• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pats nenozīmīgākais cilvēks Austrijā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2000., Nr. 323/324 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Prāgā valda liels satraukums"

Vēl šajā numurā

15.09.2000., Nr. 323/324

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pats nenozīmīgākais cilvēks Austrijā"

Austrijas valdošā koalīcija pārdzīvo savu smagāko krīzi kopš tās izveidošanas. Strīds ir par vadošo Austrijas Tautas partijas (ATP) politiķi Erhardu Buseku, kas ir arī valdības pilnvarotais ES paplašināšanās jautājumos. Galēji labējā Brīvības partija (ABP) pieprasa viņa atkāpšanos, jo Buseks esot apvainojis Jergu Haideru. Kanclers Volfgangs Šisels kategoriski noraida šādu iespēju.

Haiders nesen pārmeta Busekam, ka tas atbalstot Čehijas uzņemšanu Eiropas Savienībā tādēļ vien, ka viņš pats pēc izcelsmes esot čehs, par ko liecinot viņa uzvārds. "Tas ir pilnīgs idiotisms," savukārt revanšējās Buseks.

Haiders ar nepatiku izturas pret Čehijas uzņemšanas perspektīvu ES. Viņš cenšas panākt, lai Čehijas valdība pirms tam atceltu pēc kara pieņemtos Beneša dekrētus, kas kļuva par pamatu Čehijā dzīvojošo vāciešu padzīšanai. Tāda paša lēmuma pieņemšanu Haiders pieprasa arī no Slovēnijas valdības. Savukārt Austrijas valdība ir nolēmusi šos jautājumus neaiztikt, par ko skaidri paziņoja Buseks.

Erhards Buseks par valdības pilnvaroto paplašināšanās jautājumos kļuva šā gada martā. Viņa nominācija kļuva par signālu vienotībai zem ES karoga. Kā toreiz apgalvoja valdība, Buseka apstiprināšanai amatā "ir jāizsauc draudzīgas jūtas partneros, Eiropas Komisijā, Austrijas kaimiņos un citos paplašināšanās kandidātos." Buseks netika norīkots amatā gadījuma pēc. Jau vairākus gadus viņš ir viens no pazīstamākajiem Austrijas politiķiem, savulaik, pārstāvot konservatīvo ATP, viņš bija Austrijas vicekanclers. Busekam ir draudzīgas attiecības ar daudziem Viduseiropas valstu politiķiem. ABP pret Buseka nomināciju izturējās noraidoši, jo viņš bija neatlaidīgi pretojies tās iekļaušanai koalīcijā.

Brīvībnieki neņēma vērā premjera Šisela nostāju, kas otrdien paziņoja, ka nevar būt ne runas par Buseka demisiju. Viņi stūrgalvīgi apgalvo, ka Buseks, ko tie dēvē par "pašu nenozīmīgāko cilvēku Austrijā", vairs nepārstāvot visu valdību, bet gan tikai savu partiju. ABP parlamenta frakcijas vadītājs pat izteicās, ka ārzemēs ABP darīšot zināmu, ka "Buseka plāni un deklarācijas neko nenozīmē".

Polijas diplomātijas šefs Vladislavs Bartoševskis, piedalīdamies Eiropas forumā Austrijas Tirolē, vakar kritiski izteicās par prasībām atstādināt Buseku. Ministrs uzsvēra, ka bijušā padomju bloka valstīs ar optimismu uztver to faktu, ka no Austrijas puses tieši Buseks vada debates par Eiropas Savienības paplašināšanu.

"Rzeczpospolita"

— 2000.08.31.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!