• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības finanšu pakalpojumu politiku nākamajiem pieciem gadiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2005., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107421

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES jauno pretsmēķēšanas kampaņu

Vēl šajā numurā

05.05.2005., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības finanšu pakalpojumu politiku nākamajiem pieciem gadiem

Jaunajā Eiropas Komisijas Zaļajā grāmatā izvirzītas idejas vēl vairāk integrēt Eiropas Savienības (ES) finanšu tirgus. Pirmām kārtām akcentēta esošo finanšu pakalpojumu rīcības plānā (FPRP) saskaņoto normu īstenošana, nevis jauni likumdošanas priekšlikumi. Tajā aplūkotas iespējas uzlabot finanšu pakalpojumu mazumtirdzniecības un aktīvu pārrobežu pārvaldīšanas pieejamību. Zaļā grāmata nodota sabiedriskajai apspriešanai līdz 2005.gada 1.augustam. Ar galīgā finanšu pakalpojumu politikas programmu iepazīstinās 2005.gada novembrī.
Iekšējā tirgus komisārs Čārlijs Makkrīvijs: “Pat vislabāko oriģinālu turpinājumi mēdz laupīt cilvēkiem entuziasmu, tādēļ otra finanšu pakalpojumu rīcības plāna nebūs. Galvenā doma ir nostiprināt paveikto ceļā uz Eiropas finansiālo integrāciju nākamajos piecos gados. Finanšu pakalpojumu integrācijai jārada reāls taustāms labums Eiropas pilsoņiem. Cilvēkiem jāpieredz zemākas finansiālo vajadzību izmaksas, labākas pensijas, lētāki un drošāki finanšu produkti mazumtirdzniecībā. Tādēļ vēlos ļoti rūpīgi izpētīt mazumtirdzniecības un aktīvu pārvaldības jomas, jaunas idejas pakļaujot stingrajai “labākas reglamentēšanas” programmai.”
ES finanšu tirgus integrācijas turpināšanai būs izšķirīga nozīme Eiropas ekonomiskās izaugsmes un darbavietu potenciāla virzīšanā. Pēdējos sešus gadus FPRP mērķis ir bijis nodot Eiropas emitentu, ieguldītāju un finanšu pakalpojumu sniedzēju rīcībā integrētus, produktīvus, plašus un likvīdus finanšu tirgus. Gandrīz visi FPRP pasākumi ir tikuši saskaņoti, un ar lielāku atdevi ir sākušas darboties ES lēmumu pieņemšanas un reglamentējošās struktūras.
Īstermiņa vajadzība ir pabeigt nepadarīto darbu un izdot tiesību aktus, kas patlaban tiek apspriesti Eiropas Parlamentā un Padomē. Bez tam spēkā esošie tiesību akti ir efektīvi jāīsteno trijās fāzēs: ES normu faktiska pārņemšana dalībvalstu likumos; stingrākas uzraudzības iestāžu īstenotās izpildes darbības; pastāvīga paveiktā izvērtēšana. Visos jaunu reglamentējošu procesu posmos Eiropas Komisija piemēros stingro “labākas reglamentācijas” pieeju, rūpīgi izvērtējot ietekmi un sarīkojot plašu apspriešanu.
Dažās jomās var nākt jaunu ierosmju priekšlikumi. 2005.gada jūlijā tiks publicēta atsevišķa Zaļā grāmata par aktīvu pārvaldību. Ieguldījumu fondu nozare šobrīd pārvalda gandrīz 5 triljonus eiru, un nelielam efektivitātes uzlabojumam būtu ļoti liela un tūlītēja labvēlīga ietekme uz tautsaimniecību.
ES finanšu pakalpojumu mazumtirdzniecības tirgus joprojām ir saskaldīts. Eiropas Komisija domās par to, kā, piemēram, padarīt banku kontu pārrobežu izmantošanu labāk pieejamu tās klientiem un kā likvidēt šķēršļus, lai klienti varētu visā Eiropā iegādāties vislabākos noguldījumu plānus, hipotēkas, apdrošināšanu un pensijas, saņemot skaidru informāciju, pēc kuras varētu produktus salīdzināt. Eiropas Komisija ierosinās pieņemt tiesību aktus tikai tad, ja tie dotu acīmredzamu saimniecisku labumu.
Starp citiem Zaļajā grāmatā ietvertajiem jautājumiem jāmin uzraudzības prakses un standartu saplūšanas nodrošināšana visā Eiropā, pārrobežu ieguldījumu veicināšana un Eiropas stratēģiskās iespējas ietekmēt topošā pasaules finanšu tirgus reglamentējošos parametrus. Finansiālās attiecības ar ASV, Japānu un Ķīnu jau ir kļuvušas un kļūs vēl svarīgākas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!