• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Autovadītājus mudina izmantot saskaņotos paziņojumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2005., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106739

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas puse runā par ieslodzījuma vietu attīstību

Vēl šajā numurā

26.04.2005., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Autovadītājus mudina izmantot saskaņotos paziņojumus

AVARIJA.PNG (114885 bytes)
Latvijā 2005.gada trijos mēnešos notikuši 11 225 ceļu satiksmes negadījumi, no tiem 10 325 gadījumos cilvēki nav cietuši, tātad Latvijā saskaņoto paziņojumu varētu sastādīt vairākums ceļu satiksmes negadījumu
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Kopš pērnā gada 1.jūlija Latvijas autovadītāji ceļu satiksmes negadījuma vietā var aizpildīt “saskaņoto paziņojumu par ceļu satiksmes negadījumu” un par šo negadījumu neziņot Ceļu policijai. Valsts policija (VP) izplatītajā paziņojumā aicina autovadītājus izmantot šo iespēju.

Tā padara vienkāršāku un ātrāku vadītāju savstarpējās vienošanās procesu negadījuma vietā, norāda VP. Turklāt tas būtiski atvieglo Ceļu policijas darbu, ļaujot Ceļu policijas darbiniekiem daudz vairāk laika veltīt ceļu satiksmes uzraudzībai, nevis maznozīmīgu ceļu satiksmes negadījumu formēšanai.
Kā norādīts Ceļu satiksmes noteikumu (publicēti “LV” 01.07.2004.) 51.punktā, saskaņotos paziņojumus var sastādīt gadījumos, “ja ceļu satiksmes negadījumā nav cietuši cilvēki, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai, kā arī transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nevar vai tiem aizliegts braukt”, kā arī ievērojot 52.punkta prasības, ja ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi un transportlīdzekļu vadītājiem nav domstarpību par visiem būtiskajiem negadījuma apstākļiem.
Ceļu policijas biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš uzsver, ka katra ceļu satiksmes negadījuma noformēšana ir darbietilpīgs process. Ceļu policijas ekipāžas izbraukšanai uz notikuma vietu, protokola rakstīšanai un citām likumā noteiktajām darbībām kopā nepieciešamas aptuveni divas stundas. “Negadījuma formēšanas laikā, protams, cieš arī negadījumā neiesaistītie ceļu satiksmes dalībnieki, kas spiesti tērēt laiku negadījuma vietās radītajos sastrēgumos. Turklāt katrs izbraukums uz notikuma vietu izmaksā aptuveni 100 latus, tātad, aizpildot saskaņotos paziņojumus, tiek taupīts ne vien laiks, bet arī nodokļu maksātāju līdzekļi,” uzsver Ceļu policijas biroja priekšnieks.
Kā norāda policija, saskaņotā paziņojuma aizpildīšana aiztaupa nepatīkamus mirkļus arī pašam ceļu satiksmes negadījuma izraisītājam. Vainīgā persona, kas bieži vien negadījumu izraisījusi tikai aiz neuzmanības, aizpildot saskaņoto paziņojumu, nesaņem sodu par administratīvo pārkāpumu.
Saskaņotā paziņojuma aizpildīšana ir pietiekami vienkārša. Proti, transportlīdzekļu vadītājiem notikuma vietā jāaizpilda veidlapa, kurā abas puses apliecina negadījuma norises apstākļus, faktus un shēmu.
E.Zivtiņš aicina visus Latvijas autobraucējus nebaidīties no saskaņoto paziņojumu izmantošanas piemērotās situācijās un izsaka cerību, ka drīzumā saskaņotā paziņojuma aizpildīšana Latvijā kļūs par ierastu praksi, kā tas ir jau vairumā Eiropas Savienības valstu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!