• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izvērtē nekustamā īpašuma izsoļu sākumcenas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2005., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107719

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pilnveido Latvijas anesteziologu iemaņas

Vēl šajā numurā

10.05.2005., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izvērtē nekustamā īpašuma izsoļu sākumcenas

Augstākā tiesa (AT) secinājusi, ka nav vienotas apgabaltiesu prakses nekustamā īpašuma izsoles aktu apstiprināšanā.

AMURS.PNG (89213 bytes)
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Apgabaltiesu praksi par nekustamā īpašuma izsoles aktu apstiprināšanu apkopojusi AT Plēnuma un tiesu prakses vispārināšanas daļa un Civillietu tiesu palāta, informē AT preses sekretāra pienākumu izpildītājs Gatis Bārdiņš.
Apkopojumā aplūkota izsoles sākumcenas noteikšana, zemesgrāmatā ierakstīto parādu un apgrūtinājumu dzēšana, kā arī nekustamā īpašuma vērtības noteikšana, izpildot tiesas spriedumu. Izmantotas 156 pērnā gada pirmajā pusgadā izskatītās lietas.
Kā norāda G.Bārdiņš, pētījumā ir atzīts: tiesu izpildītāji dažādi tulko Civilprocesa likuma noteikumus par izsoles sākumcenas noteikšanu. Trūkst arī vienotas prakses nekustamā īpašuma izsoles sākumcenas noteikšanā, kad izsole notiek uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības maksātnespējas procesa ietvaros. Vienotas nostājas nav saistībā ar zemesgrāmatā ierakstīto parādu un apgrūtinājumu dzēšanu.
Pētījumā ir ietverti ieteikumi likumu vienveidīgai piemērošanai. Piemēram, pētot nekustamā īpašuma vērtības noteikšanu, apkopojuma autori pievērsušies Civilprocesa likuma 604.panta izpratnei. Minētajā pantā noteikts, ka par nekustamā īpašuma vērtību norādāma zemesgrāmatā ierakstītā vērtība. Apkopojuma autori norāda, ka ar “zemesgrāmatā ierakstīto vērtību” jāsaprot nekustamā īpašuma tirgus, nevis praksē bieži izmantotā kadastrālā vērtība. Lai nodrošinātu vienotu likumu piemērošanu, ir nepieciešami grozījumi Civilprocesa likumā un likumā par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju. AT lūgusi tieslietu ministri apsvērt iespēju sagatavot attiecīgus likumu grozījumus.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!