• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aprīlī cenas kāpušas par vienu procentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2005., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107833

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija vada daļu no NATO mācībām jūrā

Vēl šajā numurā

11.05.2005., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aprīlī cenas kāpušas par vienu procentu

Latvijā aizvadītajā mēnesī cenas kāpušas straujāk nekā Lietuvā un Igaunijā. Proti, kaimiņvalstīs patēriņa cenas pieaugušas par 0,4 procentiem, bet mūsu valstī – par vienu procentu.

DURVIS.PNG (128826 bytes)
Aprīlī atbilstoši grozījumiem likumā par dzīvojamo telpu īri pieauga īres maksa
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Aprīlī precēm cenas pieauga par 0,9 procentiem, bet pakalpojumiem – par 1,5 procentiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Patēriņa cenu indeksu daļas sniegtā informācija.
Visvairāk patēriņa cenu pieaugumu ietekmējusi degvielas, medicīnas pakalpojumu un pārtikas produktu sadārdzināšanās. Piemēram, degvielas cena pieaugusi par 6,1 procentu.
Aprīlī ievērojami pieauga pacientu iemaksas atsevišķiem medicīnas pakalpojumiem, ko noteica jaunie Ministru kabineta noteikumi par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, kā arī dārgāki kļuva medicīnas pakalpojumi, kuru apmaksu nesedz no valsts budžeta, norāda CSP. Kopumā ambulatoro medicīnas pakalpojumu cenas pieauga par 13,9 procentiem, tai skaitā ģimenes ārstu un speciālistu pakalpojumi – par 33,7, bet slimnīcu – par 59,8 procentiem.
Lai gan cenas ievērojami samazinājās dārzeņiem (-14,8 procenti), liela daļa pārtikas produktu kļuva dārgāki. Piemēram, strauji kāpušas cenas kartupeļiem (+16,4 procenti), arī sieram (+2,7 procenti), maizei (+2,2 procenti), sviestam un eļļām (+1,7 procenti), gaļai un gaļas izstrādājumiem (+1,6 procenti), cukuram (+1,3 procenti) zivīm un zivju izstrādājumiem (+1,1 procents).
Aprīlī atbilstoši grozījumiem likumā par dzīvojamo telpu īri pieauga īres maksa. Turklāt sakarā ar jaunās sezonas preču parādīšanos tirdzniecībā turpināja pieaugt apģērba un apavu cenas. Tas viss ietekmē patēriņa cenu līmeņa kāpumu.
Lētāki gan kļuva mobilo telekomunikāciju un interneta pakalpojumi, datortehnika un ziedi.
Igaunijā aprīlī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi patēriņa cenu vidējais līmenis pieauga par 0,4 procentiem. To izraisīja degvielas cenu kāpums. Gada inflācija Igaunijā bija 4,7%.
Lietuvā patēriņa cenas aprīlī pieauga par 0,4 procentiem. Galvenokārt to ietekmēja apģērba, apavu un degvielas cenu pieaugums, kā arī cenu samazināšanās mobilo telekomunikāciju pakalpojumiem. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada aprīli patēriņa cenas Lietuvā pieauga par 3,2 procentiem.
Savukārt Latvijā gada inflācija ir 6,9 procenti. Gada pieauguma tempa palielināšanos veicināja straujāks degvielas, ambulatoro un stacionāro medicīnas pakalpojumu, īres maksas un atsevišķu pārtikas produktu (gaļas, maizes, kartupeļu) cenu kāpums nekā pirms gada. Pieauguma tempu ievērojami palielināja arī gandrīz nemainīgās augļu cenas šā gada aprīlī pretstatā cenu kritumam pērn.

“LV” informācija

Uzziņai:

Salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli patēriņa cenas pieauga par 6,9 procentiem, tai skaitā precēm – par 6,9, pakalpojumiem – par 7,2 procentiem.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!