• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Robežas pārbīdi nedrīkst kavēt". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2000., Nr. 318/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tālredzīga rīcība"

Vēl šajā numurā

13.09.2000., Nr. 318/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Robežas pārbīdi nedrīkst kavēt"

Polija un Baltijas valstis steidzami jāuzņem Eiropas kopībā. Trīs gadu laikā ir jāsākas Eiropas Savienības paplašināšanās procesam uz austrumiem, jo pretējā gadījumā pastāv šausmu scenārija iespējamības risks ar politisko nemieru pieaugumu Eiropā. Šāds ir dāņa Ufes Elemana-Jensena vēstījums Briselei. "Mums ir jāsūta signāls Maskavai, ka šīs valstis vairs neatrodas tās interešu sfērā."

Ufe Elemans-Jensens apzinās, ka būs jāmaksā zināma cena par to, lai ļautu Igaunijai, Latvijai, Lietuvai un Polijai strauji iestāties Eiropas Savienībā, tomēr viņš norādīja, ka maksa par šo valstu pievilšanu būs lielāka.

"Šausmu scenārijā būtu politisks nemiers un haoss. Tas, kas notiek Baltijas jūras reģionā, ir svarīgs ne tikai mums vien šeit augšā. Visai Eiropai ir iemesls interesēties par notiekošo."

Ufe Elemans-Jensens saka, ka tajā pašā laikā ir svarīgi izvirzīt reformu prasības pretendentvalstīm, it īpaši par tirgus ekonomikas likumiem, kā arī raudzīties, lai šie likumi tiek īstenoti. Ufe Elemans-Jensens zina, par ko runā. Pēc Dānijas partiju politikā pavadītās dzīves viņš tagad lielu daļu sava laika veltī Baltijas jūras reģionam un pāris reižu mēnesī apmeklē Baltijas valstis. "Pēdējos desmit gados viss uz priekšu ir gājis mežonīgā ātrumā, taču ES paplašināšanās nedrīkst kļūt par momentu 22 , kur mēs izvirzām prasības, ko šīs valstis nespēj izpildīt bez mūsu palīdzības. Ja mērķis tiks pārvietots, tad pastāv risks, ka tās zaudēs dūšu."

59 gadus vecais Ufe Elemans-Jensens ir dzīva Dānijas politikas leģenda. Ar politiku saistītais tomēr ieņem aizvien mazāku nozīmi, un šobrīd viņš vismaz ar vienu kāju atrodas tautsaimniecībā. Ieņemot valdes locekļa amatus vairākos uzņēmumos, viņš ir nodibinājis saites ar Baltijas valstīm. "Politikā runa pirmam kārtām ir par pretinieka iznīcināšanu, bet tautsaimniecībā spēles noteikumi ir pavisam citi, un es domāju, ka mana jaunā dzīve ir ārkārtīgi interesanta."

Ufe Elemans-Jensens uzskata, ka spēj daudz ko dot, pateicoties saviem sakariem un starptautiskajai iesaistei. Pašlaik viņš atrodas 14 uzņēmumu valdē, un daudzus no šiem uzdevumiem viņš veic AP Möller grupas uzņēmumos. Te varam minēt Volkswerft Štrālzundē, Lokas Shipyard Igaunijā, Balti ES Narvā, Baltija Shipyard Klaipēdā, Lietuvā, Estonian Air, Fomar Roulund Polijā, kā arī Maersk uzņēmumus Latvijā un Polijā.

Tieši pateicoties uzdevumiem tautsaimniecībā, Ufe Elemans-Jensens ir spējis saglabāt un paplašināt savu starptautisko kontaktu tīklu, ko viņš izveidojis ārlietu ministra amatā nostrādātajos gados. Ufe Elemans-Jensens ir ticis minēts kā kandidāts uz augstiem amatiem Eiropas Savienībā un ANO.

85 balsis Fēru salās 1998. gadā viņu padarīja par opozīcijas līderi, un tad viņš nolēma aiziet no liberālās partijas Venstre priekšsēža posteņa. Kopš tā laika viņš ir folketinga deputāts. Saistībā ar nākamajām vēlēšanām, droši vien nākamgad, viņš pavisam aizies no politikas. "Es esmu izlēmis, ka no politikas man nekas vairs nebūs vajadzīgs. Pēc 14 gadiem kā partijas priekšsēdis un 11 gadiem kā ārlietu ministrs es savu esmu izdarījis, un par šo lēmumu sevišķi priecīga bija mana ģimene."

Viņš bija Dānijas ārlietu ministrs no 1982. līdz 1993. gadam, kas bija visinteresantākais periods. Beidzās aukstais karš, un bruka mūri. Ufe Elemans-Jensens redzēja, kā daudzi cilvēki izcīna brīvību. Viņa paaudze piedzīvoja sadalītu Eiropu, par ko viņa bērniem un mazbērniem nav ne jausmas. "Mūsdienu jaunatnei ir grūti saprast, ka cilvēkiem mūsu kaimiņvalstīs nebija iespēju ne ceļot, ne brīvi runāt."

"Baltijas jūras reģions savulaik bija tirdzniecības un pieauguma centrs. Kādēļ gan tas nevarētu par tādu kļūt atkal? Alternatīva jaunam aizraujošam pieauguma reģionam ir nestabilitāte un nedrošība", Ufe Elemans-Jensens brīdina.

Pašlaik viņš arī raksta jaunu grāmatu. Iepriekšējā, par piedzīvojumiem un iespaidiem no viņa politiķa dzīves, tika izpārdota Dānijai rekordlielā 70 000 eksemplāru metienā. Jaunajā grāmatā runa būs par cilvēkiem un vietām, ko viņš ir iepazinis. Vieta atradīšoties arī vienam otram makšķernieku stāstam. Tie tomēr nebūs memuāri ar daudziem atklājumiem. Līdz šādai grāmatai nāksies gaidīt vismaz desmit gadu.

"Dagens Industri"

— 2000.08.31.

Hanss-Inge Ulsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!