsāks jauno pasu iepirkuma procedūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2005., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107836

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā saņemt atbalsta maksājumus par liellopiem

Vēl šajā numurā

11.05.2005., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzsāks jauno pasu iepirkuma procedūru

Iekšlietu ministrijai tuvākajā laikā būs jāuzsāk Eiropas Savienības prasībām atbilstošu pasu iepirkuma procedūra. Tāds lēmums vakar, 10.maijā, pieņemts Ministru kabineta sēdē.

Kā atgādina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diana Bogdanova, jau iepriekš tika ziņots, ka finansējums jaunu pasu ieviešanai vēl nav precīzi zināms. Saskaņā ar pieņemto lēmumu, nepieciešamais finansējums 2006. gadā un turpmākajos gados tiks precizēts iepirkuma procedūras – konkursa – rezultātā.
Turklāt Ministru kabinets uzlicis par pienākumu Iekšlietu ministrijai vienoties ar pašreizējo pasu izgatavotāju – Vācijas uzņēmumu – par 2002.gada parauga pilsoņu pasu piegādēm, lai nodrošinātu šo pasu izsniegšanu līdz ES prasībām atbilstošo pasu ieviešanas brīdim.
”LV” janvārī jau rakstīja, ka ES vienotā parauga Latvijas pilsoņa pase būs bordo (burgundieša) krāsā. Uz tās būs uzraksti: “Eiropas Savienība”, “Latvijas Republika”, valsts ģerboņa attēls un vārds “Pase”.
Jaunajās pasēs ailīšu nosaukumi būs ierakstīti arī franču valodā, ne tikai latviešu un angļu valodā kā līdz šim. Turklāt vienā no lappusēm visi numurētie ailīšu nosaukumi būs izlasāmi 25 ES dalībvalstu valodās. Kopumā pases dizainā tiks saglabāta 2002.gada parauga pases dizaina pēctecība, jo Latvijas pases ir glītas.
Izstrādājot ES prasībām atbilstošas pases, esošais pasu dizains nemainīsies nepilsoņu pasēm, paliks nemainīgs arī diplomātisko un dienesta pasu dizains, norāda PMLP pārstāve. Jauns dizains un saturs būs ieviests bēgļa ceļošanas dokumentam un personas, kurai piešķirts alternatīvais statuss, personas apliecībai.
2002.gada parauga pases atzītas par dokumentu ar augstu drošības pakāpi. Taču jaunās pases, kurās ievietos mikroshēmas ar biometrijas datiem (sejas attēls un pirkstu nospiedumi), būs vēl drošākas pret viltojumiem un palīdzēs cīnīties pret nelegālo migrāciju, arī terorismu.
Kā skaidro D.Bogdanova, tās paātrinās bezvīzu režīma ieviešanu ceļošanai uz ASV.
Jauno pasu ieviešana nenozīmē, ka jau tuvākajā nākotnē visiem iedzīvotājiem nāksies nomainīt dokumentu. Gan 1992.gada, gan 2002.gada parauga pases varēs lietot līdz to termiņa derīguma beigām.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!