• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente Maskavā: "Sirreālistiska sajūta". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2005., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107720

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasaule svin uzvaru pār nacismu

Vēl šajā numurā

10.05.2005., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente Maskavā: “Sirreālistiska sajūta”

A_VIKE6.PNG (116071 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar kungu Imantu Freibergu citu svētku viesu vidū
Foto: Ints Kalniņš, “LV”

Vakar, 9.maijā, Maskavā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kopā ar vēl vairāk nekā pussimt valstu un starptautisku organizāciju vadītājiem noskatījās nacistiskās Vācijas sagrāves 60.gadadienai veltīto parādi Sarkanajā laukumā. Oficiāli Krievijas Federācijā šīs svinības tiek sauktas par 60.gadadienu kopš uzvaras Lielajā Tēvijas karā.
Īsi pirms pulksten 10 – parādes sākuma – mūsu Valsts prezidente ar Imantu Freiberga kungu, līdzīgi citu valstu vadītājiem, pa Spasa torņa vārtiem iznāca no Kremļa un ieņēma savu vietu valstu līderiem paredzētajās tribīnēs ar milzīgiem svētku plakātiem aizsegtā Mauzoleja priekšā. Noskatījusies parādi, Vaira Vīķe-Freiberga kopā ar citiem valstu vadītājiem godināja Otrā pasaules kara upuru piemiņu pie Nezināmā kareivja kapa.
Pēc svētku pasākumiem Krievijas drošības struktūru modri apsargātajā Latvijas vēstniecībā notika Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas preses konference Latvijas žurnālistiem.
Savas izjūtas 9.maija parādē Sarkanajā laukumā prezidente raksturoja ar vārdiem “sirreālistika sajūta”. “Grandiozā militārā parāde Sarkanajā laukumā bija patiešām iespaidīga, bet tā atgādināja senos Padomju Savienības varenības laikus. Karavīri gāja ar sarkaniem karogiem, uz dažiem bija pat Ļeņina portrets... Šajā parādē vispār bija daudz retroelementu. Taču šo parādi neskatījās, kā agrāk, partijas dižvīri rindā uz Mauzoleja, bet gan dažādu valstu līderi. Un kopā ar viņiem arī Latvijas prezidente,” teica Vaira Vīķe-Freiberga. Viņasprāt, neparasti bijis arī sniegt veselu virkni interviju dažādiem plašsaziņas līdzekļiem, fonā redzot Kremļa torņu smailes. Prātā nākuši astoņdesmitie gadi, kad Vaira Vīķe-Freiberga bijusi Maskavā caurbraucot, pa ceļam no Kanādas uz Latviju. “Tolaik neviens šeit Maskavā neiedrošinājās runāt atklāti. Šīsdienas Krievija ir pavisam cita pasaule,” teica Valsts prezidente.
Atbildot uz žurnālistu jautājumu, kādu viedokli, tiekoties ar Latvijas prezidenti, paudis Vladimirs Putins, Vaira Vīķe-Freiberga teica: “Viņš pateicās, ka esmu izrādījusi godu viņa tautai un kara veterāniem. Es savukārt izteicu līdzjūtību par krievu tautas lielajiem zaudējumiem šajā karā. Krievijas prezidents bija pieklājīgs un laipns. Es arī pateicos par to, ka visi piedalījās sabiedroto saimē, kas uzvarēja Otrajā pasaules karā. Mēs abi atzinām, ka mums joprojām pastāv nopietnas domstarpības. Mēs abi kārtējo reizi atkārtojām, ka būtu labi, ja dialogs turpinātos. Ja mēs varētu kaut ko, kaut vai kādā līmenī, sakārtot. V.Putins arī izteica nožēlu, ka pašlaik mūsu valstīm nebija iespējams parakstīt robežlīgumu. Krievija esot centusies nākt Latvijai pretī, atsakoties no savas deklarācijas, un esot žēl, ka Latvijai pēdējā minūtē tāda deklarācija parādījās. Es teicu, ka ļoti vēlams, lai abas mūsu Ārlietu ministrijas turpina šo jautājumu risināt. Un vai mēs starplaikā nevarētu arī domāt, kā spert kādus praktiskus soļus uz priekšu, jo mums vēl ir daudz citu līgumu, kas arī gaida uz parakstīšanu. Viņš piekrita, ka būtu vismaz jācenšas to darīt. Vismaz tas man šķita pozitīvi – ka mēs šādā līmenī apliecinājām labu gribu.
Es arī atgādināju viņu parlamenta priekšsēdētājam, ka viņam ir mūsu Saeimas priekšsēdētājas Ūdres kundzes ielūgums un ka viņš tiek gaidīts Latvijā. Es nodevu arī Krievijas Patriarham mūsu metropolīta sveicienus un teicu, ka mums Latvijā ir arī ievērojama pareizticīgo draudze, kas viņu gribētu redzēt ciemos, un ka arī es kā prezidente viņu labprāt ielūdzu, piemēram, ja viņš nākamajā gadā varētu apciemot Latviju.
Mēs arī tikāmies ar daudziem citu valstu vadītājiem. Protams, atkal tikāmies ar ASV prezidentu Bušu un viņa kundzi, aprunājāmies. Garāka saruna man bija ar Francijas prezidentu Širaku. Tāpat ar Ķīnas, Kazahstānas un vēl citiem prezidentiem. Bet man bija ļoti īpatnēja sajūta arī tad, kad daudzi no kara veterāniem, kas reizē ar valstu galvām bija ielūgti šajās pusdienās, nāca man klāt un pateicās, ka es kā Latvijas prezidente esmu atbraukusi uz šīm svinībām,” – tā V. Vīķe–Freiberga par tīri cilvēciskajām izjūtām Maskavā.
“Latvijas Vēstneša” jautājums: – Prezidentes kundze, šajās dienās Krievijas mediji arī intensīvi īsteno naidīgu un melīgu propagandu pret Latviju un arī pret jums. Vai, jūsuprāt, šai propagandai ir kādi rezultāti? Vai Maskavā esat jutusi kādas naidīguma izpausmes?
V.Vīķe-Freiberga: – Es personīgi absolūti neko tādu šeit nesastopu. Es savā ziņā sagaidīju, ka kaut kas tāds varētu būt, taču neko tādu es Maskavā nesastapu nevienā līmenī, nekur un nekad.

Jānis Ūdris,

“LV” speciālkorespondents Maskavā 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!