• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par fiskālās atbilstības šķēršļu likvidēšanu mijieskaitam un norēķiniem ar vērtspapīriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2005., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par traucēkļiem pārrobežu apvienošanās un pirkšanas darījumos finanšu sektorā

Vēl šajā numurā

19.04.2005., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par fiskālās atbilstības šķēršļu likvidēšanu mijieskaitam un norēķiniem ar vērtspapīriem

15.aprīlī Briselē notika Eiropas Komisijas Mijieskaita un norēķinu finanšu atbilstības (FISCO) ekspertu grupas pirmā sanāksme. Šī grupa, ko vada Eiropas Komisija (EK), konsultēs par fiskālās atbilstības šķēršļu likvidēšanu mijieskaitam un norēķiniem pārrobežu tirdzniecībā ar vērtspapīriem Eiropas Savienībā (ES). Tās sastāvā ir 15 augsta līmeņa eksperti, galvenokārt no privātām struktūrām.
Vienotā tirgus komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “FISCO grupai būs svarīga loma, palīdzot novērst fiskālos šķēršļus. Finanšu ekspertu grupa Alberto Džovanīni vadībā uzsvēra šo jomu kā vienu no šķēršļiem efektīvākam Viseiropas pārrobežu mijieskaitam un norēķiniem ar vērtspapīriem. Tas ir svarīgi finanšu tirgus integrācijas padziļināšanas kontekstā.”
Mijieskaits un norēķini notiek pēc tam, kad divas puses ir vienojušās par darījumu ar vērtspapīriem, lai varētu veikt īpašumtiesību un attiecīgā maksājuma nodošanu. Tā kā pārrobežu tirdzniecības darbība bijusi ierobežota, ES sistēmas attīstījušās katrā valstī atsevišķi. Tādēļ pārrobežu mijieskaits un norēķini ES joprojām ir daudz dārgāki un sarežģītāki nekā kādā atsevišķā dalībvalstī vai ASV, un tas kaitē ES finanšu tirgum.
Šādas sadrumstalotības pamatā ir dalībvalstu dažādie fiskālie noteikumi, tāpēc grupa ieteiks veidus, kā atcelt šos šķēršļus, kas konstatēti Džovanīni ziņojumos http://europa.eu.int/comm/economy_finance/giovannini/clearing_settlement_en.htm un atbildēs uz Eiropas Komisijas 2004. gada aprīļa paziņojumu par mijieskaitu un norēķiniem. Paziņojumā ietverts rīcības plāns, kurā uzskaitītas dažādas iniciatīvas, lai panāktu integrētu, drošu un efektīvu mijieskaita un norēķinu vidi vērtspapīru tirdzniecībai ES, balstoties uz līdzvērtīgiem spēles noteikumiem dažādiem pakalpojumu sniedzējiem.
Grupa meklēs alternatīvus veidus, kā dalībvalstīm nodrošināt nodokļu ieņēmumus, vienlaikus ļaujot visām finanšu iestādēm visā ES konkurēt uz līdzvērtīgiem pamatiem. Grupa izstrādās pētījumu, kurā izvērtēs, vai ir iespējams vairāk tuvināt valstu fiskālās atbilstības procedūras un likvidēt vai ievērojami samazināt noteikumu dažādību, kas sadārdzina pārrobežu norēķinus. Iespējams, ka grupa konstatēs vēl citus būtiskus jautājumus.
Tā sadarbosies ar divām citām ekspertu grupām – CESAME grupu, kas nodarbojas ar uz tirgu balstītām iniciatīvām, lai likvidētu šķēršļus integrācijai, un Juridiskās noteiktības grupu, kas nodarbojas ar juridiskiem šķēršļiem, kā arī ar “30 grupu” un citām starptautiskām struktūrām.
Grupas darbība būs atklāta (aktuālā informācija būs pieejama tās mājas lapā) un saskaņā ar EK darbību šajā jomā. Darbu paredzēts paveikt aptuveni divos gados.
Grupas secinājumus EK izmantos par pamatu apspriedēm ar dalībvalstīm saskaņā ar noteikto iepriekšēju konsultāciju praksi nodokļu jautājumos. Ja turpmāka darbība ES līmenī tiks atzīta par lietderīgu, EK nāks klajā ar priekšlikumiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!