• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Prāgā valda liels satraukums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2000., Nr. 323/324 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10750

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Referendums būtu tikai iegansts"

Vēl šajā numurā

15.09.2000., Nr. 323/324

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Prāgā valda liels satraukums"

Par Austrijas saasināto attieksmi pret Temelešas spēkstaciju Prāgā valda noskaņojums, kas robežojas no aizkaitinājuma līdz pat sašutumam. Prezidents Vāclavs Havels savā pirmajā paziņojumā ir noraidījis domu, ka jautājums par atomspēkstacijas likteni būtu sasaistāms ar Čehijas iestāšanos ES. Havels, kas pats savulaik izteica iebildumus pret spēkstacijas būvi Temelešā, uzsvēra, ka Eiropas Savienībā neeksistē nekādi noteikumi, kas aizliegtu atomspēkstaciju celtniecību. Saskaņā ar prezidenta kancelejas informāciju Čehijas prezidents vēloties telefona sarunā pārrunāt atomspēkstacijas jautājumu ar savu Austrijas kolēģi Tomasu Klestilu. Īpaši asa bija parlamenta prezidenta Vāclava Klausa reakcija. Līdz šim Klauss ir bijis viens no nedaudzajiem ārvalstu politiķiem, kas nepārprotami ir kritizējis 14 ES dalībvalstu veiktos pasākumus pret Austriju. Vīnes apspriedes rezultātus par Temelešas spēkstaciju un Austrijas kanclera Volfganga Šisela izteikumus tagad Klauss dēvē par "absolūti skandaloziem", piebilzdams: "Austrija bija sašutusi par to, kā pret to izturas ES, bet tagad es sāku paust sašutumu par Austrijas rīcību." Vīnei nevajadzētu mēģināt "atkārtot tādas lietas".

Pēc Nacionālās drošības padomes sēdes Čehijas ārlietu ministrs Jans Kavans šķita mierīgs: viņu "nesatraucot" Austrijas prasības, un viņš nesaskatot "nekādu problēmu "Temelešas drošības standartu sasaistīšanā ar jautājumu par Čehijas iestāšanos ES", jo Temelešas spēkstacijā esot ievērotas visas ES drošības prasības. Ja tā nebūtu, tad Prāga aizkavētu atomspēkstacijas nodošanu ekspluatācijā.

Prāgas Atomdrošības institūcijas vadītājs Vratislavs Fajmans dēvē Vīnes prasības par "praktiski neizpildāmām". Austrija pieprasot apkārtējās vides kaitējuma noteikšanu saskaņā ar "Eiropas standartiem". Tomēr tādi "Eiropas standarti" būtībā nemaz neeksistē; katrai valstij esot savas drošības prasības. Arī Temelešas pārbaudi pēc, piemēram, Vācijas standartiem Fajmans uzskata par neiespējamu. "Mūsu noteikumi dažos jautājumos būtībā neatbilst Vācijā pieņemtajām normām, " viņš teica intervijā laikrakstam "Lidove Noviny". "Taču tie atbilst amerikāņu priekšrakstiem." Fajmans netieši apstiprināja, ka Prāgas piekāpšanās Vīnes prasībām nozīmētu Temelešas atomspēkstacijas slēgšanu.

"Die Presse"

— 2000.08.31.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!