• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dod laiku likvidēt cukura uzkrājumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2005., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Inflācija Latvijā kā trauksmes signāls

Vēl šajā numurā

21.04.2005., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dod laiku likvidēt cukura uzkrājumus

CUKURS.PNG (70030 bytes)
Latvijai dos laiku, lai likvidētu cukura uzkrājumus
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar Eiropas Komisija (EK) nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijai un arī pārējām četrām jaunajām dalībvalstīm dos laiku līdz šā gada 30.novembrim likvidēt cukura krājumus.

Par pārāk lielajiem cukura krājumiem Eiropas Komisija Latvijai gribēja piespriest vairāku miljonu latu lielu sodu. Tomēr Latvija nav mierā ar EK veiktajiem aprēķiniem. Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze pagājušonedēļ Saeimas Eiropas lietu komisijā deputātiem skaidroja, ka Latvija neatzīst Eiropas Komisijas izmantoto metodoloģiju, pēc kuras aprēķināti cukura uzkrājumi Latvijā. Ministrs teica, ka Latvija savas intereses ir gatava aizstāvēt arī Eiropas Kopienu tiesā, jo Komisija vienpusēji traktē Pievienošanās līguma 41.pantu. Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā “Latvijas Vēstnesim” skaidroja, ka Latvija un Eiropas Komisija cukura uzkrājumus aprēķina pēc atšķirīgām metodēm. “EK cukura uzkrājumus aprēķina, ņemot vērā pēdējo gadu vidējos rādītājus, kā arī izaugsmes tempus. Tā kā Latvijas ekonomika un līdz ar to arī ražošana attīstās ļoti strauji, mūsuprāt, Komisija aprēķinos izmantojusi pārāk lielus skaitļus, kas neatbilst praktiskajiem,” skaidro Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā.
M.Roze arī pieļauj, ka nelielu daļu cukura uzkrājumu varēja veidot tā sauktais C kvotas cukurs, kurš pirms valsts iestāšanās ES noteikti bija jāizved ārpus Latvijas robežām. Atsevišķas firmas radušos situāciju, iespējams, izmantojušas spekulatīvos nolūkos. Ministrs pieļāva, ka aizdomas var krist uz tām cukuru eksportējošām firmām, kas dibinātas laikā, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā.
Eiropas Komisija konstatējusi, ka vairākās jaunajās Eiropas Savienības dalībvalstīs, arī Latvijā, neilgi pirms pērnā gada 1.maija izveidoti virsnormas pārtikas uzkrājumi. Eiropas Komisija pieļauj, ka tas darīts, lai tos pēc valstu iestāšanās ES par augstāku cenu pārdotu ES tirgū. ES cukura cena ir trīsreiz augstāka nekā pasaules tirgū. Tāpēc, lai novērstu spekulācijas iespējas un stabilizētu Eiropas Savienības iekšējo tirgu, EK piemēro soda sankcijas pret valstīm, kuras pieļāvušas šādu virsnormas uzkrājumu rašanos.
Latvijai draud soda sankcijas par virsnormas cukura uzkrājumiem, kā arī par lielajiem cūkgaļas, putnu gaļas, apiņu, sviesta, siera un sēklas krājumiem. Pēc neoficiālām ziņām, Eiropas Komisijas aprēķinātais sods par cukura un pārējo produktu virsnormas krājumiem ir aptuveni 20 miljoni eiru (aptuveni 14 miljoni latu).
Izskanējusi informācija, ka gadījumā, ja Latvija laikus neatbrīvosies no virsnormas uzkrājumiem, EK var samazināt Latvijai paredzēto atbalstu. Zemnieki iepriekš izteikuši bažas, ka soda sankcijas ietekmēs Latvijas lauksaimniekus, jo tiks samazināts viņiem paredzētais atbalsts – ES tiešie maksājumi.

Vairāk par EK sniegto informāciju – A39.lpp.

Uzziņai:

Eiropas Komisijas nosacījumi par cukura uzkrājumiem:
Uzņēmējiem, kam ir virsnormatīvie cukura krājumi, līdz 2005.gada 30.novembrim šie krājumi jālikvidē un līdz 2006.gada 28.februārim par to jāinformē attiecīgo valstu iestādes; attiecīgo valstu iestādēm līdz 2006.gada 31.martam ir jāiesniedz Eiropas Komisijai pierādījumi, ka šādi krājumi ir likvidēti; dalībvalstīm sākotnēji līdz 2006.gada 30.jūnijam ir jāsamaksā prasītais naudas apjoms par atlikušajiem krājumiem, tomēr šis termiņš var tikt pagarināts. Vēlākais līdz 2005.gada 31.maijam Eiropas Komisija apstiprinās galīgos virsnormatīvā cukura krājumu apjomus.
Uzņēmēji varēs likvidēt cukuru, vai nu pārstrādājot to dzīvnieku barībā vai biodegvielā, vai eksportējot cukuru bez kompensācijas. Šādā veidā panākto krājumu samazinājumu Eiropas Komisija ņems vērā, pieņemot galīgo lēmumu par maksājumu apjomu.

Avots: Eiropas Komisija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!