• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par traucēkļiem pārrobežu apvienošanās un pirkšanas darījumos finanšu sektorā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2005., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106137

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments izvērtē Eiropas ārējo un drošības politiku

Vēl šajā numurā

19.04.2005., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par traucēkļiem pārrobežu apvienošanās un pirkšanas darījumos finanšu sektorā

Eiropas Komisija tiešsaistē aizsākusi aptauju, cenšoties izzināt iemeslus, kādēļ finanšu sektorā notiek tik maz pārrobežu konsolidācijas darījumu. Aptauja tiks veikta līdz 2005.gada 15.jūnijam. Saņemtās atbildes kalpos par pamatu ziņojumam, ko Eiropas Komisija septembrī plāno iesniegt ministriem Ekonomikas un finanšu ministru padomē.
Iekšējā tirgus pakalpojumu komisārs Čārlijs Makrīvijs teica: “Eiropas ekonomiskajai izaugsmei un konkurētspējai ļoti svarīgs ir veselīgs un efektīvs integrēts finanšu pakalpojumu tirgus. Mums jāsaprot, kādēļ finanšu sektorā notiek tik maz pārrobežu apvienošanos. Nav šaubu par to, kurš vislabāk šajā lietā mums varētu palīdzēt: pirmkārt, tie ir tirgus dalībnieki, bet arī regulētāji. Tādēļ mēs vēršamies tieši pie tiem. Lai arī tirgus spēki nosaka tempu, Eiropas Komisijai jāgādā, lai ceļā nestāvētu nevajadzīgi traucēkļi. Mēs novērsīsim ikvienu definējamu tirgus problēmu vai trūkumu regulējumā.”
Empīriski dati liecina, ka Eiropas finanšu sektorā ir ļoti maz pārrobežu konsolidācijas darījumu. Aptaujas mērķis ir noteikt, kādi iemesli un šķēršļi kavē finanšu uzņēmumus pilnībā izmantot iekšējā tirgū pieejamās pārrobežu apvienošanās iespējas.
Eiropas Komisija mudina visus tirgus dalībniekus, jo īpaši finanšu pakalpojumu nozarē strādājošos, piedalīties tiešsaistē notiekošajā aptaujā. Lai procesu padarītu iespējami vienkāršāku un ātrāku, Eiropas Komisija izmanto Interaktīvās politikas veidošanas instrumentu, lai uzlabotu pārvaldību, radot aptaujas veidlapas viedokļu apkopošanai un analīzei internetā.
Lai palīdzētu aptaujas dalībniekiem, Eiropas Komisija, balstoties uz dažādiem avotiem, ir izveidojusi arī iespējamo šķēršļu sarakstu. Šo sarakstu var lejuplādēt no aptaujas vietnes.
Apspriede ritēs līdz 2005.gada 15.jūnijam. Tā ir pieejama: http://europa.eu.int/comm/internal_market/finances/cross-sector/index_en.htm.
Rezultāti tiks publiskoti pirms 2005.gada jūlija šajā pašā tīmekļa vietnē.
Jautājums par zemu aktivitāti pārrobežu konsolidāciju darījumos finanšu sektorā tika apspriests neoficiālā ekonomiskas un finanšu ministru sanāksmē 2004.gada 10. un 11.septembrī Ševeningenē. Ministri lūdza Eiropas Komisiju izpētīt iespējamos šķēršļus pārrobežu apvienošanās un pirkšanas darījumiem finanšu sektorā, kas rastos ne tikai no atšķirīgām pārraudzības pieejām, bet citu, plašāku faktoru rezultātā (MEMO/04/214). Tiešsaistes aptaujas rezultāti tiks izmantoti par pamatu ziņojumam ministriem šā gada septembrī.
Pamatojoties uz ekonomikas un finanšu ministru pilnvarojumu, Eiropas Komisija vienlaikus izveidos pārskatu par tām Eiropas Savienības banku direktīvas (2000/12/EK) daļām, saskaņā ar kurām dalībvalstis piesardzības dēļ drīkst neatļaut veikt apvienošanās un iegādes darījumus.
Eiropas Komisija arī plānot pārskatīt pieteikumu līgumam, ņemot vērā kapitāla pārvietošanas brīvību pārrobežu apvienošanas un pirkšanas darījumiem finanšu sektorā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!