• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Maija naktī spīdēs Latvijas muzeji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2005., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107707

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ērču triumfa stunda vēl priekšā

Vēl šajā numurā

10.05.2005., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Maija naktī spīdēs Latvijas muzeji

14.maija naktī aptuveni piecdesmit Latvijas muzeji piedalīsies Eiropas muzeju akcijā ar devīzi “Gaisma naktī”.

ZIRGS.PNG (112370 bytes)
Muzejiem izdomas bagātības netrūkst. Piemēram, pilsētnieki Rīgā varēs doties pieguļā
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Akcijas “Muzeju nakts” iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija, kas katru gadu aicina visas Eiropas valstis kādā no pavasara nedēļas nogalēm īpašu uzmanību pievērst muzejiem. Līdz šim akcija bija pazīstama kā Muzeju pavasaris, gadu gaitā tā bija kļuvusi par tradīciju un ieguvusi savu vietu Eiropas kultūras dzīves kalendārā. Pērn akcijā piedalījās ap 3000 muzeju no dažādām Eiropas valstīm, arī 43 Latvijas muzeji. Muzeju pavasaris ir viens no Eiropas Padomes atbalstītajiem starptautiskajiem kultūras pasākumiem.
Akcija ir radīta, lai ar demokrātiskiem un netradicionāliem paņēmieniem pievērstu sabiedrības uzmanību kultūras mantojumam, kas glabājas muzejos, kā arī rosinātu muzeju darbiniekus rast jaunas komunikācijas formas darbā ar apmeklētājiem. Šogad, nomainot akcijas norises laiku – dienu pret nakti –, akcijas rīkotāji vēlējušies nedaudz šokēt ierasto muzeju publiku, aktīvāk piesaistīt jauniešu auditoriju, kā arī provocēt muzeju darbiniekus uz vēl radošāku un neparastāku komunikāciju ar apmeklētāju, informē pasākuma rīkotāji.
Muzeji, kuri iesaistās akcijā, katru gadu interpretē kādu kopīgu tēmu. Pagājušajā gadā tā bija Vēsture un nostāsti, šogad – Gaisma naktī. Visus akcijas dalībniekus vieno simbolisks logo un akcijas plakāts. Akcijas norisi dalībvalstīs atspoguļo Francijas Kultūras un komunikāciju ministrijas administrēta interneta mājas lapa www.nuitdesmusees.culture.fr. Tajā redzams arī Latvijas muzeju piedāvājums. Latvijas muzeju programma ievietota Kultūras ministrijas mājas lapā www.km.gov.lv, sadaļā “Muzeji”.

Rīgā dosies pieguļā

Akcijas atklāšana notiks Rīgā 14.maijā pulksten 17 Andrejsalā – vietā, kur paredzēts veidot Laikmetīgās mākslas muzeju.
Akcijā piedalās 20 Rīgas muzeju. Piemēram Latvijas Vēstures muzejā varēs apmeklēt izstādi “Ai, padomju saule! Padomju varas simboli un padomju cilvēka sapņi”, darbosies “sarkanais stūrītis”, apmeklētāji cienāsies ar padomju bufetei raksturīgām uzkodām, notiks padomju laika deficītpreču preču izloze un daudz kas cits. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs uzburs viduslaiku klostera gaisotni ar gregoriāņu mūzikas ierakstiem, folkloras kopas priekšnesumiem, ekskursijām mūku un mūķeņu pavadībā un viduslaiku cienastu. Teātra muzejā aktieri lasīs dzejoļus un esejas par Eduardu Smiļģi, bet Latvijas kultūras muzejā “Dauderi” varēs apmeklēt 1905.gada traktieri un piedalīties mītiņā “Mēs esam par mūžīgo gaismu – kultūru”. Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā apmeklētāji varēs doties pieguļā. Ar vārdu sakot, katrs muzejs iecerējis interesentu programmu.
Pēc pasākumu rīkotāju sniegtajām ziņām, lai vēlajās vakara stundās apmeklētāji varēt nokļūt ne tikai Vecrīgas un pilsētas centra muzejos vien, no pulksten 21 līdz 1 naktī trīs maršrutos no Strēlnieku laukuma kursēs speciāli bezmaksas autobusi – 1.maršruts uz Pārdaugavu (Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs – Teātra muzejs – J.Akuratera un O.Vācieša muzejs); 2.maršruts uz Sarkandaugavu (Valsts Mākslas muzejs, Medicīnas vēstures muzejs; Latvijas kultūras muzejs “Dauderi”); 3.maršruts pa Brīvības ielu uz Juglu (“Lattelekom” muzejs, Raiņa un Aspazijas māja, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs) un atpakaļceļā pa K.Barona ielu (A.Čaka muzejs, Latvijas Dabas muzejs).
Rīgas rajona iedzīvotājus uz akcijas pasākumiem aicina četri Jūrmalas muzeji, kā arī Turaidas muzejrezervāts.

Meklēs spoku un vārīs zivju zupu

Akcijā iesaistījušies muzeji Vidzemē – Lielvārdē, Skrīveros, Aizkrauklē, Madonā, Jēkabpilī, Cēsīs, Valkā. Alūksnē apmeklētājus gaidīs visi trīs pilsētas muzeji, savukārt Valmierā akcijas pasākumus ievadīs īpašs notikums – jaunās muzeja mājas atklāšana.
Plašs būs muzeju piedāvājums arī Kurzemes pusē – apmeklētājus gaidīs Liepājā, Pāvilostā, Tukumā, Jaunpilī, Jaunmokās, Kuldīgā. Latvijas Lauksaimniecības muzejs Talsos akcijas naktī paredzējis atklāt arī jauno ekspozīciju, bet, piemēram, Pāvilostas novadpētniecības iecerējis lāpu gājienu Upesmuižas pils parkā, teatralizētu uzvedumu uz Upesmuižas pils kāpnēm, veidot un aizdegt ugunsskulptūras, sarīkot orientēšanās sacensības naksnīgajā parkā, kā arī dejas un dziedāšanu līdz rītam.
Zemgalē apmeklētājus gaidīs četri muzeji – divi memoriālie muzeji: J.Jaunsudrabiņa Neretā un Ā.Alunāna Jelgavā, kā arī abi muzeji Bauskā. Viduslaiku gaisotni Bauskas pilī viesīs gatavošanās noktirnēm – pusnakts dziedājumiem.
Latgalē Muzeju nakti varēs baudīt Krāslavas, Ludzas un Preiļu muzejā. Ļoti plašu pasākumu programmu ar moto “Veca nauda spīd” piedāvā Preiļu muzejs. Savukārt, piemēram, Krāslavas vēstures un mākslas muzejs Krāslavas pilī rīko pasākumu, kura laikā tiks meklēts pils spoks.
Ludzas novadpētniecības muzejs piedāvās ekspresizstādi “Zvejniecības rīki Latgales novadā”, kā arī makšķerēšanas sacensības, zvejnieku stāstus un dziesmas. Pasākumu vainagos zivju zupas vārīšana.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!